today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Η γουρουνοκεφαλή, ο βανδαλισμός εκκλησιών και ο ρατσισμός κατά των Ορθοδόξων

Σήμερα το πρωί, αριστεριστές ή όπως αυτοαποκαλούνται αναρχικοί, βανδάλισαν την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.

Μεταξύ άλλων, η αυτοαποκαλούμενη “συλλογικότητα κατά στον σκοταδισμό και τον εθνικισμό” με ιδιαίτερη βαρβαρότητα έβαψε το ναό και τις προτομές μακαριστών μητροπολιτών, με πρόθεση να προσβάλει όσα ακριβώς εκπροσωπούν οι εκπρόσωποι της εκκλησίας και ευρύτερα οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί.

Η ενέργεια αυτή δεν είναι μεμονωμένη. Λίγες μέρες πριν, τα Χριστούγεννα του 2019, κάποιοι “σύντροφοι” των δραστών της Θεσσαλονίκης είχαν βανδαλίσει ένα άλλο θρησκευτικό σύμβολο των Χριστιανών, και μάλιστα εν μέσω θρησκευτικής περιόδου, παραδίδοντας στην πυρά το Χριστουγεννιάτικο δέντρο της πλατείας Εξαρχείων.

Σκεφτείτε αν τα δύο αυτά περιστατικά συνέβαιναν όχι κατά των Ορθοδόξων Χριστιανών, αλλά κατά άλλων θρησκευμάτων, όπως πχ. κατά Μουσουλμάνων ή κατά Εβραίων. Τί ακριβώς θα είχε συμβεί; Σίγουρα θα είχαν ξεσηκωθεί τα κόμματα σπεύδοντας να καταδικάσουν το γεγονός, ο αρμόδιος υπουργός πιθανόν να επισκεπτόταν το μέρος που συνέβη, ίσως να είχαμε αμέσως παραδειγματικές συλλήψεις των δραστών…

Αν, δηλαδή ένα αντίστοιχο γεγονός βίας κατά άλλης θρησκείας ή δόγματος συνέβαινε στη χώρα μας, η πολιτεία θα έκανε το αυτονόητο, θα καταδίκαζε το γεγονός, θα συνελάμβανε τους δράστες και θα καθησύχαζε τη θρησκευτική κοινότητα που υπέστη την επίθεση. Και σίγουρα πάντως, ο “διαπρύσιος κήρυκας” των δικαιωμάτων του ανθρώπου κ. Δημητράς θα είχε σπεύσει να μηνύσει όποιον εμπλεκόταν στην πράξη αυτή, επικαλούμενος τις προβλέψεις του αντιρατσιστικού νόμου.

Πριν λίγο καιρό, ορισμένοι ανόητοι είχαν σπεύσει να προκαλέσουν τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας, διοργανώνοντας γεύματα χοιρινού κρέατος έξω από τους καταυλισμούς τους. Τότε ολόκληρη η κοινωνία είχε σπεύσει να τους αποδοκιμάσει, αναζητώντας τρόπους τιμωρίας αυτών των ακραίων περιστατικών, με την πολιτεία τελικώς να διώκει τους απαράδεκτους αυτούς ακραίους.

Σήμερα ένα αντίστοιχο περιστατικό, λαμβάνει χώρα κατά των Ορθοδόξων Χριστιανών. Το πιθανότερο είναι σε λίγες ώρες το περιστατικό αυτό να έχει ξεχαστεί, όπως άλλωστε ξεχάστηκαν η πυρπόληση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στα Εξάρχεια ή άλλα αντίστοιχα περιστατικά…

Ασφαλώς μια ευνομούμενη πολιτεία έχει υποχρέωση να προστατεύει τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των μειονοτήτων. Αυτή όμως η προϋπόθεση προϋποθέτει και τον σεβασμό στα δικαιώματα και των πολλών που σε αυτή την περίπτωση φαίνεται να αγνοούνται.

Δυστυχώς η  διάκριση αυτή γεννά προβληματισμούς…

Και δυστυχώς η διάκριση αυτή δεν είναι πλέον η εξαίρεση αλλά τείνει να γίνει ο κανόνας…

Γιώργος Μουρούτης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ