today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Ο ΣΥΡΙΖΑ στα αυτοδιοικητικά χνάρια του ΠΑΣΟΚ του 2014

Λίγες εβδομάδες έμειναν πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές και οι υποψήφιοι των κομμάτων, επίσημοι και ανεπίσημοι, πονοκεφαλιάζουν προσπαθώντας να κάνουν τις καλύτερες δυνατές επιλογές προσώπων, προκειμένου να στελεχώσουν τους συνδυασμούς τους.
Και όσο οι μέρες πλησιάζουν τόσο εντείνεται η πίεση, με τους επικεφαλής να σβήνουν και να γράφουν ονόματα, να περνάνε υποψηφίους από κόσκινο, να διαβάζουν βιογραφικά, να ζυγίζουν συμπεριφορές και ικανότητες και να παλεύουν να αποφασίσουν αν θα δώσουν βαρύτητα στο παρελθόν και στην εμπειρία ή στο μέλλον και την όρεξη…
Αυτά για όσους έχουν υποψήφιους και τον «πολυτελή» πονοκέφαλο της επιλογής, γιατί όπως και να το κάνουμε, όταν έχεις να κάνεις ένα «ξεσκαρτάρισμα», όσο δύσκολο και να είναι, είσαι σε πολύ καλύτερη μοίρα και έχεις σαφώς πολύ λιγότερα βάσανα από εκείνον που… ιδροκοπά να συμπληρώσει ένα ψηφοδέλτιο, με ότι βρει, ότι μπορεί και ότι περισσεύει. Αυτός εκ των πραγμάτων μόνο την «πολυτέλεια» του συγκεκριμένου πονοκεφάλου, δεν μπορεί να έχει.
Μέχρι σήμερα η ιστορία έχει δείξει ότι αυτήν την… προνομιακή κεφαλαλγία, την έχει το κόμμα που δροσίζεται από τον αέρα της νίκης, ή απολαμβάνει την παράσταση νίκης με δημοσκοπικούς όρους, όπου στην προκειμένη περίπτωση είναι η Ν.Δ.
Τον άλλον πονοκέφαλο αυτόν που προκαλείται από την… ξηρασία, τον έχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αντικειμενικά και υποκειμενικά. Και είναι πραγματικά μεγάλος. Σχεδόν σε κάθε Περιφέρεια και Δήμο, η δυσκολία των τοπικών στελεχών και υποψηφίων – όπου έχουν βρεθεί ή ξεμείνει τέτοιοι – να «γεμίσουν» τα ψηφοδέλτιά τους είναι τόσο μεγάλη, που θυμίζει την κατάσταση των συνδυασμών του ΠΑΣΟΚ το 2014…
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και οι συνδυασμοί των Περιφερειών και των Δήμων που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταφέρει να κερδίσει, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, φυλλοροούν. Και δεν είναι λίγοι οι τοπικοί κομματικοί παράγοντες που διαμαρτύρονται κάνοντας λόγο ακόμα και για «επιστράτευση» στελεχών.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, σε ορισμένες περιοχές, κάποιοι τοπικοί βουλευτές, κυρίως όσοι έχουν περάσει από υπουργεία, είναι και επιλεκτικοί. Μέχρι την πρώτη κομματική συγκέντρωση, όπου διαπιστώνουν ότι οι συμμετέχοντες δεν φτάνουν καν να σχηματίσουν συνδυασμό… Τα παραδείγματα πολλά… Ονόματα δεν λέμε (ακόμα), υπολείψεις δεν θίγουμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ