today-is-a-good-day
19.2 C
Athens

Ο Παρίσης της Θεσσαλονίκης και τα δημοτικά (βραχυ)κυκλώματα…

Καθώς φαίνεται πως το 2019 εκπνέει ο πολιτικός χρόνος της διοίκησης Μπουτάρη στο Δήμο Θεσσαλονίκης, τα βλέμματα των Θεσσαλονικέων που ήδη ασχολούνται με τα… παραδημοτικά δρώμενα, αναζητούν τον επικρατέστερο αντίπαλό του.

του Βαγγέλη Μωυσή

Υποψηφιότητες που έχουν ήδη ανακοινωθεί δεν μπορούν να χαρακτηριστούν αμελητέες, όμως το πρόσωπο που φαίνεται να ξεχωρίζει αναπτύσσοντας ευρύτερη κοινωνική και πολιτική δυναμική, χωρίς καν να έχει ανακοινώσει την αναμενόμενη –κατά πολλούς- υποψηφιότητά του, είναι αυτό του προέδρου του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ Παρίση (Πάρι) Μπίλλια.

Επιστήμονας και επαγγελματίας με τεχνογνωσία και πολυετή ενδελεχή εμβάθυνση στα προβλήματα και στα πλεονεκτήματα της Θεσσαλονίκης, ο Πάρις Μπίλλιας ήδη συγκεντρώνει θετικές γνώμες, με έντονα κοινωνικά χαρακτηριστικά και μάλιστα, διαπερνώντας τα πολιτικά «σύνορα» του φιλελεύθερου πολιτικού χώρου της Ν.Δ.

Μόλις χθες, για παράδειγμα, καταγράφηκε η δημόσια τοποθέτηση υπέρ μιας πιθανής υποψηφιότητας του Πάρι Μπίλλια, από τον πρόεδρο του παραρτήματος κεντρικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤΕΕ Αθανάσιου Σαρόπουλου. Είναι δε γνωστό στους… παροικούντες, ότι εξ ίσου θετικά αντιμετωπίζεται το ενδεχόμενο αυτό και σε άλλους φορείς της Θεσσαλονίκης, που βλέπουν στον Πάρι Μπίλλια έναν άνθρωπο μεθοδικό και αποτελεσματικό, που μπορεί να ενώσει τις παραγωγικές δυνάμεις της πόλης, με σχέδιο και εφικτούς στόχους.

Θυμίζω επίσης, ότι τον Πάρι Μπίλλια ξεχώρισε ως «αξιόλογη πιθανή υποψηφιότητα» σε πρόσφατη συνέντευξή του στο thePresident  και το ιδρυτικό στέλεχος της «Πρωτοβουλίας» με τον Γ.Μπουτάρη και επί πολλά έτη πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος.

Βαρύνουσα σημασία όμως, έχει κάτι ακόμα: Φαίνεται πως ακόμα κι όσοι τον βλέπουν με όρους αντιπαλότητας έχουν εντοπίσει στον Πάρι Μπίλλια τον πιθανό υποψήφιο που «βραχυκλώνει» τα «κυκλώματά» τους…

Αυτό αποδεικνύουν τα ανάξια λόγου… «βεγγαλικά» γηπεδικής κερκίδας, που διακινούνται τελευταίως, πριν καν ανακοινώσει την αναμενόμενη υποψηφιότητά του.

Δείχνουν πως έχουν «βραχυκυκλώσει» όσοι αναζητούν, αλλά… δεν βρίσκουν τίποτα αρνητικό να του προσάψουν!

Ο Πάρις Μπίλλιας, είναι πολύ νέος για να τον πουν «κουρασμένο», πολύ πρόθυμος για να τον αποκαλέσουν «ανόρεχτο», πολύ καταρτισμένος και γνώστης όλων των αναγκών και των πλεονεκτημάτων της Θεσσαλονίκης, για να τον αντιμετωπίσουν ως αδαή.

Είναι πολύ καταξιωμένος ως πολιτικός μηχανικός που ανδρώθηκε προσωπικά, οικογενειακά και επαγγελματικά στη Θεσσαλονίκη, φτάνοντας να επιλεγεί από τους συναδέλφους του  ως πρόεδρος ενός βασικού επιστημονικού φορέα της κεντρικής Μακεδονίας.

Είναι, αρκετά φιλελεύθερος για να δικαιολογεί μια πιθανή στήριξη της ΝΔ στο πρόσωπό του, αλλά και με την αναγκαία αποχή και απόσταση από τον λεγόμενο «κομματικό σωλήνα», ώστε να αποτελέσει μια υποψηφιότητα με αμιγώς αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά και προοπτική αποτελεσματικότητας για την πόλη.

Δεν είναι καν «πολιτικός», με την κακή έννοια που επιχειρούν πολλοί να προσδίδουν στον όρο.

Δεν είναι ούτε επαγγελματίας «συνδικαλιστής». Δεν είναι αποκομμένος από την αγορά, στην καρδιά της οποίας δραστηριοποιείται επί δεκαετίες.

Δεν έχει ούτε ένα σημαντικό μειονέκτημα, από το οποίο θα μπορούσαν να «πιαστούν» για να τον αντιμετωπίσουν όσοι τον βλέπουν ήδη ως αντίπαλο, ή όσους αναζητούν αδύναμα σημεία για μόχλευση…

Και όλα αυτά, αποτελούν την ουσία, καθώς ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν πρέπει απλώς να κερδηθεί από έναν νέο δήμαρχο, αλλά και να διοικηθεί αποτελεσματικά για την πόλη και τους πολίτες τα επόμενα αρκετά χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ