today-is-a-good-day
22.6 C
Athens

Οι τελευταίες εκτιμήσεις – Ποιος κερδίζει σε Δήμους και Περιφέρειες

Μεγάλη νίκη της ΝΔ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Περιφέρειες, στις εκλογές της 26ης Μαΐου, δείχνουν οι δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Οι υποψήφιοι της ΝΔ, Κώστας Μπακογιάννης, Γ. Πατούλης, Απ. Τζιτζικώστας και Ν. Ταχιάος είναι τα «φαβορί», καθώς έχουν αποκτήσει σταθερό προβάδισμα από τους αντιπάλους τους.

Γράφει ο Κώστας Πασίσης

Αντίθετα, «μαύρα» είναι τα «μαντάτα» για το Μαξίμου. Η αρχικά επονομαζόμενη «dream team» του Αλέξη Τσίπρα καταποντίζεται και οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύουν να μην περάσουν ούτε στο δεύτερο γύρο.
Ενδεχόμενο που εφόσον επαληθευτεί θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες για το κυβερνών κόμμα.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν παραδοσιακά έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά και τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν στην αναμέτρηση της Κυριακής θα είναι ευδιάκριτα.
Στη ΝΔ αισιοδοξούν ότι ο χάρτης της αυτοδιοίκησης θα αποκτήσει το βράδυ των εκλογών, γαλάζιο χρώμα. Ειδικότερα στις Περιφέρειες η ΝΔ διεκδικεί με αξιώσεις 11 από τις 13. Δύσκολα θα υπάρξει ανατροπή στην Κρήτη και τη Δυτική Ελλάδα, καθώς σε αυτές τις περιοχές φαίνεται ότι θα επικρατήσουν οι υποψήφιοι που υποστηρίζονται από το ΚΙΝΑΛ και δευτερευόντως από το ΣΥΡΙΖΑ.
«Οι περιφερειακές εκλογές έχουν έντονη πολιτική διάσταση για τη Νέα Δημοκρατία», έχει τονίσει επανειλημμένως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καλώντας ουσιαστικά τον κόσμο να στηρίξει τις υποψηφιότητες της Πειραιώς.

Στην Αθήνα, οι αντίπαλοι του Κώστα Μπακογιάννη δείχνουν να μην έχουν την παραμικρή ελπίδα να αμφισβητήσουν την πρωτιά του και τα στοιχήματα που πέφτουν είναι μόνο για αντίπαλο του στο δεύτερο γύρο.
Ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος έχει υψηλή πιθανότητα να τερματίσει τρίτος και να δικαιώσει όσους από την αρχή είχαν χαρακτηρίσει τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα ως επιλογή ήττας.

Στην Περιφέρεια Αττικής οι τελευταίες μετρήσεις εμφανίζουν τον Γ. Πατούλη να προηγείται της Ρένας Δούρου με διψήφια διαφορά.
Ο εκλεκτός της Πειραιώς κερδίζει τη μάχη του πρώτου γύρου και το επιτελείο του έχει αρχίσει τις ετοιμασίες για τη δεύτερη Κυριακή, με βασικό όπλο την υψηλή διεισδυτικότητα που έχει ο πρώην δήμαρχος Αμαρουσίου σε άλλους πολιτικούς χώρους.
Για τη δεύτερη θέση θα δώσουν σκληρή μάχη Δούρου και Σγουρός, με τους νεκρούς στο Μάτι και τη Μάνδρα να «στοιχειώνουν» την Περιφερειάρχη Αττικής. Ακολουθούν με μικρές διαφορές ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος, ο Θάνος Τζήμερος, ο οποίος επιδεικνύει εντυπωσιακά ποσοστά, και ακολουθεί ο υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ Γιάννης Πρωτούλης . Ωστόσο, όπως επισημαίνεται υψηλό παραμένει το ποσοστό των αναποφάσιστων, το οποίο δεν επηρεάζει ιδιαίτερα τον Γ. Πατούλη.

Στη Θεσσαλονίκη, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, οι αντίπαλοι του νυν Περιφερειάρχη Απ. Τζιτζικώστα έχουν πετάξει «λευκή πετσέτα».
Η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα, ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Χρ. Γιαννούλης είναι σχεδόν …εξαφανισμένος δημοσκοπικά. Σε όλες τις «σφυγμομετρήσεις» οριακά ξεπερνά το διψήφιο ποσοστό.

Η καθίζηση του συγκεκριμένου υποψηφίου, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις επιεικώς ατυχείς δηλώσεις του για τους «φασίστες που αντιδρούν στη Συμφωνία των Πρεσπών».
Ωστόσο πρέπει να επισημανθεί ότι η υπογραφή από τον Πρωθυπουργό της επαίσχυντης Συμφωνίας, καταδίκασε σε εκλογική συντριβή όλους τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ στην Βόρεια Ελλάδα.

Όσον αφορά το δήμο Θεσσαλονίκης, προβάδισμα στις μετρήσεις έχει ο Νίκος Ταχιάος, ακολουθεί ο γαλάζιος “αντάρτης” Γ. Ορφανός, τρίτος εμφανίζεται να είναι ο Κώστας Ζέρβας, πρώην δημοτικός σύμβουλος του Γ.Μπουτάρη και τέταρτη το υποτιθέμενο …πουλέν του Αλέξη Τσίπρα, η πρώην υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου.

Η εν λόγω υποψήφια αποδεικνύεται ιδιαίτερα «αναιμική» παρότι στηρίχθηκε απ ολόκληρο το κομματικό μηχανισμό με εντολή του Αλέξη Τσίπρα.
Στη Θεσσαλονίκη οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να υποστούν μια «ταπεινωτική» ήττα η οποία χρεώνεται στον Πρωθυπουργό που έκανε και τις συγκεκριμένες επιλογές.

Τέλος οι υποψήφιοι που υποστηρίζει η  Ν.Δ. φαίνεται να κερδίζουν από τον πρώτο γύρο πολλούς από τους Δήμους της Αττικής που παλαιότερα ήταν παραδοσιακά καστρα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως π.χ. τον Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης, όπου ο Γιάννης Κωνσταντάτος (ο οποίος εκτός από τη Ν.Δ. υποστηρίζεται και από το ΚΙΝΑΛ) φαίνεται να καταγράφει εντυπωσιακά ποσοστά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ