today-is-a-good-day
17.4 C
Athens

Η «καθαρή έξοδος» και η έξοδος του Τσίπρα

*Του Χάρη Παυλίδη

Σε ποιους άραγε απεθύνεται ο Αλέξης Τσίπρας υποσχόμενος την «καθαρή έξοδο» τον Αύγουστο; Προφανώς στους ψηφοφόρους του, σε όσους πιστεύουν ακόμα και σήμερα ότι οι υποσχέσεις του έχουν αναδρομική ισχύ και συνεπώς θα τον ξαναψηφίσουν, αλλά και σε εκείνους που αναζητούν ένα άλλοθι προκειμένου να μη παραδεχθούν το λάθος τους που τον ψήφισαν.

 

Κυρίως σε αυτούς απευθύνεται ο Αλέξης Τσίπρας, στους δεδομένους κατά κάποιο τρόπο, αλλά στο μυαλό του έχει όλους τους υπόλοιπους. Αυτούς που δεν θα τον ψηφίσουν και αποτελούν την πλειονότητα στο εκλογικό σώμα. Κι αυτό γιατί ο πρωθυπουργός παίζοντας κυριολεκτικά το τελευταίο του χαρτί, προκειμένου αφενός να κρατήσει ζωντανό το αφήγημα του στη κοινωνία και αφετέρου να διατηρήσει σε ανεκτό επίπεδο την αξιοπιστία του στο χώρο της Αριστεράς, βάζει ψηλά τον πήχη ρισκάροντας να περάσει από κάτω. Είναι πεπεισμένος πως είτε από πάνω είτε από κάτω από τον πήχη θα έχει αποφασιστικό ρόλο στις μελλοντικές εξελίξεις.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι παίκτης κι αυτό το έχει αποδείξει όχι μόνο παίζοντας κορώνα γράμματα τη χώρα με το δημοψήφισμα, αλλά και δημιουργώντας ένα κλίμα στη κοινωνία «διαρκών δικαστηρίων» με κατηγορούμενο το πολιτικό σύστημα. Μιλάει, λοιπόν, για «καθαρή έξοδο» ενώ είναι σαφές ότι η έξοδος θα συνοδεύεται με αυστηρή εποπτεία. Και το κάνει προκειμένου να διευθετήσει πολιτικά το πλαίσιο της εκλογικής αναμέτρησης. Αν περάσει πάνω από τον πήχη, θα πάει σε εκλογές με το αφήγημα του πολιτικού που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια. Αν περάσει κάτω από τον πήχη, πάλι θα πάει σε εκλογές αυτή τη φορά όμως με το αφήγημα του πολιτικού που δεν υπέκυψε.

 

Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει ότι είναι προτιμότερο να εφαρμόσει τα μέτρα που η κυβέρνηση του έχει ψηφίσει, ο… επόμενος. Μετά από δύο θητείες θα έχει το χρόνο να… «σοσιαλδημοκρατικοποιήσει» του ΣΥΡΙΖΑ και να ελπίζει σε μια «δεξιά παρένθεση» που δεν θα κρατήσει πολύ. Αφήστε που εργάζεται πυρετωδώς να μην υπάρξει αυτοδυναμία, ενισχύοντας παρασκηνιακά (μέσω Καμμένου) μια δεξιά Ελιά και ταυτόχρονα έχει βρει συνομιλητές εντός του Κινήματος Αλλαγής ώστε να κοπούν οι γέφυρες με τη Νέα Δημοκρατία.

 

Άρα ο Αλέξης Τσίπρας μιλάει για «καθαρή έξοδο» έχοντας στο μυαλό του μια αιφνιδιαστική έξοδο με εκλογές. Τις οποίες ενώ γνωρίζει ότι θα χάσει, εν τούτοις θα τις κάνει με στόχο να κερδίσει χρόνο και νέους συμμάχους ελπίζοντας ότι θα επιστρέψει με την απλή αναλογική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ