Τουρκία: Νέες συλλήψεις πανεπιστημιακών και ακτιβιστών

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν σήμερα πολλούς πανεπιστημιακούς και ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών στην Κωνσταντινούπολη, μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης, την ώρα που η αμφιλεγόμενη εκστρατεία καταστολής που ξεκίνησαν οι τουρκικές αρχές μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία δεν δείχνει να φθίνει, μολονότι έχουν περάσει περισσότερα από δύο χρόνια.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων DHA, ο πρύτανης της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Μπιλγκί Τουργκούτ Ταρχανλί και η καθηγήτρια Mαθηματικών στο έγκριτο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου Μπετσούλ Τανμπάι βρίσκονται μεταξύ αυτών που συνελήφθησαν την αυγή.

Τουλάχιστον άλλοι πέντε, μεταξύ των οποίων η παραγωγός Τσιντάμ Ματέρ και μια προσωπικότητα της πολιτιστικής και καλλιτεχνικής σκηνής της Κωνσταντινούπολης, η Ασενά Γκιουνάλ, συνελήφθησαν, πρόσθεσε το DHA.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια για τη σύλληψή τους, αλλά όλοι αυτοί έχουν κοινό σημείο ότι είναι μέλη ή έχουν σχέση με τη μη κυβερνητική οργάνωση Culture Anatolie, στόχος της οποίας είναι να γεφυρώσει τις διαφορές στους κόλπους της τουρκικής κοινωνίας μέσω του πολιτισμού και των τεχνών.

Πρόεδρος της μκο αυτής είναι ο επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Όσμαν Καβαλά, ο οποίος έχει επίσης φυλακιστεί εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο στο πλαίσιο έρευνας εναντίον του για υποτιθέμενη σχέση με το αποτυχημένο πραξικόπημα, η οποία επικρίθηκε δριμύτατα.

Ο Καβάλα τέθηκε υπό προσωρινή κράτηση τον Νοέμβριο του 2017 και ακόμη δεν τού έχουν απαγγελθεί επίσημα κατηγορίες.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους του, οι αρχές τον υποψιάζονται ότι έχει σχέσεις με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016 και ότι “χρηματοδότησε” τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013 κατά το “κίνημα Γκεζί”.

Τη φυλάκισή του καταγγέλλουν συχνά οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι και οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016 που είχε στόχο την ανατροπή του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι αρχές ξεκίνησαν μια αμείλικτη εκστρατεία καταστολής με περισσότερες από 50.000 συλλήψεις και περισσότερες από 100.000 απολύσεις ή αναστολή καθηκόντων.

Η Άγκυρα κατηγορεί τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν ότι ενορχήστρωσε το πραξικόπημα. Ο ίδιος, πρώην σύμμαχος του προέδρου Ερντογάν, ο οποίος διαμένει σήμερα στις ΗΠΑ, διαψεύδει οποιαδήποτε ανάμειξή του.

Σε μια ένδειξη ότι οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των τουρκικών αρχών δεν φθίνουν ενώ έχουν περάσει περισσότερα από δύο χρόνια μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, η τουρκική δικαιοσύνη εξέδωσε σήμερα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, εντάλματα σύλληψης κατά 188 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων βρίσκονται 100 στρατιωτικοί, τους οποίους θεωρεί ύποπτους για σχέσεις με το δίκτυο του Γκιουλέν.