today-is-a-good-day
13 C
Athens

Το παρασκήνιο της νέας κυβέρνησης του Κ.Μητσοτάκη

Εμπειρία, ανανέωση αλλά και εκπλήξεις με ένα πρώην πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΚΙΝΑΛ, τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και πολλούς εξωκοινοβουλευτικούς, έκρυβε η πρώτη κυβέρνηση Μητσοτάκη, μετά τη θριαμβευτική νίκη της ΝΔ επι του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Του Κώστα Πασίση

Ο νέος Πρωθυπουργός σχημάτισε μια «ετοιμοπόλεμη» κυβέρνηση που θα «τρέξει» άμεσα τα πρώτα σημαντικά νομοσχέδια, που θα στοχεύουν στην επανίδρυση του κράτους, την τόνωση της οικονομίας και της εμπέδωσης του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες.
Την ίδια στιγμή, όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έστησε» εντός Μαξίμου ένα δυνατό υποστηρικτικό μηχανισμό της κυβέρνησης του, προκειμένου να αποφευχθούν οι γνωστές αρρυθμίες και παθογένειες του παρελθόντος.

Επι της ουσίας, ο νέος Πρωθυπουργός μετέφερε στο Μαξίμου όλους τους εξ «απορρήτων» συνεργάτες που είχε στην Πειραιώς.
Μια ισχυρή ομάδα που έχει δουλέψει μαζί και έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει χημεία μεταξύ των στελεχών της.

Ωστόσο, ο σχηματισμός της πρώτης κυβέρνησης του αποδείχθηκε ένα δύσκολο «παζλ», παρότι ο «κορμός» ήταν έτοιμος εδώ και καιρό. Οι συνήθεις «καραμπόλες» της τελευταίας στιγμής καθυστέρησαν την ανακοίνωση της κυβέρνησης κατά μια ώρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι παρασκηνιακές διεργασίες, που συνήθως γίνονται κάθε φορά που σχηματίζεται μια κυβέρνηση, ξεκίνησαν από χθες το πρωί που «έπεσαν» και τα πρώτα τηλέφωνα στους νέους υπουργούς.

Εκτός κυβέρνησης βρέθηκε τελικά η Όλγα Κεφαλογιάννη, που ήρθε πρώτη σε σταυρούς προτίμησης στην Α Αθηνών.
Όπως ισχυρίζεται το περιβάλλον την πρ. Υπουργού, η ίδια δεν αποδέχθηκε την πρόταση του κ.Μητσοτάκη για το υπουργείο Τουρισμού, λόγω του ότι περίμενε να είναι υπουργός στο ενοποιημένο υπερυπουργείο Τουρισμού-Πολιτισμού.
Λέγεται ότι ως αρμόδια τομεάρχης το τελευταίο διάστημα είχε εργαστεί πάνω σε αυτό το «μοντέλο» και ότι αυτό έγινε σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της ΝΔ.
Το εν λόγω «σχέδιο» δεν προχώρησε και έτσι η Ολγα Κεφαλογιάννη έμεινε εκτός κυβέρνησης, τονίζοντας η ίδια στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι θα παραμείνει «πιστός στρατιώτης της Παράταξης».

Παρασκηνιακά φημολογείται ότι η ενοποίηση των δυο υπουργείων δεν προχώρησε τελικά, λόγω του ότι το Υπουργείο Πολιτισμού εμπλέκεται και στη μεγάλη επένδυση του Ελληνικού, που ο Κυριάκος Μητσοτακης θέλει να ξεμπλοκάρει άμεσα.
Εκτός της Όλγας Κεφαλογιάννη, «ενθουσιασμένος» δεν εμφανίζεται να είναι και ο Μάκης Βορίδης ο οποίος όμως αποδέχθηκε τελικά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Στην Πειραιώς ήταν κοινό μυστικό ότι ο Μάκης Βορίδης είχε προτίμηση στο υπουργείο Εσωτερικών το οποίο όμως πήρε τελικά ο Τάκης Θεοδωρικάκος εκ των στενότερων συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Μετά την εμπλοκή που προέκυψε, προτάθηκαν στο Μάκη Βορίδη τρία χαρτοφυλάκια, το Αγροτικής Ανάπτυξης, το Πολιτισμού και το Ναυτιλίας.
Ενδιαφέρουσα «καραμπόλα», όμως σημειώθηκε και με τον Βασίλη Κικίλια ο οποίος ενώ στο αρχικό σχήμα βρισκόταν στο υπουργείο Άμυνας, τελικά κατέληξε στο υπουργείο Υγείας.
Παρασκήνιο και μάλιστα έντονο υπήρξε και με την επιλογή του Μιχ. Χρυσοχοίδη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, εδώ και δυο εβδομάδες ζητήθηκε από το ΚΙΝΑΛ να μη συμπεριληφθεί στη νέα κυβέρνηση ο Μιχ. Χρυσοχοίδης, ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτακης ήταν κατηγορηματικός και απέρριψε το αίτημα.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η υπουργοποίηση του κ. Χρυσοχοίδη είχε «κλειδώσει» εδώ και τρεις μήνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ