today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Ο πρώτος Έλληνας Master of Wine για το ελληνικό κρασί και τον «Χάρτη των Γεύσεων»

Σε ένα ξεχασμένο αμπέλι ψηλά στον Υμηττό ή σε έναν παλιό αμπελώνα χαμένο στη χειμερινή ομίχλη δίπλα στο ποτάμι στη Φλώρινα μπορεί να κρύβεται κάτι που αξίζει να «ξυπνήσει»: μία από τις πολλές γηγενείς ποικιλίες αμπελιού της Ελλάδας, ξεχασμένη επί δεκαετίες ολόκληρες, η οποία περιμένει κάποιον ή κάποια οινολόγο- «εξερευνητή» να την ανακαλύψει. Η ποικιλία του ελληνικού αμπελώνα, θετική συνέπεια του κατακερματισμού των καλλιεργειών, είναι ένα από τα μεγάλα ατού του και τον καθιστά συναρπαστικό, όπως επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης, o πρώτος Έλληνας Master of Wine (MW) και ένας από τους μόλις 415 ανθρώπους, που κατέχουν αυτόν τον τίτλο παγκοσμίως.

«Η Ιταλία έχει 60 φορές μεγαλύτερη παραγωγή κρασιού από την Ελλάδα και διαθέτει περίπου 1000 ποικιλίες, εκ των οποίων αρκετές απαντώνται όμως και σε άλλες χώρες. Μεγάλο μέρος των ποικιλιών της Ισπανίας εντοπίζεται και στη Γαλλία και την Πορτογαλία. Η Ελλάδα όμως, με το ένα εξηκοστό της ιταλικής παραγωγής, έχει εκατοντάδες ποικιλίες -κατά ορισμένους 300 και κατά άλλους 500- πολλές από τις οποίες είναι ξεχασμένες ή χαμένες. Οι ελληνικές ποικιλίες είναι αρκετά ιδιαίτερες, υπό την έννοια ότι πάρα πολλές από αυτές είναι ενδημικές, τις βρίσκουμε μόνο στη χώρα μας. Για αυτή την ιδιαιτερότητα, θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε την Ελλάδα ως το “Jurassic Park” του ευρωπαϊκού αμπελώνα, όπως μου αρέσει να λέω. Αυτή τη στιγμή έχουμε στα χέρια μας περίπου 200 ποικιλίες, αλλά ανακαλύπτουμε συνέχεια νέες» λέει, ενόψει της διήμερης οινικής εκδήλωσης «Χάρτης των Γεύσεων», που ξεκινά στις 12 το μεσημέρι αύριο Σάββατο, στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», στη Θεσσαλονίκη.

Υπάρχει κάποια από τις όχι ευρέως γνωστές ποικιλίες, που «ανακαλύφθηκε» σχετικά πρόσφατα και παρουσιάζει ευοίωνη προοπτική; Μεταξύ άλλων, ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης αναφέρει την ερυθρή Λημνιώνα, την ποικιλία Λιάτικο και τη λευκή Βιδιανό, προσθέτοντας όμως ότι «ακόμα και το Ξινόμαυρο, που στην Ελλάδα θεωρείται “κατεστημένη” ποικιλία, στο εξωτερικό είναι “novel” (καινοφανής)».

Σπάνιο, εξωτικό και συναρπαστικό

Μεθαύριο Κυριακή, ο Έλληνας MW θα πραγματοποιήσει ομιλία με τίτλο «Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για το ελληνικό κρασί σε μόλις 30 λεπτά», σε εκδήλωση που διοργανώνεται από το WSPC- Wine & Spirit Professional Center, στο πλαίσιο του «Χάρτη των Γεύσεων». Ωστόσο, όπως λέει, το ελληνικό κρασί δε μαθαίνεται σε μισή ώρα. «Μέσα από αυτή την ομιλία, στόχος είναι όσοι συμμετέχουν να αποκτήσουν πιο θετική και “σέξι” εικόνα για το ελληνικό κρασί, πιο ευθυγραμμισμένη με την πραγματικότητα. Κι αυτό διότι οι ‘Ελληνες έχουμε ακόμα ιδέες που δεν “κουμπώνουν” με την πραγματική εικόνα του ελληνικού κρασιού σήμερα, οι οποίες εκπορεύονται από την εικόνα που είχε το ελληνικό κρασί πριν από δεκαετίες. Το ελληνικό κρασί είναι μικρό ποσοστό της παγκόσμιας οινοπαραγωγής και άρα είναι κάτι σπάνιο. Όταν λοιπόν έχουμε στο τραπέζι μας μια φιάλη με ελληνικό κρασί, τότε έχουμε κάτι που παγκοσμίως θεωρείται σπάνιο και εξωτικό», λέει χαρακτηριστικά. Ενδεικτικά αναφέρει ότι, π.χ, στην Αυστραλία, οι πέντε μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου παράγουν το 85% του κρασιού στη χώρα, άρα το τοπίο εκεί είναι πολύ λιγότερο συναρπαστικό σε σχέση με την Ελλάδα, όπου η ποικιλία κυριαρχεί. «Κι αυτή την ποικιλία δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να την αναδείξουμε από εκδηλώσεις όπως ο “Χάρτης των Γεύσεων”» καταλήγει.

Η «σαμπάνια» της Ανατολής στις Ρίζες της Αρκαδίας

Ο Χάρτης των Γεύσεων θα διαρκέσει ένα Σαββατοκύριακο, με ώρες λειτουργίας 12:00-20:00. Κατά τη διάρκειά του, οινοπαραγωγοί, αποσταγματοποιοί, εισαγωγείς οίνων, επαγγελματίες του κρασιού, της εστίασης, του τουρισμού και χιλιάδες οινόφιλοι δοκιμάζουν, συζητούν, ανταλλάσσουν απόψεις και εμπειρίες σε καλαίσθητο, ευχάριστο, πολιτισμένο περιβάλλον. Στη 19η διοργάνωση του Χάρτη των Γεύσεων συμμετέχουν οινοποιεία που εκπροσωπούν όλες τις αμπελουργικές περιοχές της χώρας.

Περισσότεροι από 150 οινοποιοί και αποσταγματοποιοί, καθώς και εισαγωγείς οίνων που εκπροσωπούν οινοποιεία από όλες τις σημαντικές αμπελουργικές χώρες. Περισσότερες από 1.000 ετικέτες, ένα ευρύ φάσμα κρασιών, ξεκινώντας από τα φρέσκα της εσοδείας 2022, τις νέες ετικέτες και συσκευασίες, αρκετές από τις οποίες θα κάνουν το ντεμπούτο τους στην εκδήλωση και φτάνοντας έως τις αγαπημένες κορυφαίες ελληνικές και τις συναρπαστικές διεθνείς επιλογές. Ο «Χάρτης των Γεύσεων» προσφέρεται ως χώρος δοκιμής των τελευταίων οινικών τάσεων.

Ο «Χάρτης των Γεύσεων» συνοδεύεται από πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων, με κάθετες γευστικές δοκιμές, παρουσιάσεις και επιστημονικές εισηγήσεις, καθώς και μαγειρικές επιδείξεις από κορυφαίους chef και ζαχαροπλάστες. Θα πραγματοποιηθούν επίσης σεμινάρια του Wine School στην αγγλική γλώσσα, τα οποία παρέχουν βασικά βήματα της γευστικής δοκιμής και «συστήνουν» στους συμμετέχοντες τις αμπελουργικές περιοχές της Ελλάδας, δίνοντας και στους ξένους επισκέπτες τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τα ελληνικά κρασιά.

Θα γίνει επίσης προβολή της ταινίας «Arcadia 1900, Champagne de l’Orient», στην οποία ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Κώστας Σπυρόπουλος καταγράφει την ιστορία των αδελφών Παπανικολάου, οι οποίοι κατάφεραν να παράγουν εξαιρετικό αφρώδη οίνο στο χωριό Ρίζες, στην Τεγέα της Αρκαδίας, από το 1885 έως το 1935.

Η διήμερη οινική εκδήλωση διοργανώνεται από τη Wine Plus με την υποστήριξη της ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Φεστιβάλ Γαστρονομίας Θεσσαλονίκης, της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου, του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου και της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ