today-is-a-good-day
30.3 C
Athens

Το Ισραήλ, η Ράφα και η επικίνδυνη διαχείριση Μπάιντεν – Γράφει ο Δημήτρης Απόκης

Οι δυνάμεις του Ισραήλ έχουν κινηθεί στην πόλη της Ράφα και παράλληλα οι ένοπλες δυνάμεις του συνεχίζουν τις επιχειρήσεις στη Νότια Γάζα. Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία, αλλά σύμφωνα με τους δολοφόνους τρομοκράτες της Χαμάς, αυτό θα γίνει, μόνο εάν το Ισραήλ σταματήσει τις εχθροπραξίες, αποσύρει τα στρατεύματά του και απελευθερώσει κρατούμενους με αντάλλαγμα τους ομήρους που κρατά από την απάνθρωπη τρομοκρατική επίθεση – σφαγή της 7ης Οκτωβρίου, εναντίον αμάχων Ισραηλινών. Το Ισραήλ, σωστά, απέρριψε αυτή τη δήθεν συμφωνία εκεχειρίας, αλλά η κυβέρνηση Μπάιντεν, που πιέζει για μια συμφωνία με οποιοδήποτε κόστος, έκρινε ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή να προχωρήσει στη διακοπή παροχής απαραίτητων πυρομαχικών προς το Ισραήλ, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά όχι μόνο την ανυπαρξία στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική, αλλά και την τεράστια ευθύνη της για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή και στο διεθνές σύστημα ευρύτερα.

Του Δημήτρη Γ. Απόκη*

Αυτή η συμφωνία, την ώρα που το Ισραήλ έχει δεχθεί την δολοφονική τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, η οποία δηλώνει απροκάλυπτα ότι θα το ξανακάνει, την ώρα που έχει δεχθεί επίθεση από το Ιράν, με εκατοντάδες πυραύλους και drones, και βρίσκεται εν μέσω μιας υπαρξιακής σύγκρουσης, είναι μια καταστροφική συμφωνία, καρπός των απερίσκεπτων, παρατεταμένων και στην ουσία επικίνδυνων, για τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής, προσπαθειών της κυβέρνησης Μπάιντεν να πιέσει πολύ σκληρά για αυτή την δήθεν εκεχειρία.

Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, πηγαινοερχόμενος στην περιοχή συνεχίζει να επιμένει, ότι έχει έρθει η ώρα να σταματήσουν οι εχθροπραξίες, χωρίς βέβαια να απαιτήσει να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι, που κρατούν οι τρομοκράτες της Χαμάς, άνευ όρων πριν πραγματοποιηθούν περαιτέρω διαπραγματεύσεις. Και για να πετύχει αυτή την καταστροφική για το μέλλον του Ισραήλ και τη σταθερότητα της περιοχής συμφωνία, η κυβέρνηση Μπάιντεν, έκρινε ότι είναι σκόπιμο να διαρρεύσει τη διακοπή αποστολής όπλων στο Ισραήλ.

Εκείνο που, δυστυχώς, δεν καταλαβαίνουν ο κ. Μπλίνκεν και ο Αμερικανός πρόεδρος, είναι ότι αυτή είναι μια συνταγή που έχουν γίνει προσπάθειες να εφαρμοστεί και στο παρελθόν, με απολύτως αρνητικά αποτελέσματα.

Μπορεί να είναι επώδυνο και δύσκολα διαχειρίσιμο από τις τραγικές και άνευ στρατηγικής κυβερνήσεις στην Ουάσιγκτον και πολλές δυτικές πρωτεύουσες, αλλά η κατάληψη της Ράφα είναι απαραίτητη προκειμένου οι Ισραηλινοί να επιτύχουν, ως ελάχιστη προϋπόθεση επιτυχίας, την εξάλειψη της Χαμάς ως πολιτικής και στρατιωτικής δύναμης. Καμία εκεχειρία, δεν μπορεί να επιτύχει αυτόν τον στόχο όσο η Χαμάς επιμένει, για πλήρη απόσυρση του Ισραήλ από την περιοχή.

Ο κ. Μπάιντεν και η καταστροφική, στη διεθνή πολιτική, κυβέρνησή του, έχουν, επιμελώς, ξεχάσει τις φρικαλεότητες της 7ης Οκτωβρίου και δημιουργούν τις προϋποθέσεις επέκτασης του πολέμου, εμποδίζοντας οποιαδήποτε αποφασιστική ισραηλινή απάντηση. Εκείνο που, δυστυχώς, δεν κατανοεί, λόγω πολιτικού κόστους, η σημερινή διακυβέρνηση στην Ουάσιγκτον, είναι ότι σε αυτή την επώδυνη σύγκρουση, δεν υπάρχει σταθερή μέση λύση.

Η Χαμάς θέλει τις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις έξω από τη Γάζα, ώστε να μπορέσει να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο στην περιοχή και αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την καθόλα λογική και απαραίτητη για την μακροπρόθεσμη ασφάλειά του, επιδίωξη του Ισραήλ, να την ξεριζώσει από τη Γάζα. Οποιαδήποτε, δήθεν, μόνιμη εκεχειρία, είναι απλώς μια συνταγή για μια αναζωογονημένη Χαμάς, που σίγουρα θα την παραβιάσει, όπως ακριβώς έκανε στις 7 Οκτωβρίου, όταν, σωστά, αισθάνθηκε ότι το Ισραήλ είχε χαλαρώσει την επαγρύπνησή του.

Μια ρεαλιστική ανάλυση της κατάστασης που επικρατεί επί του εδάφους εξάγει χρήσιμα συμπεράσματα τα οποία καταρρίπτουν την ρόδινη εικόνα της εκεχειρίας που προωθείται από την Ουάσιγκτον, τις Βρυξέλλες και τα συστημικά μέσα ενημέρωσης διεθνώς.

Για παράδειγμα, η κατοχή της Δυτικής Όχθης συνεχίζει να αντιμετωπίζει, τρομακτικά προβλήματα διακυβέρνησης, με τον διαιρεμένο έλεγχο μεταξύ της διεφθαρμένης Παλαιστινιακής Αρχής και του Ισραήλ να απαιτεί συνεχείς αναπροσαρμογές που δεν υπόσχονται μακροπρόθεσμη σταθερότητα. Θα ήταν τεράστιο στρατηγικό λάθος για το Ισραήλ, να προκαλέσει διεθνή οργή επιδιώκοντας να προσαρτήσουν μια περιοχή με τεράστιο παλαιστινιακό πληθυσμό. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, η μετατροπή της Δυτικής Όχθης σε ανεξάρτητο κράτος διακινδυνεύει τη νόμιμη είσοδο αραβικών δυνάμεων σε αυτό, κάτι που πολύ πιθανόν θα δημιουργούσε την πιθανότητα για έναν άλλο πόλεμο. Μετά τις 7 Οκτωβρίου, ένα αποστρατιωτικοποιημένο παλαιστινιακό κράτος μοιάζει οξύμωρο.

Η κατάσταση στη Γάζα είναι πολύ χειρότερη επειδή δεν υπάρχει θέση ισορροπίας. Η εκεχειρία, δεν εμποδίζει την κίνηση στρατευμάτων και από τις δύο πλευρές εντός της Γάζας, εφόσον αυτά τα στρατεύματα αποφεύγουν τις ενεργές εχθροπραξίες. Η Βόρεια Γάζα, απελευθερώθηκε από τις δυνάμεις της Χαμάς, αλλά οι στρατιωτικές δυνάμεις και οι κάτοικοι έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στην περιοχή και θα παραμείνουν μέχρι να διωχθούν ή να σκοτωθούν από τις ισραηλινές δυνάμεις μόλις τελειώσει οποιαδήποτε εκεχειρία.

Εν τω μεταξύ, μια εκεχειρία, δεν μπορεί να εμποδίσει τους Ισραηλινούς να ενισχύσουν τις θέσεις τους ή να εμποδίσει τις δυνάμεις της Χαμάς να αποκτήσουν προμήθειες από φιλικές πηγές στα καταφύγιά τους που θα τους επιτρέψουν να περιμένουν, μέχρι να βρουν την ιδανική στιγμή για να ανανεώσουν τις εχθροπραξίες. Ο επανεξοπλισμός θα αυξήσει τους θανάτους και την εχθρότητα, όταν σπάσει η εκεχειρία. Και μια εκεχειρία, δεν ευνοεί τον τεράστιο αποκλεισμένο παλαιστινιακό πληθυσμό που συγκεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό, αλλά όχι αποκλειστικά, στο νότο κοντά στη Ράφα.

Το πιο σημαντικό, δεν υπάρχει τρόπος να προχωρήσει οποιαδήποτε ανοικοδόμηση της Γάζας υπό οποιαδήποτε εκεχειρία, που θα αφήσει τη Χαμάς στη θέση της. Μια τέτοια εκεχειρία, δεν θα έκανε τίποτα για να άρει τα πραγματικά εμπόδια για την ανοικοδόμηση της περιοχής, την αποκατάσταση σπιτιών, σχολείων και νοσοκομείων στον απόηχο μιας εκστρατείας που σχεδιάστηκε για να εξουδετερώσει τη Χαμάς.

Δεν είναι δυνατόν να δημιουργηθεί οποιαδήποτε εύθραυστη δομή διακυβέρνησης, παρόμοια με αυτήν που υπάρχει τώρα στη Δυτική Όχθη, η οποία να μπορεί να λειτουργήσει όσο η Χαμάς παραμένει στη θέση της. Οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι της πείνας, των ασθενειών και του θανάτου θα συνεχίσουν να πλανώνται πάνω από την περιοχή και η ικανότητα να επιτευχθεί κάθε είδους πολιτική διευθέτηση μεταξύ του Ισραήλ και των αραβικών κρατών θα αποτύχει από την ασταθή και επιδεινούμενη κατάσταση στο έδαφος.

Από αυτή την άποψη, ένα αδιέξοδο ή μια εκεχειρία στη Γάζα λειτουργεί προς μακροπρόθεσμο όφελος μόνο του Ιράν και των διαφόρων δορυφόρων του, οι οποίοι είναι πολύ πιο ασφαλείς από ότι θα συνέβαινε εάν η κατάσταση στη Γάζα επιλυόταν υπέρ του Ισραήλ.

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο, ότι ο χρόνος λειτουργεί προς όφελος της Χαμάς, και η τραγωδία της ειρηνευτικής επίθεσης της κυβέρνησης Μπάιντεν, είναι ότι τείνει να νομιμοποιήσει τη Χαμάς αποσιωπώντας τους λόγους για τους οποίους οι ισραηλινές δυνάμεις έπρεπε να μπουν στη Γάζα εξαρχής, επιβάλλοντας και περιορισμούς στη διεξαγωγή του πολέμου που, για παράδειγμα, η Αμερική δεν υιοθέτησε ποτέ στις δικές της προσπάθειες να αντιμετωπίσει το ISIS.

Το Ισραήλ, δεν έχει άλλη επιλογή, στον υπαρξιακό πόλεμο που διεξάγει, από το να προχωρήσει στην επιχείρηση στη Ράφα. Δυστυχώς, οποιαδήποτε καθυστερημένη ανθρωπιστική κρίση θα αποδειχθεί χειρότερη, εάν η Ουάσιγκτον δεν έκανε ότι είναι δυνατόν, για να επιβάλλει συνθήκες που απαιτούνται για την επιβίωση του τρομοκρατικού – δολοφονικού καθεστώτος της Χαμάς.

* Ο Δημήτρης Γ. Απόκης, είναι Διεθνολόγος, με ειδίκευση στην Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική, Γεωπολιτική και Διεθνή Οικονομία. Απόφοιτος των πανεπιστημίων The American University, School of International Service, και The Johns Hopkins University, The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies της Ουάσιγκτον. Είναι μέλος του The International Institute for Strategic Studies, του Λονδίνου. Ως Δημοσιογράφος, υπήρξε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, στο Στέητ Ντιπάρτμεντ και στο Αμερικανικό Πεντάγωνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ