today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Λαφαζάνης: Αφωνία κυβέρνησης για τους Αμερικανικούς δασμούς κατά της Ελλάδας

“Όλα τα στοιχεία και δεδομένα που έρχονται στην δημοσιότητα μετά την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλλουν εισαγωγικούς δασμούς ύψους 22,5% στους σωλήνες που κατασκευάζονται και στην Ελλάδα, επιβεβαιώνουν απολύτως ότι η αμερικάνικη αυτή απόφαση είναι απολύτως διάτρητη, αθεμελίωτη, στηρίζεται εν πολλοίς σε αυθαίρετα και λαθεμένα στοιχεία, ενώ κυρίως είναι άδικη” δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, Γραμματέας του Πολιτικού Συμβουλίου της “Λαϊκής Ενότητας” (ΛΑ.Ε), προσθέτοντας πως “είναι προφανές ότι αυτή η απόφαση των ΗΠΑ δεν επιχειρεί να πλήξει μόνο κάποιες επιχειρήσεις και να ευνοήσει αντίστοιχα επιχειρηματικά συμφέροντα των ΗΠΑ αλλά και ανοίγει ένα μονομερή δρόμο που μπορεί να έχει πολύ ευρύτερες αρνητικές συνέπειες σε βάρος της ελληνικής οικονομίας”.

“Είναι θλιβερό ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έλαβε αυτήν την απόφαση απέναντι σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, η οποία, δεν είναι απλώς «σύμμαχος» τους αλλά και η κυβέρνηση Τσίπρα, συνεχίζοντας την πολιτική υποτέλειας των προηγούμενων κυβερνήσεων, την έχει μετατρέψει, δυστυχώς, σε πιόνι και δορυφόρο τους” σημειώνει ο κ. Λαφαζάνης, αναφέροντας, στη συνέχεια: “επιπροσθέτως,

η κυβέρνηση των ΗΠΑ έλαβε αυτήν την απόφαση απέναντι σε μια χώρα σαν την δική μας, η οποία βρίσκεται σε μεγάλες οικονομικές δυσχέρειες και σε παρατεταμένη κρίση. Σε μια χώρα, επίσης, η οποία συνεχίζει να λεηλατείται από τα αποτυχημένα μνημόνια για την επιβολή των οποίων οι ΗΠΑ έπαιξαν θεμελιώδη ρόλο και σε μια χώρα, τέλος, η οποία γνωρίζει μεγάλη παραγωγική παρακμή και ανεργία”.

Ο κ. Λαφαζάνης χαρακτηρίζει ως “εντυπωσιακό της εθελοδουλίας του ελληνικού πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου”, το ότι “από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και των κατεστημένων κομμάτων, δεν υπήρξε η παραμικρή ουσιαστική αντίδραση, πολύ περισσότερο έμπρακτη, απέναντι στην άδικη και παράλογη πρόκληση των ΗΠΑ”.

“Όλοι γνωρίζουμε ότι ο πολυπράγμων πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Jeoffrey Pyatt μπαινοβγαίνει σε όλα τα υπουργικά γραφεία και συμπεριφέρεται, περίπου, ως γκαουλάιτερ αυτής της χώρας αλλά δεν ακούσαμε κανέναν από τους κατά τα άλλα λαλίστατους υπουργούς να του διαμαρτύρεται για τις μονομερείς σε βάρος μας οικονομικές αποφάσεις των ΗΠΑ. Όλες οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν όλο και περισσότερο ότι η Ελλάδα αν έχει τέτοιους «συμμάχους», τι να τους κάνει τους εχθρούς” αναφέρει ο κ. Λαφαζάνης καταλήγοντας στην δήλωσή του “όλες οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη όσο ποτέ από μια ανεξάρτητη και πραγματικά πολυδιάστατη πολιτική διεθνών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την διέξοδο από την κρίση, την παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση και τον οικονομικοκοινωνικό μετασχηματισμό της χώρας μας.”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ