today-is-a-good-day
14.5 C
Athens

Ursula von der Leyen: Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για ένα πειθαρχημένο Brexit»

Εκλεγμένη με μικρή πλειοψηφία η νέα πρόεδρος της Κομισιόν θα πρέπει να συνθέσει την ομάδα της Στη συζήτηση εξηγεί τον τρόπο που θα ακολουθήσει.

-Οι γερμανοί σοσιαλδημοκράτες δεν σας ψήφισαν,το πολωνικό PiS και το Κίνημα των 5 Αστέρων ψήφισαν υπέρ σας. Ποιό είναι το πιο κακό σημάδι;

-Αυτό που είναι σημαντικό για εμένα είναι ότι μπόρεσε να δημιουργηθεί πλειοψηφία στη βάση ενός λόγου και μιας ομιλίας ξεκάθαρα φιλοευρωπαϊκής. Για δύο εβδομάδες καμία πλειοψηφία δεν φαινόταν σε ορίζοντα. Το οριακό αποτέλεσμα θα πρέπει να εξηγηθεί με δύο τρόπους: κατ΄ αρχάς, ένας θυμός σε όλο το φάσμα των ευρωβουλευτών μετά την αποτυχία της διαδικασίας των spitzenkandidaten- και στα ερωτήματα για το πρόγραμμά μου. Το μήνυμά μου ήταν της θέλησης για μια Ευρώπη ανοιχτή στον κόσμο, δυνατής και ικανής να δράσει, Πάνω σε αυτή τη βάση ήταν που πέτυχα τελικά την πλειοψηφία.

Ναι, αλλά δεν διαθέτετε μια φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία. Οι Πράσινοι, ένα μέρος των σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικών δεν ψήφισαν υπέρ σας. Δεν είναι αυτό ένα πρόβλημα;

H φράση που άκουγα πιο πολύ να αναφέρεται είναι: «δεν έχω κάτι εναντίον σας αλλά δε θα ψηφίσω υπέρ σας γιατί η διαδικασία spitzenkandidatαπέτυχε». Το καταλαβαίνω. Είναι σαφώς χάρη στη σταθερή στήριξη που μου παρείχε ο Manfred Weber το γεγονός ότι η συναίνεση γύρω από το πρόγραμμά μου προχώρησε. Μια μεγάλη πλειοψηφία των φιλελευθέρων του RN , όπως και των βουλευτών του ΕΛΚ και των Σοσιαλδημοκρατών ψήφισαν υπέρ μου. Είμαι μια πεπεισμένη Ευρωπαία και χαίρομαι για όλους αυτούς που στήριξαν το πρόγραμμά μου. Είναι σημαντικό να θέσουμε όλη μας την ενέργεια για να βρούμε κοινές λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν. –Με μια τόσο οριακή πλειοψηφία; – H δουλειά μόλις ξεκίνησε. Στις συζητήσεις στο Κοινοβούλιο διέκρινα μια ανοιχτή διάθεση να δουλέψουμε από κοινού, ακόμα και από την πλευρά των Πρασίνων.

Παρουσιάσατε φιλόδοξους στόχους για το Κλίμα, για να στείλετε ένα μήνυμα στους Πρασίνους. Αλλά ποιος θα είναι ο αντίκτυπος για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες;

Τα χειρότερα είναι μπροστά μας αν δεν δράσουμε αποφασιστικά: η κλιματική αλλαγή και όλες της οι συνέπειες θα επιδεινωθούν με τρόπο εξαιρετικά γρήγορο. Ο χρόνος πιέζει και πρέπει να δράσουμε. Η μόλυνση της ατμόσφαιρας έχει ένα τίμημα που μας καλεί να αλλάξουμε συμπεριφορά ώστε να μειώσουμε τις εκπομπές CO2. Η βιομηχανία μας είναι μπροστά σε αυτά τα θέματα αλλά θα πρέπει να βελτιωθεί ακόμα. Είναι ένας ακόμα λόγος για τον οποίο θα πρέπει να προστατευτεί έναντι των εισαγωγών που γίνονται στην πλάτη του περιβάλλοντος. Θα πρέπει επίσης να βοηθήσουμε τις περιοχές που είναι πολύ εξαρτημένες από τον άνθρακα, ιδιαίτερα στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη.

Ανακοινώσατε ένα νέο ξεκίνημα για το θέμα της μετανάστευσης. Πώς σκοπεύετε να το κάνετε;

Το μεταναστευτικό ζήτημα θα μας συνοδεύει για δεκαετίες. Οι πρόοδοι δεν μπορούν να γίνουν παρά με ένα σχέδιο βιώσιμο. Αυτό ξεκινάει από την Αφρική, όπου θα πρέπει να επενδύσουμε τρομαχτικά. Συνεχίζεται με τη μάχη κατά της εγκληματικότητας, κατά των λαθρεμπόρων και των διακινητών. Έχουμε ανάγκη από ασφαλή εξωτερικά σύνορα και μια κοινή κατανόηση των κανόνων της αίτησης ασύλου ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ο χώρος Schengen διατηρώντας ανοιχτά τα εσωτερικά μας σύνορα.

Ένα νέο ξεκίνημα δεν θα αλλάξει την άρνηση πολλών χωρών να υποδεχτούν μετανάστες. Πώς θα γίνει λοιπόν; – Πιστεύω ότι πρέπει αν ακούσουμε τα επιχειρήματά, όταν η Πολωνία πχ αναφέρει ότι υποδέχτηκε 1,5 Ουκρανούς, μια χώρα όπου διεξάγεται ένας υβριδικός πόλεμος και όπου οι άνθρωποι εξακολουθούν να πεθαίνουν. Δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε. Παραμένει βέβαια ότι κάθε κ-μ έχει ανάγκη την αλληλεγγύη των άλλων διαφορετικά ζητήματα. Χρειαζόμαστε έναν δίκαιο καταμερισμό των ευθυνών. Πρόκειται μια ευθύνη του συνόλου. Εάν κόψουμε το θέμα της μετανάστευσης σε μικρά κομμάτια και επικρίνουμε ο ένας τον άλλο  αυτό οδηγεί σε αδιέξοδα. Ενώ οι πολίτες περιμένουν-και σωστά- από εμάς να βρούμε λύσεις.

 – Η Carola Rackete, καπετάνιος του πλοίου διάσωσης « SeaWatch» αντιμετωπίστηκε στην Ιταλία ως εγκληματίας. Το κατανοείτε;

Σε ολόκληρο τον κόσμο προηγείται η αρχή της διάσωσης των ανθρώπων σε κίνδυνο στα ανοιχτά. Έχουμε επίσης καθήκον να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες των ναυαγίων. Οι άνθρωποι εγκαταλείπουν την πατρίδα τους από απελπισία, για αν ξεφύγουν από τον τρόμο ή τη φτώχεια. Είναι εκεί που πρέπει να δράσουμε.

-Η παραλυσία της γαλλογερμανικής συνεννόησης, ανάμεσα σε Angela Merkel et Emmanuel Macron θα σας δυσκολέψει τη ζωή; Δεν συμφωνώ με τη διάγνωσή σας. Είχα πάντα την αίσθηση στη Γερμανία μιας βαθιάς δέσμευσης προς τη Γαλλία. Αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι μπορούμε κάποιες φορές να έχουμε διαφορετικές απόψεις. Η αναζήτηση ενός κοινού δρόμου μας επέτρεπε πάντα να προχωράμε στην Ευρώπη. Και αυτό ισχύει για το σύνολο της Ευρώπης: κανένα άλλο σύνολο στον κόσμο δεν είναι σε θέση να συνεννοείται τόσο έξυπνα για να λύσει τα προβλήματα από κοινού. Είναι η ομορφιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

[Αναφέρονται στο εξής εν συντομία:  Brexit η συμφωνία δεν είναι νεκρή είναι μια καλή συμφωνία μιας καλής διαπραγμάτευσης σε συνδυασμό με τις κόκκινες γραμμές που η ίδια η βρετανική κυβέρνηση έθεσε. Ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα είχε αρνητικές συνέπειες και για τις δύο πλευρές ας μη μιλήσουμε για το τι θα σήμαινε αυτό για την Ιρλανδία. Πρέπει έτσι να πάμε σε μια οργανωμένη έξοδο. Και αν υπάρχουν καλοί λόγοι από την πλευρά των φίλων μας βρετανών για μία παράταση είμαι έτοιμη να τους ακούσω. […] Είναι λάθος να θεωρήσουμε το Brexitως το τέρμα του δρόμου. Ο τρόπος που θα το οργανώσουμε θα εξαρτήσει τις μελλοντικές μας σχέσεις με τους βρετανούς γείτονές μας. Για τις δύο πλευρές αποτελεί ύψιστο ενδιαφέρον η αρχή αυτών των μελλοντικών σχέσεων να είναι οργανωμένη και να προχωρήσει καλά. Trump-Πάντα υπάρχουν δυσκολίες, όπως και σε αυτή την περίπτωση. Είναι καθοριστικό για την Ευρώπη να εμφανίζεται ενωμένη. Το βλέπουμε στα θέματα εμπορίου. Είμαστε μια δύναμη 500εκ ανθρώπων, η δεύτερη πιο μεγάλη οικονομία του κόσμου. Θα πρέπει να έχουμε συνείδηση αυτής της δύναμης. Ευρωπαϊκός στρατός: […]Έχουμε κάνει εντυπωσιακές προόδους τα τελευταία δύο χρόνια στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας. Για κυρώσεις σε θέματα κράτους δικαίου– θα πρέπει να είναι ένα τελευταίο μέσο, η τελευταία καταφυγή μετά από πολλά στάδια. Στην αρχή θα πρέπει να αναζητήσουμε τον διάλογο. Μετά έρχεται το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τη δικαιοδοσία του οποίου σέβονται όλα τα κ-μ. Δεν θα πρέπει να εξαντλούμε τις σκληρότερες απειλές από την αρχή των συζητήσεων. Υπάρχει ένα ρήγμα Βορρά Νότου για οικονομικούς λόγους. Υπάρχει και ένα ρήγμα Ανατολής Δύσης βασισμένο κυρίως σε ένα συναισθηματικό στοιχείο. Στην κεντρική Ευρώπη υπάρχει σε πολλούς ανθρώπους το αίσθημα ότι δεν είναι εξ ολοκλήρου αποδεκτοί. Είναι ο λόγος που επιθυμούμε να υπάρξει ένας μηχανισμός επίβλεψης του σεβασμού του κράτους δικαίου για όλη την Ευρώπη.- Ιταλία- οικονομία. Οι κανόνες του συμφώνου σταθερότητας υπάρχουν καλοί λόγοι που υφίστανται. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει αρκετή ευελιξία, που μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει καλά για να διευκολύνει ανάπτυξη και επενδύσεις. […]Η πρόταση για προϋπολογισμό ευρωζώνης είναι δίκαιη για να αναπτύξουμε τον ανταγωνισμό σε κάθε κ-μ. Το ευρώ δεν μπορεί να λειτουργήσει παρά αν έχουμε συγκριτικά επίπεδα ανταγωνιστικότητας. Αλλά είναι νωρίς να μιλήσουμε για νούμερα. – […]η Γερμανία έχει ένα σύστημα εγγύησης ανέργων που μπορεί να μεταφερθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αν κάποιες χώρες δεχτούν ισχυρά εξωτερικά σοκ θα μπορούν να καταφύγουν σε αυτό ως ένα είδος εξασφάλισης προς τους ανέργους. Τουρκία Η διαδικασία έχει παγώσει γιατί η Τουρκία απομακρύνεται αντί να προσαρμόζεται.

ΠΗΓΗ: Le monde

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ