27.2 C
Athens

Συνάντηση Τασούλα – αλ Σίσι: Υποδειγματική η σχέση Ελλάδας-Αιγύπτου

Το άριστο επίπεδο των σχέσεων Ελλάδας-Αιγύπτου, καθώς και οι προοπτικές διεύρυνσης της συνεργασίας τους επιβεβαιώθηκαν κατά τη συνάντηση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τασούλα με τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, κατά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο, πριν από την έναρξη των εργασιών του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες.

Ο κ. Τασούλας καλωσόρισε τον Πρόεδρο Σίσι, στην Αθήνα και στο Προεδρικό Μέγαρο, κάνοντας λόγο για ιστορική μέρα για τις ούτως ή άλλως άριστες σχέσεις των δύο χωρών. Όπως τόνισε: «Σε λίγο, θα πραγματοποιηθεί το πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες και αμέσως μετά θα υπογραφεί η διακήρυξη της στρατηγικής εταιρικής σχέσης ανάμεσα στις χώρες μας – ένα γεγονός που όχι απλώς επιβεβαιώνει, αλλά δίνει και θεσμική υπόσταση σε αυτό που προηγουμένως αποκάλεσα άριστες σχέσεις μας».

Παράλληλα, υποστήριξε, «πως οι σχέσεις των δυο χωρών αποτελούν υπόδειγμα, γενικότερο υπόδειγμα, προς το διεθνές πολιτικό στερέωμα. Και αυτό γιατί η μακραίωνη σχέση μας, που έχει περάσει τη δοκιμασία αιώνων, χαρακτηρίζεται κατεξοχήν από τις σχέσεις φιλίας και συνεργασίας. Αυτές οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι τελικά όλη η ουσία των αρχών και των προβλέψεων του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Στον οποίο Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ εδώ και δεκαετίες, αλλά και σήμερα, η ανθρωπότητα έχει επενδύσει πάρα πολλές ελπίδες».

Στο ίδιο πλαίσιο, σημείωσε: «Αυτή, ωστόσο, η υποδειγματική σχέση κύριε Πρόεδρε, έχει ακόμη περιθώρια βελτιώσεως. Βλέποντας τους εκπροσώπους των Κυβερνήσεων των δύο χωρών και αντιλαμβανόμενος τις επόμενες συναντήσεις που θα έχετε στο πρωθυπουργικό γραφείο, σκέφτομαι πως αυτό το περιθώριο βελτιώσεως καλύπτει μεγάλη θεματική, όπως η Ασφάλεια, όπως η Ενέργεια, η Εκπαίδευση, ο Πολιτισμός και αξίζει τον κόπο όλα αυτά να ενταθούν και να κάνουν τη σχέση μας ακόμη πιο ενδιαφέρουσα, ακόμη πιο γόνιμη».

Επιπροσθέτως, ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε στην κατάσταση στην ευρύτερη περιφέρειά μας, λέγοντας ότι «στη γειτονιά μας, η οποία εμπνέει πολλές ανησυχίες, και που ξέρω πως το ενδιαφέρον της χώρας σας, η οποία ασκεί μεγάλη επιρροή στην περιοχή αυτή της Μεσογείου, στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική, η χώρα σας ενδιαφέρεται για την επικράτηση της ειρήνης, ενδιαφέρεται για την επιστροφή των ομήρων όπως και η δική μας χώρα, ενδιαφέρεται για την κατάπαυση του πυρός».

Επίσης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι «όλες αυτές οι παραδοχές, όλες αυτές οι παράμετροι, αξίζει να συμπεριληφθούν σε μια ανταλλαγή απόψεων, για να δούμε πώς οι χώρες μας που είναι αφοσιωμένες στις αρχές του ειρηνικού διαλόγου και της ειρηνικής συνύπαρξης, πώς οι δυο μας χώρες θα μπορέσουν να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση στην ευρύτερη περιοχή μας»

Καταλήγοντας επισήμανε: «Σε μια εποχή τόσο ταραγμένη, που καθημερινά δυστυχώς επιβεβαιώνεται αυτός ο χαρακτηρισμός, ακόμη και σήμερα η Αίγυπτος και η Ελλάδα αποτελούν πυλώνες σταθερότητας και ειρηνικής συνύπαρξης και πρέπει πάντα να συνεννοούνται, για να ενισχύσουν αυτή την πλευρά των διεθνών σχέσεων έναντι της άλλης πλευράς, η οποία μόνο ανησυχίες και δυστυχία προκαλεί».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου κ. Αλ-Σίσι, αφού ευχαρίστησε τον Έλληνα ομόλογό του για τη θερμή υποδοχή και την φιλοξενία, υπενθύμισε ότι δεν είναι η πρώτη, αλλά η πέμπτη φορά που επισκέπτεται την Ελλάδα, γεγονός που αποδεικνύει πόσο καλές είναι παραδοσιακά, ιστορικά οι σχέσεις μας και απηύθυνε θερμό χαιρετισμό στον φίλο ελληνικό λαό.

Απευθυνόμενος στον κ. Τασούλα, τόνισε: «Όπως προ είπατε κύριε Πρόεδρε, οι σχέσεις μας είναι παραδοσιακά ιστορικές, έχουμε τη βάση να αναπτύξουμε, να προχωρήσουμε αυτή τη σχέση και όπως αναφέρετε επίσης, έχουμε σήμερα την ευκαιρία να υπογράψουμε τη, διακήρυξη για την στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών. Πράγματι, υπάρχουν πολλά περιθώρια για την ανάπτυξη έτη περαιτέρω των σχέσεων είτε σε πολιτικό συντονισμό, είτε στην γεωργία, στην εκπαίδευση και σε άλλους τομείς, όπως αναφέρατε».

Όπως είπε ο κ. Αλ-Σίσι: «Εμείς κύριε Πρόεδρε, ενδιαφερόμαστε για την ειρήνη στην περιοχή. Η Αίγυπτος διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο, όπως ξέρετε, και θα συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Οπωσδήποτε, η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και ο συντονισμός που υπάρχει μεταξύ μας αποβλέπει στην σταθερότητα της ίδιας της περιοχής. Μας ενδιαφέρει να επιλύσουμε όσο μπορούμε όλα τα προβλήματα της ευρύτερης περιοχής. Επικεντρωνόμαστε στο θέμα της Γάζας, προσπαθούμε για την κατάπαυση του πυρός και την επιστροφή των ομήρων».

Αναφερόμενος στο θέμα της μετανάστευσης, υποστήριξε ότι «αυτοί οι άνθρωποι αναγκάστηκαν λόγω κάποιων συνθηκών να εγκαταλείψουν τις χώρες τους. Υπάρχουν περίπου εννέα εκατομμύρια μετανάστες, που δεν έχουν που να πάνε, υπάρχουν εκατομμύρια στην Αίγυπτο. Όμως αυτό που μας ενδιαφέρει που είναι ένα θέμα σημαντικό και αυτό είναι το θέμα της Λωρίδας της Γάζας. Είναι ένα θέμα σημαντικό για εμάς. Η Παλαιστίνη πρέπει να μείνει εκεί, δεν πρέπει να εγκαταλείψει τη χώρα της. Κανείς δεν πρέπει να τους αναγκάζει, να τους πιέζει να φύγουν από εκεί. Εμείς είμαστε υπέρ αυτής της παραμονής».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι «από το 2016 μέχρι σήμερα, η Αίγυπτος δεν ήταν ένας σταθμός, μία γέφυρα για να φύγουν οι μετανάστες προς την Ευρώπη. Αυτό το έχουμε κρατήσει, τους κρατάμε εκεί από το 2016, δεν έχουμε κανένα επεισόδιο στο να φύγουν οι μετανάστες, οι λαθρομετανάστες, όπως θέλετε, από την Αίγυπτο να πάνε σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα. Αυτό για εμάς είναι ένα ηθικό, ένα ανθρωπιστικό θέμα. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε προβλήματα στους φίλους μας τους Ευρωπαίους ούτε θέλουμε να ωθήσουμε αυτούς του μετανάστες να φύγουν από χώρα σε χώρα ούτε να δημιουργηθούν κάποια άλλα προβλήματα γενικώς».

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου υπογράμμισε ότι «εμείς θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή τη λαθρομετανάστευση, όμως η νόμιμη μετανάστευση χρειάζεται μια συνεργασία, έναν συντονισμό για να μπορούμε να την ελέγχουμε και να είναι όλα νόμιμα και καλά. Να πω, τέλος, ότι εμείς στην Αίγυπτο μαζί με την Ελλάδα συνεργαζόμαστε, ενδιαφερόμαστε για τη σταθερότητα της περιοχής και να είναι όλα καλά προς όφελος των δύο χωρών και των δύο λαών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ