today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Αντικαπνιστικά Βαλκάνια

Οι πρώτες εβδομάδες απόλυτης – και αυτονόητης – εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου διαμορφώνουν μια ιδιαίτερη και ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση για τους επιχειρηματίες της εστίασης. Δηλώνοντας προσωπικά ότι οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται, κατανοώ απόλυτα το άγχος και τον προβληματισμό τους από το γεγονός ότι, ειδικά σε bar και νυχτερινά κέντρα, οι μισοί πελάτες είτε επιλέγουν να είναι μόνιμα έξω και να πίνουν εκεί το ποτό τους, είτε περνούν μεγάλο μέρος της βραδιάς/νύχτας τους εκεί. Το αποτέλεσμα είναι η σαφέστατη μείωση της κατανάλωσης, δεδομένου ότι δεν υπάρχει συνέχεια στη διασκέδαση, αλλά αυτή διακόπτεται για τσιγάρο.

Του Νεκτάριου Νώτη*

Θα μου πείτε, αυτό σε νοιάζει περισσότερο από τη δημόσια υγεία;
Ασφαλώς και όχι. Απλά καταγράφω μια πραγματικότητα, την οποία πρέπει να διαχειριστούν οι επιχειρηματίες.

Διότι, και στο επιχείρημα ότι σε όλο το δυτικό κόσμο απαγορεύεται το κάπνισμα σε κάθε δημόσιο χώρο, δε θα διαφωνήσω, αλλά στην περίπτωση της βραδινής/νυχτερινής διασκέδαση στην Ελλάδα, θα απαντήσω ότι “Εδώ είναι Βαλκάνια”.
Συνεπώς, οι επιχειρηματίες οφείλουν να εξαντλήσουν την εφευρετικότητά τους, όχι στο να παρακάμψουν το νόμο, αλλά στο να βρουν τρόπους να κρατήσουν την κατανάλωση ψηλά.

Ο Νεκτάριος Β. Νώτης είναι Εκδότης – Διευθυντής των καθημερινών επιχειρηματικών newsletter, FnB Daily και BnB Daily.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ