today-is-a-good-day
19.6 C
Athens

Σήμερα τα φώτα και ο φωτισμός – Γράφει η Αλίκη Τσίκα

Βρήκαμε άλλη μία αφορμή να ξεκατινιαστούμε γιορτάρες μέρες, σαν γνήσιοι Έλληνες, αυτή τη φορά για το στολισμό στην πρωτεύουσα. Τόσες μέρες πάνε και έρχονται τα σχόλια για τον στολισμό, καθώς όλοι έχουμε άποψη και τι κακό θα μας βρει αν δεν την εκφράσουμε δημοσίως και αν δεν κρίνουμε τα πάντα. Και μιας και το  Ίδρυμα Ωνάση είχε την ευθύνη για την «πέτρα του σκανδάλου» στο φετινό στολισμό, βγήκε να μας κουνήσει με τη σειρά του το δάχτυλο, που τολμήσαμε και κρίναμε αυτήν την υψίστης αισθητικής επιλογή του.

Γράφει η Αλίκη Τσίκα

Αρχικά να πούμε ότι όλες μα όλες οι πρωτεύουσες του κόσμου, σε αντίθεση φυσικά με τη δική μας, έχουν ένα ενιαίο στολισμό, που έχει επιμεληθεί ένας και όχι εκατό νοματαίοι και έτσι έχουν να παρουσιάσουν και μία όμορφη και καλαίσθητη εικόνα. Στο Ελλαδιστάν πάλι που γενικότερα πράττουμε με γνώμονα το ότι κατεβάσει η κούτρα μας, βάλαμε να μας χορηγήσει ο καθένας και από ένα λαμπάκι, χωρίς φυσικά να έχουμε δώσει έστω μία καθοδήγηση για να μη γίνει η Αθήνα ο γάμος του καραγκιόζη.

Διότι ωραίες οι πρωτοβουλίες αρκεί να έχουν μία λογική, μία καθοδήγηση, μία αισθητική και έναν προσανατολισμό. Ας έβγαινε ο Δήμος με μία έτοιμη και ολοκληρωμένη πρόταση, με ενιαία αισθητική και προσεγμένο σχεδιασμό και να μοίραζε μετά τα λαμπάκια στους εκάστοτε χορηγούς. Γιατί όπως έγινε η όλη κατάσταση οι μόνοι που βγαίνουν κερδισμένοι είναι οι χορηγοί που αυτοδιαφημίζονται με τον ντόρο που γίνεται και για μία ακόμη χρονιά, η Αθήνα και οι δημότες βγαίνουν χαμένοι, καθώς βλέπουν την πόλη τους πάλι άσχημη και ακαλαίσθητη.

Αυτή δε η μανία της δήθεν πρωτοπορίας, της δήθεν τέχνης, της δήθεν κουλτούρας που δέρνει πολύ κόσμο, ήρθε για να κουμπώσει και στο στολισμό, μιας και από ότι μάθαμε οι άγγελοι, τα αστεράκια και οι λοιπές χριστουγεννιάτικες «εικόνες» που έχουμε συνηθίσει είναι πασέ και λαϊκές και οι λάμπες απεντόμωσης είναι τέχνη. Είναι τέχνη βεβαίως βεβαίως και όσοι δεν το καταλάβαμε είμαστε άσχετοι και ντροπή μας.

Είτε ήταν άρτιο και καλλιτεχνικό το σκεπτικό πίσω από την επιλογή του φωτισμού στη Βασιλίσσης Σοφίας, είτε όχι, εφόσον βλέπεις ότι καλώς ή κακώς δεν αρέσει, βγες βρε αδελφέ και πες ένα «θα το κοιτάξουμε», ένα «σεβόμαστε την απόψή σας», ένα «θα υπάρξουν κάποιες αναπροσαρμογές», αλλά όχι! Εφόσον το επιλέξαμε είναι σωστό και θα σας πείσουμε και με το έτσι θέλω, ότι εσείς κάνετε λάθος και όσοι επέλεξαν τις λάμπες έχουν ύψιστη καλλιτεχνική ματιά και άρα έχουν και δίκιο. Μάλλον η συγγνώμη ή το «κάναμε λάθος» είναι κατάρα σε αυτή τη χώρα, αλλιώς δεν εξηγείται τέτοια άρνηση να ακουστούν αυτές οι απλές φράσεις.

Όπως και να έχει το αποτέλεσμα δεν είναι ωραίο, δεν είναι ενιαίο, δεν έχει ίχνος χριστουγεννιάτικης αισθητικής και η Αθήνα, πάλι θα μείνει να κοιτάζει από χιλιόμετρα όλες τις άλλες πρωτεύουσες που έχουν προσφέρει στους πολίτες τους ωραίες εικόνες και χαρμόσυνη ατμόσφαιρα. Άντε και του χρόνου!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ