today-is-a-good-day
14.8 C
Athens

Περισσότερη Δημοκρατία και υπεύθυνοι πολίτες

Μια έξυπνη ατάκα του Αρκά λέει : “Ο κυρίαρχος λαός αλλάζει κυβερνήσεις, πιστεύοντας ότι έτσι δεν θα χρειαστεί να αλλάξει ο ίδιος”. Κοντεύουμε να συμπληρώσουμε δεκα χρόνια δέσμιοι των Μνημονίων χωρίς ούτε οι ίδιοι να αλλάξουμε νοοτροπία, ούτε να μεταρρυθμίσουμε θεσμικά το κράτος μας. Ας μην αναφερθώ στον τόπο μας, την Ηλεία, γιατί εδώ οι αλλαγές, όχι μόνο αργούν, αλλά δεν έρχονται και ποτέ!!

Γράφει ο Αθανάσιος Κατσίμπελης*

Πολλοί λένε στους νέους ανθρώπους : “Μην ασχολείστε με την πολιτική”, “Φύγετε στο εξωτερικό”, “Όλοι οι πολιτικοί ίδιοι είναι”.

«Τῆς ἀρετῆς, εἰ μέλεις πόλις εἶναι, οὐδένα δεῖ ἰδιωτεύειν» μας απαντάει ο Πρωταγόρας και ο Ζ.Z Ρουσσώ τονίζει πως «Από τη στιγμή που θαπει κανείς, προκειμένου για τις υποθέσεις του κράτους, «Tι μ’ ενδιαφέρει;», μπορούμε να υπολογίζουμε ότι έχει γίνει το πρώτο βήμα για την παρακμή τον κράτους αυτού». 

O Περικλής  στον Επιτάφιο καταρρίπτει τα επιχειρήματα των πολιτών που δηλώνουν πως απέχουν και δεν ψηφίζουν.Είναι της μόδας πολλοί να μην ασχολούνται και στην ουσία να αφήνουν με τον τρόπο αυτό τους άλλους να αποφασίζουν για αυτούς : «Τόν μηδέν τούτων μετέχοντα οὐκ ἀπράγμονα ἀλλ’ ἀχρεῖον νομίζομεν» (Δεν θεωρούμε φιλήσυχο αλλ’ άχρηστο αυτόν που δεν ασχολείται με τα κοινά).

Διαφωνώ λοιπόν κάθετα με το επίκαιρο σύνθημα “Αλήτες προδότες πολιτικοί” που ακουγόταν σε διαμαρτυρίες παλαιότερα των αγανακτισμένων (οι οποίοι ξέχασαν την αγανάκτηση) από τα Μνημόνια και ακούγεται σήμερα από κάποιους από τους αγανακτισμένους με τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ που εκχωρεί Μακεδονικό όνομα, εθνικότητα και γλώσσα στους Σκοπιανούς.

Η διαφωνία μου συνίσταται στο γεγονός πως το σύνθημα αφενώς γενικεύει και αφετέρου είναι αντιδημοκρατικό.Υπάρχει ευθύνη πολιτών αν υπάρχουν “Αλήτες, προδότες πολιτικοί” γιατί αυτοί τους ψήφισαν.Υπάρχει ευθύνη πολιτών που αδιαφόρησαν και δεν πήγαν να ψηφίσουν.

Αν κάτι χρειάζεται επιτακτικά η κοινωνία μας για να αντιμετωπίσει την παρακμή του πολιτικοικονομικού μας συστήματος είναι περισσότερη Δημοκρατία, περισσότερη άμεση συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων και όχι εκφασισμός της κοινωνίας.

Πώς όμως να υπάρξει αληθινή δημοκρατία όταν διοργανώνεις ένα άχρηστο δημοψήφισμα το 2015 και δεν δέχεσαι να κάνεις δημοψήφισμα για την εκχώρηση άυλης πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς στον Ζάεφ;

Από την αρχή της Μνημονιακής Εποχής θα έπρεπε να είχαμε ομονοήσει να επαναφέρουμε τις αρχές και τις αξίες της Δημοκρατίας στον τόπο μας. Να είχε αποδοθεί άμεσα δικαιοσύνη για όλους όσους μας έφεραν εδώ. Να είχε οριστεί το πλαίσιο ορθής δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών (νομοθετική, εκτελεστική εξουσία, κόμματα, δικαιοσύνη, λειτουργία του κράτους, κανόνες λειτουργίας των ΜΜΕ κτλ)

Οι προσπάθειες που επικοινωνικά φαίνεται να γίνονται προς τον λεγόμενο εκδημοκρατισμό της Αυτοδιοίκησης δεν έχουν στην πραγματικότητα ως αφετηρία την κοινωνία.Το επικάλυμμα απλής αναλογικής δείχνει πως δεν αντιλαμβάνονται οι κυβερνώντες την έντονη δυσαρέσκεια του λαού για το σύγχρονο «status quo», και την συνολική απόρριψη του κατεστημένου ούτε την συνακόλουθη επιθυμία των πολιτών να «πάρουν τον έλεγχο στα χέρια τους». 

Αν είχαν τη Δημοκρατία κατά νου και όχι τη μικροκομματική και πολιτική επιβίωση των συστημικών τους μορφωμάτων θα γίνονταν διακομματικά συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις που θα περιελάμβαναν δημοψηφίσματα, άμεση δημοκρατία και ελεύθερες τοπικές κοινωνίες. 

Αντίθετα οι κυβερνώντες θεσμοθετούν συστήματα ακυβερνησίας και μειοψηφιών που έχουν σχεδιαστεί με δόλο ώστε να λειτουργούν ως τροχοπέδη των υγιών δυνάμεων του τόπου.

*Ο Αθ. Κατσίμπελης είναι Δάσκαλος – Μ.Εd, Νομικός Αντιπρόσωπος στη Γ.Σ της ΔΟΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ