today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Παρουσία Γ.Κεφαλογιάννη στην Τελετή Υποδοχής της Ολυμπιακής Φλόγας στο Στρατόπεδο «Στρατάρχη Αλέξανδρου Παπάγου»

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης παρέστη σήμερα, Σάββατο 20 Απριλίου 2024, στην Τελετή Υποδοχής της Ολυμπιακής Φλόγας των XXXΙIΙ (33ων) Ολυμπιακών Αγώνων «ΠΑΡΙΣΙ 2024», στο Στρατόπεδο «Στρατάρχη Αλέξανδρου Παπάγου».

Στην τελετή παρευρέθηκαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, ο Υπαρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Ανδρέας Κορωνάκης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και Μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Σπύρος Καπράλος, ο Εκπρόσωπος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024» κ. Maxime Reynaud και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας κ. Αθανάσιος Βασιλειάδης.

Την Ολυμπιακή Δάδα μετέφερε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την αφή του βωμού ο λαμπαδηδρόμος Ολυμπιονίκης της Εθνικής Ομάδας Υδατοσφαίρισης Ανθυπολοχαγός (ΥΠ) Κωνσταντίνος Γενηδουνιάς, ενώ στην συνέχεια παραδόθηκε στην λαμπαδηδρόμο Ολυμπιονίκη Ιστιοπλοΐας Ανθυποσμηναγό Σοφία Παπαδοπούλου.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο κ. Κεφαλογιάννης υπογράμμισε ότι η Ολυμπιακή φλόγα αποτελεί σύμβολο των ιδεωδών του Ολυμπισμού, δηλαδή της ειρήνης, της συνεργασίας, της ευγενούς άμιλλας και του ευ αγωνίζεσθαι, καθώς και μία γέφυρα που ενώνει τους αγώνες της αρχαιότητας με τους σημερινούς. Παράλληλα, τόνισε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι φετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες θα πραγματοποιηθούν σε μία χώρα με την οποία μας συνδέουν βαθύτατοι ιστορικοί δεσμοί αδελφοσύνης, επισημαίνοντας την πεποίθηση ότι θα στεφθεί από επιτυχία και θα συμβάλλει στην προσπάθεια του Ολυμπιακού κινήματος για επίτευξη εκεχειρίας και μετριασμό των διεθνών εντάσεων, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη διεθνή συγκυρία.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Υφυπουργός ανέφερε:

«Αποτελεί για μένα ιδιαίτερη χαρά και τιμή η πρόσκληση να παραστώ στη σημερινή τελετή υποδοχής της Ολυμπιακής φλόγας, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στο Στρατόπεδο «Στρατάρχη Αλέξανδρου Παπάγου». Η Ολυμπιακή φλόγα, που άναψε στις 16 Απριλίου στο λίκνο των Ολυμπιακών Αγώνων, στην Αρχαία Ολυμπία, θα διασχίσει όλη την Ελλάδα, ηπειρωτική και νησιωτική, διανύοντας πάνω από 5000 χιλιόμετρα και θα καταλήξει στις 26 Απριλίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο, στο μέρος όπου αναβίωσαν οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες, το 1896.

Η Ολυμπιακή φλόγα αποτελεί σύμβολο των ιδεωδών του Ολυμπισμού, δηλαδή της ειρήνης, της συνεργασίας, της ευγενούς άμιλλας και του ευ αγωνίζεσθαι. Αποτελεί όμως παράλληλα έναν νοητό σύνδεσμο, μία γέφυρα που ενώνει τους αγώνες της αρχαιότητας με τους σημερινούς. Μην ξεχνάμε, ότι οι αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούσαν ταυτόχρονα μείζον αθλητικό, πολιτιστικό και θρησκευτικό γεγονός, μέσα από το οποίο ανυψωνόταν η ανθρώπινη υπόσταση, καθώς αναδεικνυόταν τόσο το ανθρώπινο σώμα όσο και το πνεύμα, μέσα από χαρακτηριστικά και αρετές όπως το ήθος, η προσπάθεια, η επιμονή, η πειθαρχία, η λιτότητα, η εγκράτεια, η αλληλεγγύη, το θάρρος, η θέληση και η αποφασιστικότητα. Είμαι επίσης ιδιαίτερα ευτυχής, για το ιδιαίτερα τιμητικό γεγονός, να αποτελούν μέλη της οικογένειας των Ενόπλων Δυνάμεων, αθλητές που τίμησαν την πατρίδα μας με την παρουσία και τις επιτυχίες τους σε προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αθλητές εμφορούμενοι από τις ίδιες αρετές και ιδανικά με αυτές των αρχαίων προγόνων μας, αποδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο, ότι η Ελλάδα και οι Έλληνες συνεχίζουν να προσφέρουν, σε πολλούς τομείς, στην ανθρωπότητα.

Ως Έλληνες, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, καθώς οι φετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες θα πραγματοποιηθούν σε μία χώρα με την οποία μας συνδέουν βαθύτατοι ιστορικοί δεσμοί συμμαχίας, φιλίας και θα μου επιτρέψετε τον χαρακτηρισμό, αδελφοσύνης. Ήταν δύο εξέχουσες προσωπικότητες της Ελλάδας και της Γαλλίας, ο Δημήτριος Βικέλας και ο Βαρόνος Πιέρ ντε Κουμπερτέν, στους οποίους οφείλεται η αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Σας διαβεβαιώ δε, ότι ως Έλληνες δεν ξεχνάμε ποτέ τους χιλιάδες Γάλλους φιλέλληνες, κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι, ως ενδιάμεσοι σταθμοί της Ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας, επιλέχθηκαν το Μεσολόγγι, ως αναφορά στο έργο του Ευγένιου Ντελακρουά «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου» και η Πύλος, προς τιμήν της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου. Η φιλία και η συμμαχία μας αποτυπώθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του εικοστού αιώνα, μέσα από δύο Παγκοσμίους Πολέμους, αλλά και από την κοινή μας πορεία και συνεργασία και τα κοινά μας οράματα, σεβόμενοι και καθοδηγούμενοι πάντα από τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και επιζητώντας την εφαρμογή και διατήρηση της Ειρήνης. Είμαι σίγουρος, ότι η φετινή διοργάνωση θα στεφθεί από επιτυχία και θα συμβάλλει στην προσπάθεια του Ολυμπιακού κινήματος για επίτευξη εκεχειρίας και μετριασμό των διεθνών εντάσεων, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη διεθνή συγκυρία.

Κλείνοντας, θέλω να υπενθυμίσω τους στίχους του Εθνικού μας ποιητή, Κωστή Παλαμά, από τον Ολυμπιακό Ύμνο «…Αρχαίο Πνεύμα Αθάνατο, κάθε λαός, Αρχαίο Πνεύμα Αθάνατο, κάθε λαός, πατέρα του ωραίου, του μεγάλου και τ’αληθινού, στο δρόμο και στο πάλεμα και στο λιθάρι, στων ευγενών Αγώνων λάμψε την ορμή!..» και να παροτρύνω όλους τους συμμετέχοντες διοργανωτές και αθλητές, να νιώσουν και να εμπνευστούν από αυτούς.»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ