today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ. Ποιον αφορά; Ανάλυση του Τάκη Σπηλιόπουλου

Έριξα μια διαγώνια ματιά στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που ανακοινώθηκε στο Μέγαρο Μουσικής. Σκέφτηκα πόση αξία έχει να αφιερώσει χρόνο κανείς για να μελετήσει ένα κυβερνητικό πρόγραμμα, το οποίο τόσο οι συντάκτες του όσο και οι δυνητικοί αναγνώστες του, το εκλογικό σώμα, γνωρίζουν εκ των προτέρων πως δεν πρόκειται ποτέ να ζητηθεί η εφαρμογή του.

Μοιάζει με ονείρωξη, σαν αυτές του ΚΚΕ, που με το δικό του κυβερνητικό πρόγραμμα ο κατώτατος μισθός θα πάει στα 1400 ευρώ. Κάπως έτσι φαντάζουν και οι «500.000 ποιοτικές θέσεις εργασίας» της κ. Αχτσιόγλου, σε μια χώρα όπου οι περισσότερες νέες θέσεις εργασίας είναι μερικής απασχόλησης.

Μήπως όμως δεν ήταν ουτοπία όλα αυτά που έζησε ο Ελληνικός λαός τα προηγούμενα τεσσεράμισι χρόνια; Κοίταζα, όχι το προεκλογικό πρόγραμμα ή το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, αλλά τις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού στο βήμα της Βουλής το 2015.

Είίναι σύνηθες στην Ελλάδα, στην υπερβολή του προεκλογικού αγώνα, να λεχθούν υπερβολές, δοθούν ανέφικτες υποσχέσεις και ακουστούν σκόπιμα ψέματα. Δεν είναι το ίδιο όμως όταν ο Πρωθυπουργός εκφωνεί τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής από το βήμα του κοινοβουλίου, απευθυνόμενος ταυτόχρονα στον Ελληνικό λαό. Εκεί πλέον δεν είναι υποσχέσεις, είναι το κυβερνητικό πρόγραμμα.

Ωστόσο όπως θα διαπιστώσετε, ποτέ ξανά δεν υπήρξε τόσο μεγάλη απόσταση λόγων και έργων. Αφήνω σκοπίμως στην άκρη τα δύσκολα που ναι μεν ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, αλλά θα απαιτούσαν διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Όπως ήταν η κατάργηση των μνημονίων, η απαγόρευση των πλειστηριασμών, η σεισάχθεια για τα τραπεζικά δάνεια, η επαναφορά της 13ης σύνταξης και του κατώτατου μισθού, οι 12000 ευρώ αφορολόγητο, η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ κλπ. Όλα αυτά και πολλά ακόμη, ήταν όχι πια εξαγγελίες, αλλά το κυβερνητικό πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα.

Μιλάω για πιο απλά πράγματα που μπορούσαν να γίνουν εύκολα την επόμενη ημέρα. Όπως πχ η πώληση τουλάχιστον ενός κυβερνητικού αεροσκάφους (από τα τρία που διαθέτει η κυβέρνηση) και η κατάργηση 800 αυτοκινήτων από τα Υπουργεία. Μάλιστα είχε πει ότι αυτά θα γίνουν άμεσα.

Το ίδιο είχε πει για τον περιορισμό κατά 30% του προσωπικού του Μαξίμου (εδώ κανείς γελάει) και κατά 40% της φρουράς του Πρωθυπουργού (εδώ σκάει στα γέλια),

Σχεδόν τίποτα απ’ όσα δεσμεύτηκε να κάνει ο Πρωθυπουργός, δεν έκανε. Και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου ή δημοσιογραφική υπερβολή. Πρόκειται για κυριολεξία. Κάντε copy/paste και αναζητήστε στο διαδίκτυο «Αλέξης Τσίπρας. Αυτές είναι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησής μου» και θα το διαπιστώσετε.

Αλλά αν και αυτό σας είναι δύσκολο, δείτε μια σειρά από παραδείγματα ανακολουθίας λόγων και έργων στην πορεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και στη θητεία του Αλέξη Τσίπρα.

Μιλούσαν για δίκαιο φορολογικό σύστημα και πέτυχαν την μεγαλύτερη μεταπολεμικά φορολογία, με τους περισσότερους ιστορικά χρεοφειλέτες και τις περισσότερες από καταβολής του έθνους αναγκαστικές πράξεις κατασχέσεων.

Όταν ανέλαβαν την εξουσία υπήρχαν 1,2 εκατομμύρια οφειλέτες στο κράτος, που χρωστούσαν συνολικά 68 δισεκατομμύρια ευρώ. Παραδίδουν την κυβέρνηση με 4,2 εκατομμύρια οφειλέτες (εκ των οποίων τα τρία εκατομμύρια είναι μικροοφειλέτες) και οι οποίοι χρωστούν συνολικά 104,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Αντιλαμβάνεσθε το μέγεθος της σφαγής που έχει επέλθει;

Ορκίζονταν πως θα υπερασπιστούν μέχρι τέλους το ΕΚΑΣ, το οξυγόνο των χαμηλοσυνταξιούχων και το έκοψαν τον πρώτο χρόνο της θητείας τους.

Έπαιρναν όρκο πως δεν θα πειράξουν τις συντάξεις και από το 2016 οι νέοι συνταξιούχοι έχασαν το 25-35% της σύνταξής του, Ήταν χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν τις ευρωεκλογές, απέσυρε άρον- άρον μετά την κατακραυγή, το προεκλογικό σποτ για τις συντάξεις.

Μείωσαν κατά 20-38% το φόρο στα καζίνο, περιέκοψαν κατά σχεδόν 50% την εθελοντική φορολόγηση των εφοπλιστών, ενώ την ίδια στιγμή φορολογούσαν ως εισόδημα τα αναπηρικά επιδόματα!

Έδιναν τον λόγο τους ότι «δεν θα ξεπουληθεί η δημόσια περιουσία, τα δίκτυα και οι υποδομές της χώρας». Και έκαναν το αδιανόητο. Υποθήκευσαν για 99 χρόνια όλη τη δημόσια περιουσία. Λιμάνια, αεροδρόμια, μουσεία, νοσοκομεία, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, αρχαιολογικοί χώροι, κτιριακές υποδομές και ότι χωράει ο νους, εκχωρήθηκαν στην διαχείριση των δανειστών! Μόνο χώρα που ηττήθηκε σε πόλεμο, θα έφτανε σε τέτοιο εξευτελιστικό συμβιβασμό!

Και κάποιες ακόμη όμορφες λεπτομέρειες από όσα είχε δεσμευτεί από του βήματος της Βουλής, στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρωθυπουργός:

Η ΕΡΤ θα λειτουργούσε εκ νέου και θα ήταν ανταγωνιστική στην Ελλάδα ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ (ναι το είχε πει ακριβώς έτσι) Σήμερα κάθε ένα από τα τέσσερα κανάλια της ΕΡΤ, τα παρακολουθούν κατά μέσο όρο δύο – τρεις τηλεθεατές στους εκατό!!

Εξήγγειλε «καλά στοχευμένες παρεμβάσεις στις τράπεζες» και κατάφερε ολόκληρο το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα να αξίζει λιγότερο από μια αλυσίδα καφέ που αγόρασε η κόκα-κόλα.

Θα ξετίναζε τη λίστα Λαγκάρντ και όλες τις άλλες αντίστοιχες λίστες, οι οποίες εδώ και καιρό έχουν αρχειοθετηθεί.

Θα απαιτούσε τη σύγκληση «Ευρωπαϊκής διάσκεψης χρέους» για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, το οποίο συνέχισε να αυξάνει (μόνο πέρυσι με φέτος αυξήθηκε κατά 30,2 δισεκατομμύρια ευρώ!

Και ο κατάλογος είναι ανεξάντλητος. Όχι για όσα είπαν και δεν έκαναν. Αλλά για όσα είπαν και έκαναν ακριβώς τα αντίθετα!

Θεωρώ πως το παρόν κείμενο, σας απαλλάσσει από το διαβάσετε τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ και το «κυβερνητικό πρόγραμμα» για την επόμενη τετραετία. Είναι προφανές πως δεν έχουν καμία αξία. Εκτός αν το κάνετε από περιέργεια.

ΥΓ. Βonus τα δύο κατά τη γνώμη μου καλύτερα:

1. Ο επικήδειος του Αλέξη Τσίπρα στην κηδεία του Φιντέλ Κάστρο (ήταν ο μόνος Ευρωπαίος ηγέτης που παρέστη) όπου ανέφερε ότι το παράδειγμα του Φιντέλ μας συντροφεύει. Και λίγο μετά στον Λευκό Οίκο οι μικροπρεπείς και ανεπίτρεπτες (ακόμη και για ηγέτη τριτοκοσμικήςχώρας) δημόσιες κολακείες στον Ντόναλντ Τραμπ. Είχε πει το αμίμητο: «Μπορεί ο τρόπος που αντιμετωπίζει ο Πρόεδρος Τραμπ την πολιτική να μοιάζει ορισμένες φορές διαβολικός, αλλά γίνεται για καλό».

2. Θα έκανε εξεταστική επιτροπή για τα …Μνημόνια!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ