today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

«Όχι ζωή, πλέον»: Διάσημες «Νεκρές Φύσεις» σε πλαστικό

Μια σειρά εικαστικών έργων για τη χρήση του πλαστικού, μέσω μιας επανερμηνείας κάποιων από τις πιο διάσημες «Νεκρές Φύσεις» της δυτικής παράδοσης της ζωγραφικής, παρουσίασε η ομάδα Quatre Caps. Το πρότζεκτ είναι η αντίδραση των τεσσάρων Ισπανών αρχιτεκτόνων στον εντυπωσιακό όγκο πλαστικού που παράγεται κάθε χρόνο και το συγκλονιστικά μεγάλο χρονικό διάστημα που απαιτείται για τη βιοδιάσπαση αυτών των υλικών.

Η σειρά «Όχι ζωή, πλέον» επανερμηνεύει και αναπαράγει έργα κλασικών μαιτρ, όπως του Καραβάτζο και του Μονέ, και τα φέρνει σε σύγχρονο περιβάλλον, ως εάν να ζούσαν σήμερα οι ζωγράφοι. Η Quatre Caps επιθυμεί να ορίσει εκ νέου τη «Νεκρή Φύση» ως ένα ζόμπι ή μια «τυλιγμένη» ζωή, φέρνοντας προϊόντα κατευθείαν από το σουπερμάρκετ στο photoshop.

Οι εικόνες υπογραμμίζουν το παράλογο στη συσκευασία της τροφής μας: από το πλαστικό διχτάκι που καλύπτει το πεπόνι με τη σκληρή φλούδα ως τις φέτες πορτοκαλιού που προσφέρονται, με τη φλούδα, σε πλαστικό δοχείο.

Η καλλιτεχνική πρόταση των Bernat Ivars, Dídac Sendra, Juan Suay και Miguel Tomás είναι ένας στοχασμός για την κατεύθυνση που παίρνει η καταναλωτική κοινωνία και την ασυνείδητη στάση μας απέναντι στους φυσικούς πόρους, καθώς επιζητούμε τη μέγιστη άνεση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ