Μια πρώτη «κίνηση» στην πολιτική σκακιέρα, για να ανοίξει ένα δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και να επιτευχθεί συναίνεση σε σημαντικά ζητήματα, ήταν η συνάντηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Νίκου Ανδρουλάκη που έγινε σε καλό κλίμα, όπως προκύπτει από Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη.
Του Κώστα Πασίση
Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για κρίσιμα εθνικά, κοινωνικά και θεσμικά ζητήματα, όπως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το δημογραφικό, το στεγαστικό και η συνταγματική αναθεώρηση.
Το τετ-α-τετ που έγινε με τρία χρόνια …καθυστέρηση, έδειξε ότι υπάρχουν πεδία πολιτικής σύγκλισης, ιδίως σε θέματα που αφορούν την κοινωνία και την ενίσχυση των θεσμών, χωρίς όμως να παραβλέπονται οι διαφορετικές προσεγγίσεις.
Η αντιπολίτευση δεσμεύτηκε να παραμείνει παραγωγική και υπεύθυνη, ενώ η κυβέρνηση τόνισε την ανάγκη για διάλογο και συνεννόηση.
Το …εύκρατο κλίμα, χωρίς …εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής, επιβεβαιώθηκε και από τις διαρροές αλλά και τις δηλώσεις που έγιναν με το πέρας της συνάντησης.
«Ήταν μια καλή και ειλικρινής συζήτηση. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι έχει ανοίξει ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του Πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Συζήτησαν, μεταξύ άλλων, για θέματα εξωτερικής πολιτικής, καθώς και για σημαντικά ζητήματα, όπως το δημογραφικό και το στεγαστικό. Έγινε, τέλος, μια πρώτη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση», ήταν το σχόλιο κυβερνητικών κύκλων.
Στην προκειμένη περίπτωση το Μαξίμου έβγαλε προς τα έξω το θετικό τόνο της συνάντησης υπογραμμίζοντας τη σημασία της διακομματικής συνεργασίας και του διαλόγου για κρίσιμα θέματα.
Αν και η αναφορά στη συνταγματική αναθεώρηση ήταν γενική, ενδέχεται να υποδηλώνει την επιδίωξη της κυβέρνησης να διερευνήσει περιθώρια συναίνεσης σε θεσμικές αλλαγές.
Αυτό είναι κρίσιμο θέμα, καθώς απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή για τέτοιες κινήσεις.
Θεσμικός συνομιλητής ο Ανδρουλάκης
Προηγουμένως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε τη συζήτηση με τον Πρωθυπουργό παραγωγική, τονίζοντας τη σημασία του ειλικρινούς διαλόγου και της συνεργασίας σε κρίσιμα θέματα. Και υποσχέθηκε εποικοδομητική στάση, λέγοντας «ναι» όπου απαιτείται συναίνεση και «όχι» σε προτάσεις που θεωρούνται επιζήμιες.
Στις δηλώσεις του στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο κ. Ανδρουλάκης «πέρασε» τα δικά του μηνύματα, που είναι και η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση.
Για τη Χαριλάου Τρικούπη, που βλέπει νέους πολιτικούς ορίζοντες να διανοίγονται μετά τον κατακερματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, η συναίνεση είναι απαραίτητη για την πρόοδο της χώρας, αλλά χρειάζεται να βασίζεται σε αμοιβαίο σεβασμό και ειλικρίνεια.
Η φράση «η συναίνεση είναι σαν το ταγκό που θέλει δύο» υπογραμμίζει τη σημασία της αμφίδρομης συνεργασίας. Ένα μήνυμα με αποδέκτη το Μαξίμου.
Ο δεύτερος άξονας της πολιτικής του είναι ότι θα λειτουργεί με βάση προτάσεις, αποφεύγοντας την τοξικότητα, ενώ θα στηρίζει προγράμματα που εξυπηρετούν το εθνικό και κοινωνικό συμφέρον.
Επίσης στις προτεραιότητες του θα είναι στήριξη των θεσμών και της διαφάνειας καθώς για το ΠΑΣΟΚ η υπόθεση των παρακολουθήσεων παραμένει ανοικτή…
Ειδική αναφορά έγινε στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, που αποτελεί εθνικό στόχο. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την προσδοκία για εξελίξεις, ενώ ο κ. Ανδρουλάκης υπενθύμισε τη μακρά παράδοση του ΠΑΣΟΚ σε αυτόν τον αγώνα.
Συναίνεση υπήρξε στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, με τη δημιουργία Εθνικής Επιτροπής να βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης.
Ενώ και το στεγαστικό, εντάσσεται στο πεδίο της σύγκλισης.
Διαφωνίες, χωρίς όμως τοξικότητα, υπήρξαν στο ΦΠΑ στα βασικά αγαθά αλλά και τη φορολόγηση των τραπεζών.
Το Μαξίμου κρατά επίσης από τη συνάντηση το «λιώσιμο των πάγων» στη διαπροσωπική τους σχέσης και το άνοιγμα διαύλου επικοινωνίας μεταξύ των δυο κομμάτων που μετά από πολλά χρόνια θυμίζουν το παραδοσιακό δίπολο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
Εν κατακλείδι η συναίνεση παραμένει ζητούμενο, αλλά και αναγκαία προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων της χώρας.