today-is-a-good-day
27.4 C
Athens

Πάλι παιχνίδια με την Άμυνα; Νεότερα για P-3 και F-16 B-50 – Γράφει ο Δημήτρης Απόκης

Πολύ κουβέντα γίνεται πάλι για τα εξοπλιστικά της χώρας και για την αναθεώρηση του συνολικότερου πλαισίου άμυνας και ασφάλειας της χώρας. Λέμε ότι δεν θα αγοράζουμε από το ράφι, αλλά τελικά μάλλον ράφια αλλάζουμε…

Του Δημήτρη Γ. Απόκη*

Καλές οι αλλαγές και οι μεγάλες ιδέες, όμως το 1940 η χώρα μας είχε τη δυνατότητα να καλύπτει εγχώρια τις ανάγκες της σε βασικό τουλάχιστον εξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεών της. Σήμερα έχει αυτή τη δυνατότητα;

Και έρχομαι στο δια ταύτα για δυο προγράμματα που καρκινοβατούν.

Το ένα πρόγραμμα αφορά την αναβάθμιση των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3 Orion. Τα αρμόδια επιτελεία αντιτάχθηκαν από την αρχή σε αυτό το πρόγραμμα και φαίνεται πως η εξέλιξη τους δικαιώνει. Μαθαίνω, λοιπόν, ότι αν όλα πάνε αυτή τη φορά καλά, το πρώτο αναβαθμισμένο αεροσκάφος θα μπορεί να παραδοθεί στο τέλος της φετινής χρονιάς. Και αν συνεχίσουν να πηγαίνουν τα πράγματα καλά, εντός του 2025 θα παραδοθούν και τα υπόλοιπα τρία αεροσκάφη. Όμως μαθαίνω και άλλα που δεν τιμούν ιδιαίτερα κάποιους σε ΠΝ και ΠΑ, που συνέχισαν να ποντάρουν στην αποτυχία του προγράμματος της αναβάθμισης.

Το δεύτερο, δεν έχει καν συμβασιοποιηθεί σε πρόγραμμα. Ακούμε, διαβάζουμε αλλά σύμβαση δεν βλέπουμε και ο χρόνος περνάει. Αφορά την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 B-50 σε Viper, ώστε η ΠΑ να αποκτήσει έναν συμπαγή στόλο ικανών και υπερσύγχρονων μαχητικών. Μαθαίνω, λοιπόν και εδώ, ότι ενώ η εταιρεία το επιθυμεί, εντούτοις από ελληνικής πλευράς το ενδιαφέρον είναι υποτονικό. Ας κοιτάξουμε να φροντίσουμε να απαξιωθούν και αυτά τα αεροσκάφη, καθώς κάποιοι θα συνεχίσουν να φιλοσοφούν για τις μελλοντικές ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας.

* Ο Δημήτρης Γ. Απόκης, είναι Διεθνολόγος, με ειδίκευση στην Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική, Γεωπολιτική και Διεθνή Οικονομία. Απόφοιτος των πανεπιστημίων The American University, School of International Service, και The Johns Hopkins University, The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies της Ουάσιγκτον. Είναι μέλος του The International Institute for Strategic Studies, του Λονδίνου. Ως Δημοσιογράφος, υπήρξε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, στο Στέητ Ντιπάρτμεντ και στο Αμερικανικό Πεντάγωνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ