today-is-a-good-day
17.6 C
Athens

Εκλογές στα Σκόπια: Εκτός ατζέντας του VMRO οι Πρέσπες – Γράφει η Σ.Βούλτεψη

Ασχολούνται μόνο οι καλλιτέχνες και οι ποδοσφαιριστές!

Για όποιον είχε και την παραμικρή αμφιβολία σχετικά με το τι θα συμβεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών στην περίπτωση που από τις εκλογές της 12ης Απριλίου στη γειτονική χώρα νικητής θα αναδειχθεί το VMRO και ο Κρίστιαν Μίτσκοσκι, οι ειδήσεις από την προεκλογική εκστρατεία δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για ρηχές αναλύσεις περί της στάσης του.

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη*

Έχουν ακουστεί αυτά ένθεν κακείθεν. Κάποιοι εμφανίστηκαν να στηρίζουν τις ελπίδες τους για κατάργηση της συμφωνίας από την πλευρά των Σκοπίων στην επικράτηση του VMRO και οι «άλλοι» – τα ακούμε αυτά από τους συριζαίους – ξορκίζουν το «κακό», λέγοντας πως αν χάσει ο Ζάεφ θα καταργηθεί η συμφωνία και γι’ αυτό πρέπει να… παρακαλάμε να κερδίσει!

Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί και οι αποδείξεις βρίσκονται ήδη μπροστά στα μάτια μας:

Είναι πια σαφές ότι η συμφωνία εξυπηρέτησε απολύτως τα συμφέροντα των Σκοπίων, βολεύει μια χαρά όλες τις πλευρές και απλώς αυτόν τον καιρό ακούγονται μερικές μπαταριές στον αέρα για την τιμή των όπλων.

Μάχη για τη διαφθορά και όχι για το όνομα

Την 1η Φεβρουαρίου, ο όμιλος μέσων ενημέρωσης Press24.mk (βεβαίως βεβαίως), ένας όμιλος που ιδρύθηκε το 2010 και κατά ένα μέρος ενισχύθηκε οικονομικά από την αμερικανική πρεσβεία στην «Μακεδονία» – όπως επισήμως αναφέρεται – δημοσίευσε συνέντευξη του  Μίτσκοσκι στο «Magazin». Και εκεί ξεκαθάρισε απολύτως τις θέσεις του.

Είπε, λοιπόν, ο Μίτσκοσκι πως η «Μακεδονία» δεν μπορεί να προχωρήσει με σπασμένη την σπονδυλική της στήλη πηγαίνοντας από ήττα σε ήττα, αλλά αμέσως μετά έκανε την στροφή.

Ξεκαθάρισε πως η μάχη των εκλογών θα δοθεί με διακύβευμα τη διαφθορά και όχι το ζήτημα του ονόματος, αν και «δεν υπάρχει δύναμη που μπορεί να μας επιβάλει πως είμαστε κάτι άλλο από αυτό που πραγματικά είμαστε: Μακεδόνες από την Μακεδονία».

Δίκιο έχει, διότι η συμφωνία δεν τους επιβάλλει κάτι τέτοιο. Τους αναγνωρίζει το δικαίωμα να αυτοαποκαλούνται Μακεδόνες, να λένε ότι προέρχονται από την Μακεδονία και να αποκαλούν τη γλώσσα τους «μακεδονική».

Το «Βόρεια» είναι κάτι το εντελώς ευκαιριακό, που χρησιμοποιείται μόνο από επίσημους κρατικούς θεσμούς χρηματοδοτούμενους από το Κράτος – αλλά όπως έχουμε πει το έχουν βρει πια το κόλπο και όλοι οι υπόλοιποι χρησιμοποιούν το «Μακεδονία» σκέτο και άντε ψάξε να βρεις ποιος χρηματοδοτείται και ποιος όχι.

Ο Μίτσκοτσκι επαναλαμβάνει συνεχώς και στις συνεντεύξεις του και στις περιοδείες του ότι προτεραιότητά του είναι να πολεμήσει την διαφθορά και να αποκαταστήσει το Κράτος Δικαίου, ώστε στο μέλλον ουδείς πρωθυπουργός να μπορεί να σηκώσει το τηλέφωνο και να επιβάλει τη βούλησή του στην Δικαιοσύνη.

«Δεν θα είμαι σαν τον Ζάεφ που γνωρίζει τις αποφάσεις των δικαστηρίων πριν αυτές εκδοθούν και δεν θα επιτρέψω στους συνεργάτες μου να αποτελούν μια προστατευμένη κάστα η οποία θα λειτουργεί υπεράνω των νόμων», είπε στη συνέντευξή του.

«Θέλουν ανακριτές σαν την Βίλμα Ρούσκοσκα που θα απαγγέλλει κατηγορίες σε αυτούς που ο Ζάεφ θέλει και δικαστές σαν τον Κατσάρκα που θα εκδίδει τις αποφάσεις που ο Ζάεφ θέλει», είπε επίσης αναφερόμενος στον νόμο που ο Ζάεφ θέλει να περάσει για την Δικαιοσύνη ως τις 11 Φεβρουαρίου, οπότε και θα διαλυθεί η Βουλή.

Η ατζέντα του Μίτσκοτσκι

Στις περιοδείες του ανά τη χώρα, ο αρχηγός του VMRO μιλά για την οικονομική ύφεση, τη φτώχεια, την φυγή των νέων από τη χώρα, την ανεργία, την ανάγκη για ξένες επενδύσεις και τις συνέπειες της εκτεταμένης διαφθοράς, που διώχνει τους επενδυτές.

Όπου βρεθεί κι’ όπου σταθεί αναλύει το οικονομικό του πρόγραμμα, υποσχόμενος οικονομική ανάπτυξη και ευημερία για όλους.

Να γυρίσουμε σελίδα, να κάνουμε μια καινούργια αρχή, να χτίσουμε μια ανταγωνιστική οικονομία, να περάσουμε στην καινοτομία, να πολεμήσουμε την μόλυνση του περιβάλλοντος, να πάψουμε να είμαστε ένα υβριδικό καθεστώς που καταπιέζει την κοινωνία.

Αυτά είπε – και επαναλαμβάνει ο Μίτσκοσκι – υπενθυμίζοντας ότι το κόμμα του δεν διαθέτει άφθονα χρήματα για την προεκλογική του εκστρατεία, διότι ο Ζάεφ φρόντισε να παγώσει τους λογαριασμούς του, σε έναν εκβιασμό για να δώσει την συγκατάθεσή του προκειμένου ο Ζάεφ να παραμείνει στην καρέκλα του.

«Δεν χρειάζεσαι χρήματα για να πεις την αλήθεια», είπε. «Αρκεί να σταθείς μπροστά στους ανθρώπους και να μιλήσεις με ειλικρίνεια».

«Η ανανέωση στο σπίτι σας»

Και βέβαια, το σύνθημα της προεκλογικής εκστρατείας του VMRO δεν έχει καμιά σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το σύνθημα είναι «Η ανανέωση στο σπίτι σας».

Μια ανανέωση που, όπως λέει, θα κρατήσει τους νέους στη χώρα τους, καθώς τα τελευταία τρία χρόνια έχει υπολογιστεί πως την έχουν εγκαταλείψει 200.000 νέοι.

«Ο Ζάεφ ξέχασε τις υποσχέσεις του αμέσως μόλις βρέθηκε στην εξουσία και τώρα δεν υπάρχει ούτε μία οικογένεια που να μην έχει τουλάχιστον ένα μέλος της κάπου στον κόσμο», σημείωσε ο Μίτσκοσκι.

«Πραγματικότητα που δεν αγνοείται»

Στην ερώτηση κατά πόσον ισχύουν οι κατηγορίες ότι το κόμμα του μπορούσε αλλά δεν απέτρεψε την αλλαγή του ονόματος, απαντά:

«Αυτό είναι απόλυτα ψευδές και ανακριβές, προκλήθηκε από κυβερνητικούς κύκλους για να διαιρεθεί η δεξιά. Το VMRO υπήρξε και παραμένει ο θεματοφύλακας των εθνικών και κρατικών συμφερόντων της Μακεδονίας. Η αλλαγή του ονόματος και της ταυτότητας έχει ονοματεπώνυμο και αυτό είναι του Ζόραν Ζάεφ και των υποτελών του, που για λίγα προνόμια και ένα κλείσιμο ματιού υπέρ των προσωπικών τους συμφερόντων του επέτρεψαν να προχωρήσει σε αυτό το ιστορικό λάθος και σε μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να αγνοηθεί, αλλά με την οποία δεν μπορούμε να συμφιλιωθούμε και θα αγωνιστούμε για να την αλλάξουμε. Πάντως, λέμε ξεκάθαρα πως δεν υπάρχει δύναμη που θα μας επιβάλει να είμαστε κάτι άλλο από αληθινοί Μακεδόνες από την Μακεδονία»

Αυτό και έξω από την πόρτα! Μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να αγνοηθεί, θα αγωνιστούμε, είμαστε Μακεδόνες από τη Μακεδονία…

Όσο για την ερώτηση αν είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τον πρόεδρο Πενταρόφσκι που υπήρξε η πρόταση του Ζάεφ για την προεδρία, ο Μίτσκοσκι είναι επίσης ξεκάθαρος – τα θολώνει λίγο μόνο όσον αφορά στις Πρέσπες:

«Είμαι έτοιμος να συνεργαστώ με οποιονδήποτε όταν πρόκειται για το συμφέρον του λαού και της χώρας μου. Και από την άλλη πλευρά, ο Πενταρόφσκι πρέπει να δείξει πραγματική βούληση και ακεραιότητα για να ξεφύγει από την εγκληματική μήτρα αυτών στους οποίους χρωστά την καριέρα του».

Με λίγα λόγια, δεν υπάρχει θέμα. Όπως ακριβώς το 2001 που το VMRO διακήρυσσε πως δεν θα τηρήσει τη συμφωνία με τους Αλβανούς μετά τον εμφύλιο και μετά, όταν βρέθηκε στην εξουσία, την εφάρμοσε καλύτερα από οποιονδήποτε.

«Μακεδονία, χωρίς το πρόθεμα»!

Τα υπόλοιπα τα αφήνουν όλοι στους τραγουδιστές και στους ποδοσφαιριστές.

Όπως συνέβη στις 27 Ιανουαρίου 2019, στην Τελετή Μουσικών Βραβείων στο Βελιγράδι, όταν ο δημοφιλής τραγουδιστής Βλάτκο Λοζανόσκι… διόρθωσε τον παρουσιαστή της εκδήλωσης, ο οποίος είχε αναφερθεί στη Βόρεια Μακεδονία.

Ο Λοζανόσκι, που κέρδισε το βραβείο του καλύτερου ποπ φολκ τραγουδιού, φώναξε:

«Σας ευχαριστώ που ψηφίσατε για το «Μάικο» (σ.σ. Μητέρα) ένα από τα αγαπημένα μου τραγούδια και ένα μεγάλο ευχαριστώ στην οικογένειά μου στη Μακεδονία. Και πρέπει να σας διορθώσω: Είναι Μακεδονία χωρίς το πρόθεμα που αναφέρατε»!

«Μακεδονία» εναντίον Κοσόβου

Και τώρα, ενόψει του ποδοσφαιρικού αγώνα με το Κόσοβο, στις 26 Μαρτίου, οι οπαδοί όλων των σλαβικών ομάδων της γειτονικής χώρας συνέπηξαν μέτωπο δηλώνοντας:

«Συναντηθήκαμε στο Τέτοβο και συμφωνήσαμε σε μια κοινή πρωτοβουλία, να υποστηρίξουμε το ιστορικό παιχνίδι της Μακεδονίας με το Κόσοβο.

Από την άλλη πλευρά, ανάλογο μέτωπο σχημάτισαν και οι Αλβανοί της χώρας, οι οποίοι θα υποστηρίξουν το Κόσοβο!

Και για να μην έχουμε καμιά αμφιβολία, ο αγώνας θα διεξαχθεί στο γήπεδο του Φιλίππου στα Σκόπια…

 

*Η Σοφία Βούλτεψη είναι δημοσιογράφος, Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών Ν.Δ., πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ