today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Έκθεση Ορθόδοξου Χριστιανικού Βιβλίου 2019 στο Caravel: Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Για όγδοη συνεχή χρονιά, ανοίγει και πάλι τις πύλες της σε λίγες μέρες η Έκθεση Ορθόδοξου Χριστιανικού Βιβλίου και Μοναστηριακών Προϊόντων στο ξενοδοχείο Divani Caravel (2-4 Νοεμβρίου). Πρόκειται για ένα θεσμό που, μετά από τόσα χρόνια, έχει πλέον καθιερωθεί στις συνειδήσεις του φιλαναγνωστικού κοινού της Αθήνας, αφού στα πλαίσια της Έκθεσης αυτής, οι αναγνώστες έχουν την ευκαιρία όχι μόνο να βρουν χιλιάδες τίτλους και νέες κυκλοφορίες, αλλά και να συμμετάσχουν σε πολλές παρουσιάσεις βιβλίων, ημερίδες, συζητήσεις, καλλιτεχνικά δρώμενα και παραστάσεις.

Η φετινή Έκθεση ξεκινά το Σάββατο 2 Νοεμβρίου με μια σημαντική Ημερίδα αφιερωμένη στην Εφηβεία. Εξειδικευμένοι ομιλητές, κοινωνικοί λειτουργοί, ειδικοί ψυχικής υγείας, παιδαγωγοί, αλλά και ευαισθητοποιημένοι ποιμένες της Εκκλησίας θα δώσουν το δικό τους στίγμα —καθένας από τη μεριά του— γύρω από το ευαίσθητο ζήτημα της εφηβικής ιδιοσυγκρασίας και της σχέσης των εφήβων με τους γονείς τους και τον κόσμο που τους περιβάλλει. Η Ημερίδα απευθύνεται σε γονείς, εκπαιδευτικούς, κατηχητές, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς κ.α. Η ανάλογης θεματολογίας περσινή Ημερίδα της Έκθεσης, που γνώρισε τεράστια επιτυχία, προσελκύοντας περισσότερους από 300 συμμετέχοντες, μας προϊδεάζει θετικά και για τη φετινή!

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ο κοινωνικά ευαισθητοποιημένος προσανατολισμός τον οποίο οι διοργανωτές προσδίδουν κάθε χρόνο στην Έκθεση. Φέτος, στα πλαίσια του τριήμερου θεσμού, θα προβληθεί και θα στηριχθεί το έργο του Συλλόγου Προστασίας Αγέννητου Παιδιού «Αγκαλιά», ο οποίος είναι ένα φιλανθρωπικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με σημαντική προσφορά και απήχηση τα τελευταία είκοσι χρόνια στον τόπο μας.
Πάνω από 1.500 τίτλοι λοιπόν (με τη συμμετοχή περισσότερων από τριάντα πέντε εκδοτικών οίκων) περιμένουν το φιλαναγνωστικό κοινό από τις 2 μέχρι τις 4 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Κάραβελ. Το πρόγραμμα των βιβλιοπαρουσιάσεων, των συζητήσεων και των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων έχει ήδη δημοσιοποιηθεί (βλ. εδώ) και αναμένεται να προσελκύσει αναγνώστες ποικίλων προελεύσεων και ενδιαφερόντων.

Παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να βρουν στην Έκθεση διάφορα μοναστηριακά προϊόντα, καμωμένα με αγνά υλικά και γνήσια φροντίδα, ενώ το καλλιτεχνικό ατελιέ «Αρτάριος» θα παρουσιάζει σε όλο το τριήμερο χειροποίητα έργα βυζαντινής βιβλιοδεσίας, φτιαγμένα με φυσικά υλικά!

Από τις πολυάριθμες εκδηλώσεις της Έκθεσης, αξίζει, ενδεικτικά απλώς, να αναφέρουμε την παρουσίαση της μουσικής και των τραγουδιών της παράστασης «Ο ξεπεσμένος Δερβίσης», που θα επιμεληθεί η Φένια Παπαδόδημα (την Κυριακή 3 Νοεμβρίου), καθώς και την προγραμματισμένη συνάντηση που θα έχουν δεκάδες μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου με τον παγκοσμίου φήμης ηθοποιό και τραγουδιστή —4 βραβεία ΕΜΜΥ και δεκάδες διακρίσεις— Jonathan Jackson, οποίος θα συζητήσει μαζί τους για την πίστη στον Χριστό και την απόφαση μεταστροφής του στην Ορθοδοξία (Δευτέρα 4 Νοεμβρίου).

«Στόχος μας είναι ένας και μόνο: να καλλιεργήσουμε τη φιλαναγνωσία και να ενθαρρύνουμε πνευματικές ζυμώσεις στους κόλπους του αναγνωστικού κοινού, που ενδιαφέρεται για το καλό ορθόδοξο χριστιανικό βιβλίο», δήλωσαν οι διοργανωτές της Έκθεσης σε επικοινωνία που είχαμε μαζί τους. «Αν σ’ αυτό τον στόχο προστεθεί και η καλώς νοούμενη ψυχαγωγία του κοινού και η κοινωνική ευαισθητοποίησή του, τότε όλες μας οι προσδοκίες θα έχουν πλήρως ικανοποιηθεί».

Στην έκθεση συμμετέχουν οι εκδοτικοί Οίκοι:

ΑΚΡΙΤΑΣ, ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ, ΑΡΤΟΣ ΖΩΗΣ, ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ, ΑΤΕΡΜΟΝΟΝ, ΔΟΜΟΣ, ΔΟΡΚΑΣ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΝ, ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ, ΕΝ ΠΛΩ, ΕΠΕΚΤΑΣΗ, ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ, ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ, Ι.Μ.Μ.ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ, ΙΕΡΟΝ ΚΟΥΤΛΟΥΜΟΥΣΙΑΝΟΝ ΚΕΛΛΙΟΝ ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ, ΚΕΠΕΜ, ΚΛΕΙΘΡΟΝ, ΚΥΠΡΗΣ, ΜΠΙΛΙΕΤΟ, ΜΠΟΤΣΗΣ, ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΟΡΦΥΡΑ, ΧΡΥΣΟΠΗΓΗ κ.ά.

▪ Περισσότεροι από 1.500 τίτλοι ορθόδοξης πνευματικότητας
▪ Παρουσιάσεις βιβλίων
▪ Συζητήσεις
▪ Αφιερώματα
▪ Ημερίδα
Ώρες λειτουργίας έκθεσης: 10:00πμ – 10:00μμ

Φέτος υποστηρίζεται το έργο του Συλλόγου Προστασίας Αγέννητου Παιδιού
“Η Αγκαλιά”

Παράλληλες Εκδηλώσεις

ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
10:00 – 15:00 | HMEΡΙΔΑ
«Θέλω να με Καταλαβαίνεις»: Ημερίδα για τη σχέση εφήβων και ενηλίκων

17:00 | ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗΣ
Παρουσίαση του βιβλίου του Θανάση Ν. Παπαθανασίου

18:00 | ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ
EKΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ «ΣΥΝΑΞΗ»

19:00 | ΛΟΓΟΙ ΑΣΚΗΤΙΚΟΙ
Παρουσίαση του βιβλίου του Ισαάκ του Σύρου

20:00 | ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ, ΚΛΕΙΔΙ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΩΝ
Παρουσίαση του βιβλίου του Ιωάννου Κ. Κορναράκη

21:00 | ΤΟ ΘΑΥΜΑ
Παρουσίαση του βιβλίου του π. Χριστόδουλου Μπίθα

ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
11.00 | Σύλλογος Προστασίας Αγέννητου Παιδιού
Παρουσίαση του έργου της «Αγκαλιάς»

12:00 | «Ο ξεπεσμένος δερβίσης» του Αλ. Παπαδιαμάντη
Παρουσίαση του βιβλίου-CD από την παράσταση της Φένιας Παπαδόδημα

13:00 | 365 ΜΕΡΕΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ
Παρουσίαση του βιβλίου του Μάριου Κουκουνάρα-Λιάγκη
και της Κυριακής Τριανταφυλλίδου-Μπαθρέλλου

18:00 | ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΣΠΙΤΙ ΖΟΥΜΕ… ΚΙ ΟΜΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ!
Παρουσίαση του βιβλίου του π. Θεμιστοκλή Μουρτζανού

19:00 | ΠΡΙΝ ΝΥΧΤΩΣΕΙ & ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ
Παρουσίαση των βιβλίων του Ψυχολόγου Ελευθέριου Γ. Ελευθεριάδη

20:00 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΙ ΓΑΛΑΤΕΙΑ ΣΟΥΡΕΛΗ: ΖΩΗ ΟΛΟ ΦΩΣ!
Παρουσίαση αφιερωματικού τόμου

21:00 | ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΓΗ
Παρουσίαση του βιβλίου του π. Σπυρίδωνος Ράπτη

ΔΕΥΤΕΡΑ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
11:00 | Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Παρουσίαση του βιβλίου της Αγγελικής Μαστρομιχαλάκη

12:00 | ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Ο παγκοσμίου φήμης μουσικός & ηθοποιός Τζόναθαν Τζάκσον
συνομιλεί με μαθητές Λυκείου

16:30 | ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ
Παρουσίαση θρησκευτικής θεματικής διαδρομής για την επέτειο των 100 χρόνων από την κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου Κεφαλά, Μητροπολίτη Πενταπόλεως (1920-2020)

18:00 | ΑΧΙΛΛΙΟΥ ΠΟΛΙΣ
Παρουσίαση της επετηρίδας-περιοδικού της Ι.Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου.

19:00 | Η ΠΑΡΕΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΟΣΜΟ
Επετειακή εκδήλωση για τα 30 χρόνια (1989-2019) κυκλοφορίας του φοιτητικού περιοδικού ΠΑΡΕΜΒΟΛΗ της Χριστιανικής Φοιτητικής Ένωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ