Ώρες ατομικής ευθύνης! Παρέμβαση του Δημήτρη Απόκη

6679

«Ένα έθνος από πρόβατα θα γεννήσει μια κυβέρνηση των λύκων».

Edward R. Murrow

 «Όταν κάποιος με μελωδικά λόγια αλλά κακό μυαλό,

πείθει τον όχλο, μεγάλες θλίψεις έπληξαν το κράτος. «

Ευριπίδης, Ορέστης

 «Εάν κάποτε οι άνθρωποι γίνουν απρόσεκτοι στις δημόσιες υποθέσεις, εσύ και εγώ, το Κογκρέσο και οι Συνελεύσεις, οι δικαστές και οι διοικητές, θα γίνουν όλοι λύκοι. Φαίνεται να είναι ο νόμος της γενικής φύσης μας, παρά τις μεμονωμένες εξαιρέσεις. «

Τόμας Τζέφερσον

 «Για να κερδίσετε τους ανθρώπους, μαγείρεψέ τους πάντα, μερικά από αυτά που τους ευχαριστούν».

Αριστοφάνης, Ιππότες

 «Η δημοκρατία δεν μπορεί να επιτύχει παρά μόνο όταν αυτοί που επιλέγουν είναι έτοιμοι να επιλέξουν με σύνεση. Επομένως, η πραγματική προστασία της δημοκρατίας είναι η εκπαίδευση».

Franklin D. Roosevelt

 

Του Δημήτρη Γ. Απόκη*

Το γεγονός ότι ξεκινάω το κείμενό μου με τον ασυνήθιστο τρόπο, παράθεσης μια σειράς τοποθετήσεων, μεγάλων ανδρών, της παγκόσμιας ιστορίας, δεν είναι καθόλου τυχαίο. Η κάθε μία από τις παραπάνω ρήσεις, αποτελεί μαχαιριά στο θέατρο του παραλόγου και της επικίνδυνης, σε όλα τα επίπεδα, κατάστασης την οποία βιώνει η χώρας μας μπαίνοντας στο 2019.

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, όλα αυτά που συμβαίνουν στη γειτονιά της Ελλάδας και διεθνώς, διαμορφώνουν ένα ζοφερό σκηνικό για τη χώρα μας, με αποτέλεσμα να έχει έρθει η ώρα της ατομικής ευθύνης για τον καθένα και την καθεμία από εμάς, έτσι ώστε να βάλλουμε φρένο στον κατήφορο.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι το χάλι στο οποίο έχει οδηγηθεί η χώρα και το έθνος, έχει κτυπήσει ταβάνι, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σε μια κομβική στιγμή στην οποία θα κριθεί η επιβίωση της Ελλάδας και του Ελληνικού έθνους.

Η καθόλου τυχαία παράθεση του αποσπάσματος από το  “Ορέστη”, του Ευριπίδη, παραπέμπει στο λάθος του 2015, όπου οδήγησε τη χώρα και το έθνος στη σημερινή τραγελαφική κατάσταση, βαθιάς κρίσης των θεσμών, διάλυσης της εκπαίδευσης, απώλειας κάθε εθνικής αξιοπρέπειας, και υποθήκευσης του μέλλοντος για τη χώρα και το έθνος. Και δυστυχώς, έχει έρθει η στιγμή να το παραδεχτούμε όλοι μας, η ευθύνη για αυτό το κατάντημα, δεν βαρύνει μόνο αυτούς που κυβερνούν, αλλά και αυτούς που τους έδωσαν τη δυνατότητα, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, να οδηγήσουν τη χώρα και το έθνος σε αυτή την θλιβερή κατάσταση.

Διότι πολύ απλά, έγινε σαφές από πολύ νωρίς ότι τίποτα από αυτά που υποσχέθηκαν δεν ήταν αλήθεια. Όπως επίσης έγινε σαφές πάρα πολύ νωρίς ότι προωθούσαν μια ατζέντα, εθνομηδενισμού και, κόντρα σε οτιδήποτε που είχε σχέση με τον πατριωτισμό, τις εθνικές παραδόσεις και αξίες.

Και εδώ είναι που έρχεται η ρήση του θρύλου της αμερικανικής δημοσιογραφίας, Edward R. Murrow, διότι πολύ απλά, μπορεί οι χρυσοκάνθαροι των Βρυξελλών, να τράβηξαν το χαλί κάτω από τα πόδια σε έναν Πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του, επειδή είχε το ανάστημα να πει τη φράση, “εγώ αυτά δεν τα κάνω”, όταν σε  μια στιγμή που είχε βάλλει τη χώρα στο κατώφλι της εξόδου από την κρίση, έκαναν πως δεν έβλεπαν τους αριθμούς και τα δεδομένα, ζητώντας, προκλητικά, την εξαφάνιση και την περαιτέρω ταπείνωση του Έλληνα πολίτη. Δεν φταίνε μόνο αυτοί και η Κίρκη του λαϊκισμού, αλλά και τα πρόβατα που επέλεξαν μια κυβέρνηση λύκων.

Δεν πρέπει λοιπόν, να αποτελεί έκπληξη για κανέναν, αυτό που βιώνουμε τις πρώτες ημέρες του 2019 στη χώρα μας. Το περιγράφει άλλωστε πολύ γλαφυρά στη ρήση του που παρατίθεται παραπάνω, ο εκ των ιδρυτών της Αμερικανικής Δημοκρατίας, Τόμας Τζέφερσον. Γιατί μετά από τις επιλογές που εμείς οι ίδιοι κάναμε, να αποτελεί έκπληξη η βαθιά θεσμική κρίση που διέρχεται στη χώρα μας, το πολιτικό σκηνικό, οι δικαιοσύνη, ο κρατικός μηχανισμός.

Το είχε πει πολύ εύστοχα, ο Αριστοφάνη, στους Ιππότες, στο απόσπασμα που παραθέτω στην αρχή του κειμένου. Είναι ψέματα ότι στο βωμό του να μην πληρώσουμε έναν ΕΝΦΙΑ, του να γεμίσει για μια ακόμα φορά η τσέπη μας με δανεικά, και ενός ψευτοτσαμπουκά έναντι των, χαζών, κατά την πλάνη μας, δανειστών, εμείς οι ίδιοι, φτύνοντας τον πατριώτη και την αλήθεια, ανοίξαμε το δρόμο στον εθνομηδενισμό, και τη θεσμική κατάρρευση της χώρας.

Δεν είναι τυχαίο ότι βασικός μοχλός της απαλλοτρίωσης και ενοχοποίησης, της ιστορίας του έθνους, κάθε έννοιας πατριωτισμού, και αξιών, είναι η αποσάθρωση της εκπαίδευσης που συστηματικά πλέον εφαρμόζεται. Ένας λαός και μια κοινωνία η οποία στερείται ιστορικής γνώσης και σοβαρής εκπαίδευσης γίνεται εύκολος στόχος μιας ατζέντας εθνομηδενισμού και εξαφάνισης.

Το λέει πολύ γλαφυρά ο θρυλικός Πρόεδρος των ΗΠΑ,  Franklin D. Roosevelt, στη ρήση του που παραθέτω παραπάνω, και πραγματικά η ρήση αυτή αποτελεί όχι μόνο τη λύση στο πρόβλημα που απειλεί την ύπαρξη της χώρας και του έθνους σήμερα, αλλά και μια συμβουλή – προειδοποίηση, για όταν έρθει, μέσα στο 2019, η ώρα να επιλέξουμε το δρόμο που θα ακολουθήσουμε ως λαός και ως έθνος.

Η ώρα της ατομικής ευθύνης είναι εδώ και η επιλογή πρέπει να είναι αποφασιστική και ξεκάθαρη. Δεν πρέπει να είναι ασαφής και οριακή. Πρέπει να είναι μια επιλογή κόλαφος στον εθνομηδενισμό, και τη θεσμική εκτροπή. Πρέπει να είναι μια επιλογή πατριωτική (και ο πατριωτισμός δεν είναι ακροδεξιά), και πάνω από όλα ΕΛΛΗΝΙΚΗ. Οτιδήποτε άλλο θα σημαίνει ότι μόνοι μας έχουμε αποφασίσει να εξαφανιστούμε.

 

*Ο Δημήτρης Απόκης, είναι Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University, μέλος του The International Institute of Strategic Studies, και διετέλεσε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, το Στέητ Ντιπάρτμεντ, και το Πεντάγωνο, στην Ουάσιγκτον.