today-is-a-good-day
15.8 C
Athens

Η γκρίνια για τα ΕΛΤΑ, οι δεύτερες σκέψεις Προκοπίου, και η ενεργειακές επενδύσεις των Αμερικανών

Μπορεί ο Πιερρακάκης να πετάει στα project ψηφιακής μεταρρύθμισης και δικαίως να θεωρείται ως ένας από τους πιο επιτυχημένους υπουργούς της κυβέρνησης, όμως στο χαρτοφυλάκιό του πρέπει να διαχειριστεί και ζητήματα που εκθέτουν την κυβέρνηση όπως τα πολύπαθα ΕΛΤΑ. Το τελευταίο διάστημα αντί τα κρατικά ταχυδρομεία να κάνουν την κρίση ευκαιρία, και να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες τους ελέω πανδημίας, τα ΕΛΤΑ όχι μόνον δεν μπορούν να ακολουθήσουν τους ρυθμούς Πιερρακάκη, αλλά αντίθετα βάλθηκαν να θυμίσουν τις χειρότερες ημέρες του ελληνικού δημοσίου. Μαθαίνω ότι για παράδειγμα δέματα από τη Μεγάλη Βρετανία κάνουν 3 εργάσιμες μέρες να φτάσουν μέχρι την Ελλάδα με τα Βασιλικά Ταχυδρομεία και από κει και πέρα παραμένουν περισσότερο από μήνα στους σάκκους των ΕΛΤΑ.  Και αν κανένας ταλαίπωρος πολίτης κάνει το λάθος να αναζητήσει το δέμα (για οποίο έχουν πληρωθεί τα ελληνικά ταχυδρομεία), οι δημόσιοι υπάλληλοι των ταχυδρομείων απαξιούν να απαντήσουν σε mail, κατεβάζουν τα τηλέφωνα και εκθέτουν με τον χειρότερο τρόπο τον υπουργό αλλά και συνολικά την κυβέρνηση… Και απ΄ότι λένε οι εμπειρότεροι τελικά στην αρένα κρίνονται οι πολιτικοί…

Όπως μαθαίνει η στήλη, το 2022 θα είναι έτος…εξαγορών. Η χρηματοδότηση έργων ψηφιακής μεταρρύθμισης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελεί ευκαιρία, που παρουσιάζεται και θέλουν οι εταιρείες να την… «πιάσουν». Η Softone είναι μια από
τις εταιρείες πληροφορικής, που ακούγεται έντονα ότι αναμένεται να προχωρήσει
σε εξαγορά. Τους πρώτους μήνες του 2022. Η εταιρεία στοχεύει σε έργα 500 εκατ.ευρώ μέσω cloud και κυβερνοασφάλεια, τον εκσυγχρονισμό των ταμειακών μηχανών και τη δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών. Αυτά τα 500 εκατ. ευρώ αναμένεται να μοχλευθούν και να φτάσουν τα 1,5 δισ. ευρώ.

Δεν είδαν με καλό μάτι στην κυβέρνηση την έκθεση της ΤτΕ. Ναι μεν προβλέπεται μεγάλη ανάπτυξη για το 2021, για το 2022 και το 2023, υπάρχει ένα μεγάλο αλλά. Δεν βλέπει ο Γιάννης Στουρνάρας αναβάθμιση επενδυτικής βαθμίδας το 2022. Βέβαια, οι πιο ψύχραιμοι κυβερνητικοί, μιλώντας στη στήλη, ανέφεραν πως αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Καθώς αυτή μπορεί να έρθει το 2023, όπου βεβαίως θα είναι προεκλογική χρονιά.

Επενδύσεις, ενοικιάσεις ξενοδοχείων και, ίσως, εξαγορές βλέπει η Swot τα επόμενα χρόνια. Η εταιρεία συνεργάζεται με ομίλους, όπως η Marriott, η Hyatt, η Accor, η Intercontinental και η Nikki Beach. Tα assets που έχει υπό διαχείριση είναι 150 εκατ.ευρώ και έρχονται νέα έργα το 2022.

Mέχρι και τα…περίπτερα γονάτισε η πανδημία του κορονοιού. Ο τζίρος που έχουν χάσει είναι άνω των 200 εκατ.ευρώ και το ΕΕΑ ζητά μέτρα στήριξης του κλάδου. Οι ζημιές για φέτος ανήλθαν σε πάνω από 70 εκατ.ευρώ. Παράλληλα, όσο περίεργο και αν ακούγεται, το ενεργειακό κόστος κρίνεται σημαντικό από την αγορά. Δηλαδή οι αυξήσεις στην ενέργεια έχουν φτάσει στο…θεό και έτσι τα περιθώρια κέρδους μειώνονται συνεχώς. Σύμφωνα με έρευνα της ICAP τα περίπτερα έχουν μειωθεί κατά 50% με την ίδια αρνητική πορεία να συνεχίζεται έως και σήμερα…

Επαφές Προκοπίου με κυβερνητικά στελέχη μαθαίνει η στήλη πως έχουν γίνει. Από την κυβέρνηση προσπαθούν να πείσουν τον εφοπλιστή πως τα λεφτά που έβαλε δεν είναι στον… «κουβά» και πως η υπόθεση θα ξεμπλοκάρει. Όπως και να έχει, δεύτερες σκέψεις βρίσκονται στο μυαλό του εφοπλιστή, ο οποίος όσο περνά ο καιρός, τόσο –μάλλον- το μετανιώνει για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Πρώτο τρίμηνο του 2022 τα πρώτα δάνεια σε επιχειρήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης. Όπως έγραψε η στήλη οι διαδικασίες βρίσκονται μια ανάσα από το να ολοκληρωθούν. Σήμερα σας αναφέρουμε πως μέσα στο επόμενο διήμερο η σύμβαση με τις τράπεζες θα υπογραφεί. Από κοντά και μη συστημικές τράπεζες, όπως η Optima και άλλες. Μετά την υπογραφή οι τράπεζες θα απευθύνουν πρόσβαση στους επενδυτές εντός 1 μήνα και οι ίδιες θα κάνουν τα αιτήματα για τις χρηματοροές. Στοίχημα να στηριχθούν, εκτός από τις μεγάλες επιχειρήσεις και οι μικρομεσαίες. Τα έχουμε ξανακούσει αυτά, ας ελπίσουμε να υλοποιηθούν όσα θέλουν να κάνουν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Στους δείκτες ESG το έχει ρίξει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Στόχος της να δημιουργηθεί ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για τη σύγκληση των ελληνικών επιχειρήσεων με τους δείκτες ESG. Όπως λέει η Λαζαράκου στους συνεργάτες της, είναι μοναδική ευκαιρία για τη χώρα και δεν γίνεται από αυτήν να απέχουν οι αρχές και οι αρχές εποπτείας. Στην ουσία στην Επιτροπή βλέπουν ευκαιρίες επενδύσεων στις εταιρείες, καθώς μέσω των δεικτών ESG θα προσελκυστούν επενδυτές. Και βέβαια το χρηματιστήριο θα πάρει τα πάνω του με θεσμικούς να τοποθετούν τα χρήματά τους.

Μια σημαντική κίνηση επενδυτικής καινοτομίας, στη νέου τύπου τουριστική βιομηχανία ανακοινώθηκε στη Wall Street.Η ελληνικών και κυπριακών συμφερόντων Εταιρεία Εξαγορών Ειδικού Σκοπού (SPAC) ITHAX ανακοίνωσε τη συμφωνία της για συγχώνευση με την Mondee, έναν τεχνολογικό οργανισμό και Τουριστικό Industry Disruptor, με έδρα τη Silicon Valley, εισάγοντας με τον τρόπο αυτό τις μετοχές του στην αγορά του NASDAQ, με συνολική κεφαλαιοποίηση 1 δισ. δολάρια.

Κλείνουμε με μια αποκάλυψη. Πρώτο τρίμηνο θα τρέξει πρόγραμμα ενίσχυσης των ψηφιακών δεξιοτήτων στους …φαντάρους. Μάλιστα, όσοι μπαίνουν στρατό θα έχουν πιστοποίηση και ψηφιακών δεξιοτήτων. Με τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης το πρόγραμμα αυτό, θα έχει ως στόχο να καλύψει το ψηφιακό χάσμα των δεξιοτήτων της νέας γενιάς.

Eυρύτερες ανακατατάξεις στη συνδρομητική αναμένεται να σηματοδοτήσει η είσοδος των HBO και Disney + στην ελληνική αγορά. Όπως μαθαίνει η στήλη, η Vodafone βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τις δύο παραπάνω πλατφόρμες, προκειμένου να τις εντάξει στο δικό της TV. Στόχος της εταιρείας είναι να φτάσει ξανά τους 200.000 συνδρομητές, από 140.000 σήμερα. Παράλληλα, η Cosmote ενισχύει το περιεχόμενό της, ενώ Wind-United αναμένεται να δημιουργήσουν τον δεύτερο παίκτη της αγοράς. Η United έχει Νοva, Eon και λίαν συντόμως τη Wind One. Όλοι εναντίον όλων…

Άλλα δύο καταστήματα αναμένεται να ανοίξει ο όμιλος Fourlis. Τα ΙΚΕΑ θα είναι στα αστικά κέντρα, στα πρότυπα του καταστήματος του Mall, που εγκαινίασε. Πρόκειται για ενεργειακά ψηφιακά καταστήματα νέας γενιάς, τα οποία έχουν πολλά ψηφιακά εργαλεία. Η εταιρεία θέλει να ενισχύσει το omnichannel μοντέλο και έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια πάνω από 200 εκατ. ευρώ. Τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν το 2022 για τα καταστήματα, το ένα εξ’αυτών θα βρίσκεται στο Ηράκλειο Κρήτης. Παράλληλα, μπαίνουν και οι βάσεις για το πάρκο, που θα φτιάξει η εταιρεία στο Ελληνικό, σε συνεργασία με την Lamda Development.

Οι Αμερικάνοι έχουν ρίξει άγκυρα στην Ελλάδα. Μετά τις Pfizer, Amazon Web Services, Microsoft και Digital Realty, ψήνεται μεγάλη επένδυση ενεργειακής εταιρείας. Τα καλά νέα θα ανακοινωθούν από το νέο έτος (πρώτο εξάμηνο), με στελέχη της αμερικάνικης εταιρείας να μπαινοβγαίνουν σε υπουργεία (και όχι μόνο…), προκειμένου να μάθουν για το νομοθετικό πλαίσιο και τις προοπτικές της ελληνικής ενεργειακής αγοράς.

Επέστρεψε στα κέρδη ο όμιλος της Λάμψα το 2021, μετά από ένα εξαιρετικά δύσκολο 2020. Τα έσοδα έφτασαν περίπου το 50% του 2019, με την τουριστική κίνηση να ανακάμπτει και τις πληρότητες να κυμαίνονται σε όλο το έτος στο 65%. Για του χρόνου, η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά πληρότητες 80-85% του 2019, με το 2023 να είναι έτος ολικής επιστροφής στα προ πανδημίας μεγέθη. Αν, πάντα αν, δεν υπάρξουν νέα περιοριστικά μέτρα.

Ανοίγει ο δρόμος για τη διάσωση της ΑΝΕΚ, καθώς – όπως όλα δείχνουν – οι πιστώτριες τράπεζες έχουν συμφωνήσει στην εξυγίανσή της. Πρόκειται για τις Πειραιώς και Alpha Bank, που επωμίζονται και τα μεγαλύτερα βάρη. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται από το νέο έτος, με την Πειραιώς να έχει ανοίγματα πάνω από 150 εκατ. ευρώ. Οι τζίφρες δεν έχουν πέσει, αν και πληροφορίες λένε για κούρεμα 40-50%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ