today-is-a-good-day
21.1 C
Athens

Εγκαίνια της έκθεσης του Γ. Ψυχοπαίδη στο αίθριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος

Μια μεγάλη αναδρομική έκθεση του Γιάννη Ψυχοπαίδη, εγκαινιάζεται απόψε στο αίθριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Με τίτλο «ΠΟΙΗΤΙΚΑ. Η ζωγραφική συναντάει την ποίηση», παρουσιάζονται 22 ενότητες οι οποίες αναφέρονται, εμπνέονται και συνομιλούν με Έλληνες και ξένους ποιητές και τον ποιητικό τους λόγο. Η σχέση του Γιάννη Ψυχοπαίδη με την ποίηση είναι μακρά, συστηματική, συνεχής και δοκιμασμένη μέσα στα χρόνια και αποτελεί ένα βασικό τμήμα στο ευρύτερο πλαίσιο του δημιουργικού του έργου. Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα διαφορετικών τεχνικών, όπως χαρακτικά, ακουαρέλες και ελαιογραφίες, καθώς και μία σειρά με πορτρέτα των ποιητών.

«Η ροή της ποίησης και αυτή της ζωγραφικής είναι σαν δύο ανυπότακτα ποτάμια που τρέχουν παράλληλα. Όταν η ζωγραφική συνομιλεί με την ποίηση, δεν υποτάσσεται σ’ αυτήν. Διατρέχει μαζί μ’ αυτήν και παράλληλα μ’ αυτήν σε διαφορετικές διαδρομές έναν κοινό εκφραστικό τόπο με κοινούς στόχους, έχοντας το βλέμμα στραμμένο η μία στην άλλη», αναφέρει ο Γιάννης Ψυχοπαίδης.

«Πρόκειται για μια εικαστική συνομιλία με την Οδύσσεια του Ομήρου, τον Παρμενίδη, τον Ηρώνδα, τον Κάλβο, τον Μπάιρον, τον Παλαμά, τον Καβάφη, τον Καρυωτάκη, τον Λόρκα, τον Σεφέρη, τον Ελύτη, τον Ρίτσο, τον Εμπειρίκο, τον Σαχτούρη, τη Δημουλά, μέχρι και τον Κοντό, τον Φωστιέρη, τον Βλαβιανό, τον Κυπαρίσση, τον Μεταξά και τον Σιώτη», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, η οποία θα διαρκέσει έως τις 12/1/2020, πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά και σχολικά προγράμματα και εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ