today-is-a-good-day
29.3 C
Athens

Η Ταϊπέι εκφράζει τη λύπη της για την «προκλητική» στρατιωτική συμπεριφορά του Πεκίνου

Η Ταϊβάν εξέφρασε σήμερα τη λύπη της για τις στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιεί η Κίνα γύρω από το νησί, μερικές ημέρες αφότου ανέλαβε καθήκοντα ο νέος πρόεδρος Λάι Τσινγκ-τε, και υπογράμμισε πως βλέπει σ’ αυτές μια «προκλητική» στρατιωτική συμπεριφορά.

«Είναι λυπηρό να βλέπουμε την Κίνα να υιοθετεί μονομερή και προκλητική στρατιωτική συμπεριφορά που απειλεί τη δημοκρατία και την ελευθερία της Ταϊβάν, καθώς και την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Κάρεν Κούο, εκπρόσωπος της προεδρίας της Ταϊβάν. «Απέναντι στις εξωτερικές προκλήσεις και απειλές, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία», υπογράμμισε η εκπρόσωπος.

Η Κίνα περικύκλωσε σήμερα την Ταϊβάν με πολεμικά πλοία και στρατιωτικά αεροπλάνα, στο πλαίσιο ασκήσεων που παρουσιάζονται από το Πεκίνο ως «τιμωρία» εναντίον του νέου προέδρου της, του Λάι Τσινγκ-τε, και των δυνάμεων στο νησί που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας.

Οι ασκήσεις αυτές πραγματοποιούνται τρεις ημέρες μετά την ορκωμοσία του Λάι Τσινγκ-τε. Η Κίνα είχε χαρακτηρίσει την ομιλία του «ομολογία ανεξαρτησίας της Ταϊβάν» και είχε απειλήσει τις ταϊβανικές αρχές με «αντίποινα».

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν μία από τις επαρχίες της, την οποία δεν έχει ακόμα καταφέρει να επανενώσει με την υπόλοιπη επικράτειά της μετά το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου το 1949 και την άνοδο των κομμουνιστών στην εξουσία.

Τα στρατιωτικά γυμνάσια άρχισαν σήμερα στις 07:45 (τοπική ώρα, 02:45 ώρα Ελλάδας) και πρόκειται να διαρκέσουν μέχρι και αύριο, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λι Σι, ο εκπρόσωπος της ανατολικής διοίκησης των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ