today-is-a-good-day
19 C
Athens

Βρετανία: Ο ρυθμός ανάπτυξης το 2018 ήταν ο ασθενέστερος από το 2012

Η βρετανική οικονομία επιβραδύνθηκε όπως αναμενόταν τους τρεις τελευταίους μήνες του έτους, με την ανάπτυξη το 2018 να είναι η ασθενέστερη σε έξι χρόνια, καθώς οι ανησυχίες για το Brexit έπληξαν τις επενδύσεις, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Η αύξηση του ΑΕΠ το τελευταίο τρίμηνο του 2018 επιβραδύνθηκε στον τριμηνιαίο ρυθμό του 0,2% από το 0,6% το προηγούμενο τρίμηνο. Η επίδοση συμβάδιζε με την μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων σε έρευνα του Reuters αν και ήταν λίγο χαμηλότερη σε σχέση με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας την περασμένη εβδομάδα.

Για το σύνολο του 2018, η ανάπτυξη υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδό της από το 2012, στο 1,4%, από το 1,8% το 2017. Οι εξαγωγές υπέστησαν πλήγμα από την παγκόσμια αδυναμία, με τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις να εμφανίζονται ολοένα και πιο ανήσυχοι για την απουσία σχεδίου αναφορικά με την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Οι επενδύσεις των επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 3,7% το τέταρτο τρίμηνο συγκριτικά με ένα χρόνο νωρίτερα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τους τρεις πρώτους μήνες του 2010. Οι δαπάνες των νοικοκυριών –που προσέφεραν μια απρόσμενα ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη στα μέσα του έτους– παρέμειναν ανθεκτικές, καταγράφοντας αύξηση 1,9% σε ετήσια βάση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ