Μελιτζάνες Φούρνου – Νηστήσιμες Συνταγές από το ThePresident

1664

Για τη συνταγή θα χρειαστείτε:

1 1/2 κιλό μελιτζάνες φλάσκες
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
250 ml χυμός ντομάτας

1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
Λίγη ρίγανη
Φρυγανιά τριμμένη
Αλάτι-πιπέρι
250 γραμμάρια φέτα σόγιας
250 γραμμάρια κίτρινο φυτικό τυρί τριμμένο

1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στο γκριλ στους 200 βαθμούς.
2. Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες.
3. Τοποθετούμε σε μία λαμαρίνα με αντικολλητική λαδόκολλα φέτες μελιτζάνας και με ένα πινέλο τις αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο.
4. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν και τις αναποδογυρίζουμε να ψηθούν και από την άλλη πλευρά.
5. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι έως ότου γυαλίσει. Προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο, τη ζάχαρη, το χυμό ντομάτας και τη ρίγανη και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά (χωρίς να προσθέσουμε νερό), να δέσει η σάλτσα και να μείνει χωρίς πολλά υγρά.
6. Αφού έχουμε ψήσει όλες τις μελιτζάνες και η σάλτσα μας είναι έτοιμη, παίρνουμε ένα πυρέξ και πασπαλίζουμε τη βάση του με τριμμένη φρυγανιά.
7. Στρώνουμε μία στρώση με φέτες μελιτζάνας, αλατίζουμε, λίγο πιπέρι, λίγη σάλτσα ντομάτας, πασπαλίζουμε με κίτρινο φυτικό τυρί και χοντροκομμένη φέτα σόγιας.
8. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να βάλουμε τρεις στρώσεις από όλα τα υλικά.
9. Σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 40 λεπτά στο φούρνο.
10.Μόλις περάσουν τα 40 λεπτά, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να χλιάνει για να μπορούμε να το κόψουμε πιο εύκολα σε μερίδες και σερβίρουμε.

 

Η συνταγή αυτή περιλαμβάνεται στο βιβλίο της Μαριάννας Ευθυμίου Γλάρου “Νηστήσιμα και Σαρακοστιανά” που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις “Εν Πλω”