today-is-a-good-day
15.8 C
Athens

Επιφανείς Λόρδοι βουλευτές υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα

Φαινομενικά, ήταν μια συζήτηση από την οποία η Ελλάδα δεν κέρδισε κάτι σχετικά με την υπόθεση επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ουσιαστικά όμως, η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή των Λόρδων (κοινοβούλιο Μεγάλης Βρετανίας, μαζί με τη Βουλή των Κοινοτήτων) ήταν σημαντική. Εκπρόσωποι του συντηρητικού κόμματος, το οποίο βρίσκεται τώρα στην κυβέρνηση, έθεσαν το θέμα αλλαγής του νόμου για την Πολιτιστική Κληρονομιά ο οποίος ισχύει από το 1983. Αν και απορρίφθηκε η αλλαγή, παραμένει το γεγονός. Η Ελλάδα αρχίζει να έχει νέους συμμάχους στον αγώνα για την επανένωση των Παρθενώνειων Γλυπτών.

Η συζήτηση για την αλλαγή του νόμου δεν αφορούσε μονάχα στο ζήτημα της Ελλάδας, αφορούσε σε πολλά ζητήματα, καθώς οι βουλευτές βλέπουν πως τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ από το 1983. Βασικός προβληματισμός τους, τι θα γίνει με τα Χάλκινα του Μπενίν, τα οποία είχε λεηλατήσει ο βρετανικός στρατός στη Νιγηρία. Τι θα γίνει με τα οστά ιθαγενών ιδίως από την Αυστραλία αλλά και από Αφρική και Αμερική που τα τελευταία χρόνια επιστρέφονται, για να ταφούν με σεβασμό από τους απογόνους. Και, βεβαίως, τι θα γίνει με τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Επί του παρόντος, τα γλυπτά της Αφαίας και άλλες κλεμμένες αρχαιότητες δεν είναι καν στο τραπέζι των συζητήσεων.

Πρώην και νυν βουλευτές τοποθετήθηκαν με επιχειρήματα υπέρ μια συζήτησης για το θέμα. Μιας συζήτησης που θα είναι διαρκής και που θα γίνεται σε χαμηλούς τόνους. Κάποιοι είπαν πως πρέπει να προλάβει η χώρα τα αιτήματα για επιστροφή θησαυρών οι οποίοι έχουν διαρπαγεί πριν αυτά πάρουν τη μορφή χιονοστιβάδας.

Αναγνωρίστηκε πως ο νόμος του 1983, με τον οποίο απαγορεύεται σε μουσεία και ιδρύματα να επιστρέφουν εκθέματά τους ακόμα και στις χώρες προέλευσης ήταν καλός όταν ψηφίστηκε. Τώρα όμως, στον 21ο αιώνα, οι συνθήκες έχουν αλλάξει.

Ο πρώην γραμματέας Πολιτισμού των Τόρις, Όλιβερ Ντάουντεν, είπε: «Είμαστε  ευλογημένοι σε αυτό το έθνος που έχουμε μουσεία παγκόσμιας κλάσης. Είναι μουσεία του κόσμου και ο κόσμος έρχεται σε αυτά.

«Ένα από τα προπύργια που έχουν ενάντια στις συνεχείς αξιώσεις αποκατάστασης είναι τόσο ο Νόμος του Βρετανικού Μουσείου του 1963 όσο και ο Νόμος για την Εθνική Κληρονομιά του 1983, και γνωρίζω ότι θα υπάρξει συζήτηση για αλλαγές στον νόμο του 1983».

Ο κ. Dowden ζήτησε να επιτραπεί στους βουλευτές να συζητήσουν τη νομοθεσία, ώστε να μπορούν να εκφράσουν την υποστήριξή τους, προσθέτοντας: «Διαφορετικά, αυτά τα θεσμικά όργανα κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με ένα μπαράζ αξιώσεων για αποζημίωση.

Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι εάν επιτρέψουμε να ανοίξει αυτό το κουτί της Πανδώρας, θα  λυπούμαστε για τις επόμενες γενιές καθώς βλέπουμε αυτά τα αντικείμενα να μεταφέρονται σε χώρες που μπορεί να είναι λιγότερο ασφαλείς».

Αλλά, η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Αλλά η αρχηγός των Κοινοτήτων Πένυ Μορντάντ είπε στους βουλευτές ότι η επανεξέταση της νομοθεσίας «δεν αποτελεί προτεραιότητα» για την κυβέρνηση.

Μια Πέμπτη κάθε μήνα, η  Βουλή των Λόρδων πραγματοποιεί τέσσερις  σύντομες  συζητήσεις  (μία ώρα η καθεμία). Στο πλαίσιο αυτό έγινε και η χθεσινή συζήτηση, δεδομένου ότι ήδη μουσεία και οργανισμοί ζητούν αλλαγή του νόμου. Την ερώτηση κατέθεσε ο Λόρδος Βάιζέι, ο οποίος πρόκειται να αναλάβει σημαντικό ρόλο στο Project Parthenon που υποστηρίζει την επιστροφή των γλυπτών στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση Μπόρις Τζόνσον είχε υιοθετήσει μια πολιτική διατήρησης για την αμφισβητούμενη κληρονομιά. Περιελάμβανε έγγραφα σε μουσεία, γκαλερί και φορείς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν περιορίζονταν από τον νόμο του 1983, συμβουλεύοντας να μην αφαιρούν την αμφισβητούμενη κληρονομιά από τις συλλογές τους. Ανταποκρινόμενη στην αυξανόμενη πίεση για το θέμα, η κυβέρνηση απέρριψε εκκλήσεις για αντικατάσταση της υφιστάμενης νομοθεσίας για την πολιτιστική κληρονομιά, συμπεριλαμβανομένου του νόμου του 1983.

Τον Σεπτέμβριο του 2020, ο τότε υπουργός Εξωτερικών για την ψηφιακή, τον πολιτισμό, τα μέσα ενημέρωσης και τον αθλητισμό, Oliver Dowden, έγραψε σε πολλά εθνικά μουσεία, γκαλερί και σώματα.

Ο Λόρδος Βάιζέι, πρώην μέλος της πολιτικής ηγεσίας στο υπουργείο Πολιτισμού, είχε δηλώσει ότι ανησυχεί πολύ με τις ενέργειες της κυβέρνησης. Όπως είπε, είναι άλλο πράγμα να τροφοδοτείς τα ταμπλόιντ και άλλο να αρχίζεις να δίνεις οδηγίες σε σώματα διοίκησης. Είναι μια σοβαρή παραβίαση της αρχής του πλήρους ανταγωνισμού, μια επίθεση στην ανεξαρτησία και τα οικονομικά τους, και εξαιρετικά επιζήμια για το ηθικό σε μια εποχή που ο τομέας έχει ήδη γονατίσει. Θα έχει επιζήμιες μακροπρόθεσμες συνέπειες είχε προειδοποιήσει.

Τον περασμένο Αύγουστο το Μουσείο Horniman το οποίο δεν έχει περιορισμούς από τον νόμο του 1983, επέστρεψε στη Νιγηρία τη συλλογή του από τα Χάλκινα του Μπενίν. Ωστόσο, το Βρετανικό Μουσείο, το οποίο διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή μπρούντζων του Μπενίν στον κόσμο, δήλωσε ότι δεν του επιτρέπεται η επιστροφή εξαιτίας του νόμου για το Βρετανικό Μουσείο, του 1963. Ενός νόμου που περιλαμβάνει παρόμοιες διατάξεις με αυτές του νόμου του 83.

Τον προηγούμενο μήνα, τέθηκε στην κυβέρνηση ερώτηση στη Βουλή των Λόρφων σχετικά με τον επαναπατρισμό πολιτιστικών αντικειμένων. Πολλά μέλη της Βουλής των Λόρδων κάλεσαν την κυβέρνηση να τροποποιήσει τους νόμους του 1963 και του 1983. Ο Earl of Clancarty (Crossbench) είπε ότι η κοινή γνώμη για τον επαναπατρισμό είχε «αλλάξει σημαντικά […] τα τελευταία χρόνια» και ρώτησε εάν η κυβέρνηση «θεωρεί τώρα καθήκον να αλλάξει την κατάλληλη νομοθεσία». Ομοίως, ο Λόρδος McNally (φιλελεύθερος δημοκράτης) ρώτησε την κυβέρνηση αν «υπάρχει περίπτωση να  δούμε και πόσο περιοριστικοί είναι αυτοί οι νόμοι  στη σύγχρονη εποχή».

Απαντώντας, ο τότε κοινοβουλευτικός υφυπουργός στο Τμήμα Ψηφιακών, Πολιτισμού, Μέσων και Αθλητισμού, Λόρδος Πάρκινσον, είπε ότι η κυβέρνηση «δεν θεωρεί ότι υπάρχει περίπτωση για περαιτέρω αλλαγές στο νόμο» και ότι πιστεύει ότι η θέση που είχε ήταν η «σωστή αυτή τη στιγμή».

Αγγελική Κώττη

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ