today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Στερνή  μου γνώση…

Τα νταούλια των αγορών προκάλεσαν τη  στροφή που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας και τη ματαίωση των πανηγυρισμών που σχεδίαζαν οι συνεργάτες του στην Πνύκα για την ολοκλήρωση του 3ου προγράμματος τον Αύγουστο. Μοιάζει να είναι μια κίνηση ρεαλισμού.

Αποδοχή της σκληρής αληθείας και της δυσκολης πραγματικότητας.

Γράφει ο Πέτρος Μποτσαράκος

Αναρωτιέται όμως κανείς, οταν σχεδίαζαν το “πάρτυ” της λεγόμενης καθαρής εξόδου και το πλαισίωσαν με υποσχέσεις για τις συντάξεις, τους μισθούς και τους φόρους δεν ήξεραν ότι οι αγορές θα έχουν στημένα τα μάτια και τα αυτιά τους στην Ελλάδα, έτοιμες να εκτοξεύσουν τα επιτοκια δανεισμού και να τιμωρήσουν ξανά τη χώρα στο άκουσμα και μόνο ενος νεου “λεφτά υπαρχουν”;

Προφανώς και το γνώριζαν.

Έβαζαν όμως το κομματικό και το μικροπολιτικά όφελος πάνω από το συλλογικό καλό.

Δηλαδή τους ένοιαζε μόνο να φανούν “καλοί” στα μάτια του κόσμου και δεν τους ένοιαζε αν αυτό θα επιβάρυνε μελλοντικά το λαό με υψηλότερο κόστος δανεισμού ή ακόμη και με νέα αδιέξοδα στην προσπάθεια δανεισμού από τις αγορές.

Θα μου πείτε, τι έγινε και ξαφνικά άλλαξαν στάση;

Άρχισαν να είναι πολιτικά και εθνικά υπεύθυνοι και θυσιάζουν το μικροπολιτικά τους συμφέρον μπροστά στο εθνικά απαραιτητο;

Ίσως.

Ίσως πάλι κατάλαβαν ότι η υπονόμευση της εμπιστοσύνης των αγορών στη δημοσιονομική διαχείριση της χώρας μετά το τρίτο πρόγραμμα  θα ήταν η τελευταία εικόνα που θα άφηνε αυτή η κυβέρνηση, αποχωρώντας από την εξουσία.

Ίσως δηλαδή κατάλαβαν ότι το πραγματικό πολιτικό τους όφελος θα είναι να εξυπηρετήσουν το εθνικό συμφέρον.

Μακάρι να το είχαν καταλάβει το 2015 και να είχαμε βγει από τότε  στις αγορές και να μην είχαμε υποστεί μια ζημιά που πολλοί εκτιμούν γύρω στα 200 δις.

Και να μην είχαν κλείσει οι τράπεζες. Και να μην είχε υπάρξει τρίτο μνημόνιο, τόσοι επιπλέον φόροι και περικοπές. Τόση αχρείαστη ύφεση.

Τέτοιο ξόδεμα της διεθνούς εικόνας της χώρας.

Στερνή μου γνώση…

Αλλά , κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Αρκεί να είναι σωστή η ερμηνεία της στροφής του Αλέξη Τσίπρα και να μην πρόκειται απλά για έναν ακόμη τακτικισμό.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ