today-is-a-good-day
22.6 C
Athens

Μανόλο, έρχονται! Γράφει ο Νίκος Ρωμανός

Σε ένα βίντεο που έγινε viral το Σαββατοκύριακο, ο Μανώλης-για τους φίλους Μανόλο- Πετσίτης εμφανίζεται ημίγυμνος, με μια πετσέτα δεμένη στη μέση του να λέει στην κάμερα, με το απαραίτητο γρέζι στη φωνή, «Άκη, απλά έρχομαι! Τίποτα άλλο».

Βεβαίως, το βίντεο από μόνο του δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Τι το χρειαζόμαστε άλλωστε; Να θαυμάσουμε την κορμοστασιά του Μανόλο; Ο άνθρωπος αυτός, όμως, ο οποίος έχει εξαφανιστεί από προσώπου γης είναι ίσως η αχίλλειος πτέρνα του συστήματος εξουσίας που Μαξίμου. Διότι, ο Πετσίτης δεν ήταν απλά ένας «ιδιώτης» ή ένας «εθελοντής», όπως θέλει να τον εμφανίζει ο παλιός του φίλος και συμμαθητής από τα χρόνια της Καισαριανής, ο Νίκος Παππάς. Ο άνθρωπος αυτός κρύβει πολλά μυστικά και, προφανώς, όχι δικά του.

Έρχεται, όμως, η ώρα της αλήθειας. Γιατί, όπου και να πάει να κρυφτεί ο Μανόλο, η δικαιοσύνη θα αρχίσει να σφίγγει τον κλοιό. Και κάποτε, όχι μόνο ο Μανόλο, αλλά και οι φίλοι του, ο κ. Παππάς, αλλά και ο κ. Τσίπρας, θα πρέπει να δώσουν ορισμένες απαντήσεις για τον άνθρωπο που, από σερβιτόρος σε πιτσαρία με εισοδήματα κάτω του αφορολόγητου, έφτασε να αμείβεται παχυλά από εταιρείες με προνομιακές προσβάσεις στην κυβέρνηση.

Τώρα, λοιπόν, αρχίζουν τα δύσκολα: με βάση δημοσιεύματα εφημερίδων, οι δικαστικές αρχές που ερευνούν τους λογαριασμούς του Πετσίτη εντόπισαν χρηματικά ποσά που δεν δικαιολογούνται. Και, μαντέψτε, με τα ποσά αυτά φαίνεται πως έχει σχέση και ο δικηγόρος Αρτέμης Αρτεμίου, εκείνος ο τύπος που έβγαινε με κάτι σακούλες στα χέρια από το Μαξίμου, είχε ειδικότητα στις off-shore και πήγαινε και ταξιδάκια με τον Νίκο Παππά στη Βενεζουέλα.

Βεβαίως, οι άνθρωποι που έχουν προσκολληθεί στην καρέκλα και κοντεύουν να γίνουν ένα μαζί της, δεν θα «πέσουν» τόσο εύκολα. Έχουν ήδη δώσει στο παρελθόν δείγματα για το πώς αντιλαμβάνονται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και τη διάκριση των εξουσιών, όπως τότε που, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, ο για τους φίλους «Ρασπούτιν» ή κατά κόσμον Δημήτρης Παπαγγελόπουλος αποκαλούσε την ιστορία της Novartis «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους». Γι’ αυτό και δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν η καρατόμηση, ουσιαστικά, του διευθυντικού στελέχους της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος που, μεταξύ άλλων υποθέσεων, χειριζόταν και τον φάκελο «ΔΕΠΑ-Λαυρεντιάδη» και έπεσε πάνω στη ροή του χρήματος προς τον Πετσίτη.

Αυτό είναι ίσως που δεν έχουν καταλάβει όλοι για τον Πετσίτη. Δεν ήταν απλά ένας τύπος που αξιοποίησε τις υψηλές γνωριμίες του για να βγάλει λεφτά. Βεβαίως, το έκανε και αυτό. Αλλά η διαδρομή του είναι ενδεικτική: ήταν υψηλόμισθος υπάλληλος της ELFE του κ. Λαυρεντιάδη, η οποία χρωστούσε εκατοντάδες εκατομμύρια στη ΔΕΠΑ, στην οποία ο κ. Πετσίτης μπαινόβγαινε ως εκπρόσωπος του Μαξίμου. Και την ίδια ώρα, ο κ. Πετσίτης εμφανίζεται ως εκπρόσωπος Κυπρίων δικηγόρων με ειδίκευση στις off-shore, οι οποίοι κάνουν μπίζνες με τον κ. Λαυρεντιάδη, ενώ συστήνουν και μια διαφημιστική εταιρεία που σαρώνει την κρατική χρηματοδότηση.

Οι Αμερικανοί, όταν ερευνούν υποθέσεις διαφθοράς, λένε το γνωστό «Follow the money», Κάποιοι, λοιπόν, ακολούθησαν την πορεία του χρήματος και έπεσαν πάνω στον Μανόλο και τους ευυπόληπτους φίλους του Μαξίμου, όπως τον κ. Αρτεμίου φερ ειπείν. Και ποιος ξέρει τι θα βγάλει ακόμα αυτή η έρευνα, αν ολοκληρωθεί ομαλά. Διότι, τα συστήματα διαπλοκής «ξηλώνονται», όταν βρεθεί ένας «αδύναμος κρίκος». Τις περισσότερες φορές, δε, αυτός είναι ο «μεσάζοντας». Άπαξ και αυτός βρεθεί, τότε όλα τα υπόλοιπα συνδέονται με πιο απλό τρόπο.

Με άλλα λόγια, Μανόλο προετοιμάσου και προετοίμασε και τους φίλους σου γιατί…έρχονται!

*Ο Νίκος Ρωμανός είναι υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ