18.5 C
Athens

Εθνικό συμφέρον και πολιτική σταθερότητα βαδίζουν μαζί! – Γράφει ο Δημήτρης Απόκης

Οι αναλύσεις, οι συζητήσεις και τα σχόλια, που προκάλεσε, η συνέντευξη του τ. πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στο κυριακάτικο φύλο της εφημερίδας, “Καθημερινή”, είναι πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους. Αυτό από μόνο του αποδεικνύει το πόσο σημαντική είναι, αλλά και το γεγονός ότι άγγιξε ευαίσθητες πολιτικές και κοινωνικές χορδές. Είναι επίσης, ξεκάθαρο, ότι αρκετοί είναι αυτοί που για δικούς τους λόγους και συμφέροντα, έχασαν το δάσος για το δέντρο και τη σημασία των τοποθετήσεων του, για την πατρίδα. Η συνέντευξη αποτελεί μια ξεκάθαρη, εθνικά ωφέλιμη και πατριωτική τοποθέτηση, για κρίσιμης σημασίας θέματα, που άπτονται του εθνικού συμφέροντος, της εθνικής ασφάλειας, της ενότητας της συντηρητικής παράταξης, και της πολιτικής σταθερότητας της χώρας.

Του Δημήτρη Γ. Απόκη*

Λίγες μόλις ημέρες πριν την άφιξη του κατά γενική ομολογία πειρατή του διεθνούς δικαίου, ένθερμου ηθικού, ιδεολογικού, οικονομικού και ναι επιχειρησιακού υποστηρικτή, της δολοφονικής τρομοκρατίας της Χαμάς, και Δούρειου Ίππου στα σπλάχνα της Δύσης, προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ο τ. πρωθυπουργός βάζει στο τραπέζι με απόλυτα ειλικρινή και κατανοητό, για κάθε Έλληνα πολίτη, τρόπο, το πλαίσιο μέσα στο οποίο ο κ. Ερντογάν έρχεται στη προσκεκλημένος στη χώρα μας, για να συζητήσει και καλά την διεύρυνση και παγίωση των καλών σχέσεων με την Ελλάδα. Με το casus belli σε ισχύ, με τις απειλές εναντίον των ελληνικών νησιών ενεργές, με το τουρκολυβικό μνημόνιο σε ισχύ, με την εργαλειοποίηση και εκμετάλλευση του μεταναστευτικού, με την προώθηση της λύσης δυο κρατών στην Κύπρο, το συνεχιζόμενο μπλοκάρισμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, και με τις απειλές και ύβρεις εναντίον της Δύσης, ακόμα και κατά τη διάρκεια επισκέψεων σε μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Με όλα αυτά ενεργά στο τραπέζι, τα οποία επιμελώς κάποιοι επιμένουν να αγνοούν και να μην συζητούν, υπάρχει πραγματικά κάποιος λογικά σκεπτόμενος άνθρωπος που να διαφωνεί με την τοποθέτηση, ότι δεν είναι καλή ιδέα, αυτή η πρόσκληση και η υπογραφή οποιασδήποτε συμφωνίας με τον κ. Ερντογάν και το καθεστώς του.

Είναι παράλογο αυτό που λέει ο τ. πρωθυπουργός, ότι σημαντικοί σύμμαχοι της Ελλάδας στην περιοχή, όπως το Ισραήλ, το οποίο αντιμετωπίζει υπαρξιακή απειλή από τους τρομοκράτες της Χαμάς, και η Αίγυπτος της οποίας η σταθερότητα κρέμεται από μια κλωστή, λόγω της διαρκούς εσωτερικής απειλής από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, το λιγότερο ξύνουν με απορία το κεφάλι τους, βλέποντας τη σύμμαχό τους την Ελλάδα να στρώνει κόκκινο χαλί, να καλεί σε γεύμα και να υπογραφεί κατευναστικές συμφωνίες, με τον ένθερμο υποστηρικτή των φανατικών εχθρών τους.

Είναι παράλογο να λέει ο πρώην πρωθυπουργός, ότι πρέπει η Ελλάδα, να κάνει σαφές στο καθεστώς Ράμα (άλλο φιλαράκι του Ερντογάν) ότι η πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα παραμείνει ερμητικά κλειστή, για την Αλβανία, όσο δεν αποφυλακίζεται ο δημοκρατικά εκλεγμένος Δήμαρχος, Μπελέρης.

Τέλος, είναι παράλογο να τάσσεται υπέρ της προστασίας της οικογένειας, του σεβασμού της γυναίκας και να κρούει των κώδωνα του κινδύνου, για το δημογραφικό τασσόμενος κατά της αναγνώρισης του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, τι άραγε θα προσθέσει στη λύση του συμφώνου συμβίωσης.

Αυτά τα λογικά και αυτονόητα λέει ο τ. πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, και κάποιοι ενοχλημένοι από τη λογική και το αυτονόητο αρχίζουν να κινδυνολογούν και να κάνουν ανόητες εικασίες.

Αφήνω στην άκρη, τη γελοιότητα τους επιχειρήματος ότι ο Αντώνης Σαμαράς τα λέει αυτά για να εκβιάσει τη μετάβασή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Το σαθρό αυτό επιχείρημα το έχει λύσει η ιστορία, όταν σε νεαρή ηλικία βάζοντας μπροστά το εθνικό συμφέρον, συγκρούστηκε με ιερά τέρατα της πολιτικής αποχωρώντας από υψηλό αξίωμα, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε πολυετή πολιτική εξορία.

Θα σταθώ στο επιχείρημα και την κινδυνολογία περί πολιτικής σταθερότητας της χώρας και ενότητας της παράταξης, γιατί πραγματικά αποτελεί κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο για το εθνικό συμφέρον της πατρίδας μας.

Άραγε από πότε το εθνικό συμφέρον αντιβαίνει με την πολιτική σταθερότητα.

Λένε κάποιοι. Κοιτάξτε τι έγινε στην Αργεντινή και τη  Ολλανδία και σε άλλες δυτικές χώρες, που έχουν οδηγηθεί ή οδηγούνται σε πολιτική αστάθεια. Θέλετε να διασπαστεί και εδώ η ΝΔ και να οδηγηθεί η χώρα σε πολιτική αστάθεια, στερούμενη τη μόνη αξιόπιστη πολιτική δύναμη.

Εκείνο, που με σπουδή δεν λένε, είναι ότι τα εκλογικά αποτελέσματα στις χώρες αυτές και η πολιτική αστάθεια, δεν έχει προέλθει και προκύψει από απόψεις και πολιτικές που θέτουν ως προτεραιότητα, το εθνικό συμφέρον, τον πατριωτισμό, την προστασία της οικογένειας και των παραδοσιακών φιλελεύθερων δημοκρατικών αξιών.

Το αντίθετο, έχουν προέλθει και προκύψει από πολιτικές και απόψεις που αντιβαίνουν όλα τα παραπάνω. Από πολιτικές και απόψεις που αγνοούν την πλειοψηφία της κοινωνίας και υποσκάπτουν το βασικό κορμό του έθνους.

Αυτό που επίσης δεν μας λένε, είναι ότι, οι με γνώμονα το εθνικό συμφέρον προειδοποιήσεις, του τ. πρωθυπουργού, αναφορικά με την επίσκεψη του Ερντογάν, επιτελούν μια ακόμη μεγάλη προσφορά στην υπηρεσία της πατρίδας. Στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα στον πειρατή, ότι στην Ελλάδα τα πράγματα δεν είναι εύκολα για αυτόν και υπάρχουν σοβαρές δυνάμεις που αντιλαμβάνονται το παραμύθι του και την πραγματική του ατζέντα και δεν θα επιτρέψουν να περάσει.

Ναι, δεν υπάρχει πιο αξιόπιστη πολιτική δύναμη για να κατευθύνει τη χώρα σε αυτή την έκρυθμη και εξαιρετικά επικίνδυνη εποχή που βιώνουμε, από τη συντηρητική παράταξη.

Αλλά είναι πραγματικά αστείο και προκλητικό, να εικάζει κανείς ότι οι εθνικά ωφέλιμες απόψεις του Αντώνη Σαμαρά, απειλούν την ενότητα και τη συνοχή της.

Αυτό που απειλεί την ενότητα και τη συνοχή της είναι η αλλοίωση του DNA της, με υιοθέτηση και προσπάθεια εφαρμογής απόψεων και πολιτικών που θίγουν το βασικό κορμό της, που δεν είναι άλλος από τον δημοκρατικά φιλελεύθερο, πατριώτη, Έλληνα και Ελληνίδα. Από τον κορμό που την έχει οδηγήσει στην απόλυτη επικράτηση στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Μόνο από αυτόν τον κορμό δεν απειλείται η ΝΔ και η κυβέρνηση και αυτό εκφράζει ο Αντώνης Σαμαράς. Καλό το παραμύθι, αλλά δεν πουλάει.

*Ο Δημήτρης Γ. Απόκης, είναι Διεθνολόγος, με ειδίκευση στην Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική, Γεωπολιτική και Διεθνή Οικονομία. Απόφοιτος των πανεπιστημίων The American University, School of International Service, και The Johns Hopkins University, The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies της Ουάσιγκτον. Είναι μέλος του The International Institute for Strategic Studies, του Λονδίνου. Ως Δημοσιογράφος, υπήρξε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, στο Στέητ Ντιπάρτμεντ και στο Αμερικανικό Πεντάγωνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ