today-is-a-good-day
13.8 C
Athens

Τα fake news του Μαξίμου

Τα κρούσματα προώθησης κραυγαλέων fake news από την καρδιά του Μεγάρου Μαξίμου, με τις ευλογίες του Πρωθυπουργού, πολλαπλασιάζονται και εξελίσσονται σε επικίνδυνη επιδημία που απειλεί την δημοσιογραφία, την θεσμική εικόνα του γραφείου του Έλληνα Πρωθυπουργού και πάνω από όλα την πληροφόρηση των πολιτών.

Απανωτά τα χαστούκια, έρχονται το ένα μετά το άλλο και η διαστρέβλωση του αντίπαλου πολιτικού λόγου και του νοηματικού περιεχομένου του, χωρίς καμία ηθική αναστολή, γίνεται υπερόπλο στα χέρια ασυνείδητων και εγκάθετων που δεν διστάζουν να εμφανίσουν το πιο ευφάνταστο ψέμα ως την απόλυτη αλήθεια.

Με λίγα λόγια ο Πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του σπαταλάνε ώρες για να γράψουν μια ανακοίνωση με την οποία διαστρεβλώνουν κάτι που είπε ο Μητσοτάκης, ο Αθανασίου, ο Δέρβος η κάποιος άλλος Νεοδημοκράτης και να το πλασάρουν στα Μέσα Ενημέρωσης ξέροντας ότι κι αυτά θα το πλασάρουν με τη σειρά τους χωρίς κανέναν έλεγχο στον τηλεθεατή, τον ακροατή ή τον αναγνώστη.

Τα ονόματα δεν είναι τυχαία. Είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα των τελευταίων ημερών. Ο Χαράλαμπος Αθανασίου είπε ότι αν ένας υπουργός πάρει μίζα τότε θα έχει χρησιμοποιήσει την θέση του για να το καταφέρει και το Μέγαρο Μαξίμου τον εμφάνισε να λέει ότι είναι καθήκον των υπουργών να παίρνουν μίζες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι οι νέοι έχουν ανάγκη από δουλειές κι όχι από χριστουγεννιάτικα δωράκια και το Μέγαρο Μαξίμου είπε ότι θέλει να κόψει το δώρο των Χριστουγέννων. Ομοίως συνέβη με την Κώστα Δέρβο που είπε ότι οι μισθοί των νέων είναι τόσο χαμηλοί όσο το επίδομα ανεργίας και τον χρέωσαν ότι θέλει να κόψει το επίδομα ανεργίας.

Αυτά τα απαράδεκτα, συνειδητά ψεύδη που διαστρεβλώνουν απόλυτα την πραγματικότητα γράφονται και λέγονται από το γραφείο του Πρωθυπουργού. Τα ΜΜΕ τα αναμεταδίδουν και οι πολίτες τα διαβάζουν, τα ακούν και τα βλέπουν σαν δήθεν ειδήσεις.

Το ερώτημα είναι απλό.

Οι δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ έχουν ή δεν έχουν ευθύνη να ελέγξουν και να αξιολογήσουν τις κυβερνητικές ανακοινώσεις με τα κραυγαλέα fake news;

Οι θεσμικοί εκπρόσωποι των δημοσιογράφων και των ΜΜΕ οφείλουν επιτέλους να αναλάβουν πρωτοβουλίες.

Είναι αδιανόητο η δημοσιογραφία και η ενημέρωση των πολιτών να δηλητηριάζονται από πρακτικές αλλοίωσης, διαστρέβλωσης και συνειδητού ψεύδους.

Δελτία τύπου, non paper και ανακοινώσεις με χοντροκομμένα ψέματα δεν μπορούν να παρουσιάζονται χωρίς σχολιασμό και ανάδειξη της πραγματικότητας.

Η ελεύθερη πληροφόρηση είναι συνταγματικό δικαίωμα. Η συνειδητή παραπληροφόρηση είναι ποινικό αδίκημα.

Αυτό το αίσχος δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ