today-is-a-good-day
33.6 C
Athens

Πλούσιος μακεδονικός τάφος αποκαλύφθηκε στη νεκρόπολη των Αιγών

Ο τάφος ενός πλούσιου άνδρα, πιθανώς υπασπιστή, εντοπίστηκε από την αρχαιολογική σκαπάνη στις Αιγές της Μακεδονίας, μέσα στη νεκρόπολη. Ο νέος αυτός τάφος, μακεδονικού τύπου, που χρονολογείται περίπου στον 3ο π.Χ. αιώνα, είχε πλούσια διακόσμηση και κτερίσματα. Παρουσιάστηκε χθες από την Επίτιμη Έφορο Αρχαιοτήτων της ΕΦΑ Ημαθίας, Αγγελική Κοτταρίδη, στην 36η Επιστημονική Συνάντηση για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη, που έγινε στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ.

Όπως είπε η κ. Κοτταρίδη, ο μακεδονικός τάφος βρέθηκε στη βορειοδυτική πλευρά της νεκρόπολης των Αιγών, όχι μακριά από τους τάφους των Τημενιδών (οικογένεια Φιλίππου- Αλεξάνδρου) και φέρει εντυπωσιακά κονιάματα στην είσοδο με χρυσή κορδέλα και δύο φιόγκους. Ο τάφος διαστάσεων 3.76 Χ2.70 μέτρα, «χωράει μια κλίνη, ίσως χρυσελεφάντινη, και μια πολύτιμη σαρκοφάγο που σίγουρα θα είχε», ενώ είναι συλημένος ήδη από την αρχαιότητα.

 

Χρονολογείται μετά τον Μέγα Αλέξανδρο, στα χρόνια των Αντιγονιδών, στον 3ο π.Χ. αιώνα και βρίσκεται κοντά σε ανάλογο που ανέσκαψε το 1969 ο αείμνηστος Δημήτρης Παντερμαλής. Εκείνος ήταν του 2ου αι. π.Χ.

Πρόκειται για έναν σημαντικό τάφο ανδρικής ταφής, όπου ο νεκρό φαίνεται να ήταν πλούσιος και σπουδαίος, πιθανόν υπασπιστής, με ασπίδα και όπλα. Αιχμές βελών,  προδίδουν κατασκευή τους από ένα πολύ καλό εργαστήριο, είπε η κ. Κοτταρίδη, προσθέτοντας πως μαζί του τάφηκε και η γυναίκα του, καθώς έχουν βρεθεί κολιέ με χάντρες, αλλά και υπολείμματα από χρυσό στεφάνι μυρτιάς.

«Σε αυτή τη γωνιά της νεκρόπολης φαίνεται πως υπήρχε μια συστοιχία πλούσιων τάφων, με αυτούς τους δύο μακεδονικούς και άλλους τύμβους, που θα μπορούσαν να έχουν μακεδονικούς τάφους», είπε η κ. Κοτταρίδη. Ο συγκεκριμένος τύμβος δεν ήταν ιδιαίτερα ψηλός. 

Η διάνοιξη αυλακιών για το αποχετευτικό δίκτυο της Βεργίνας έδωσε αυτό το σημαντικό, όπως και άλλα ευρήματα μέσα στο 2023.
Στον δρόμο που ανεβαίνει προς το ανάκτορο των Αιγών βρέθηκε τάφος της Εποχής του Σιδήρου με ένα ξίφος, μια πλούσια ταφή των μέσων του 6ου π.Χ. αι. Όλα δείχνουν πως ήταν τάφος πολεμιστή, ο οποίος φέρει κράνος στα πόδια του και κρατάει στο στήθος με το δεξί του χέρι το σπαθί. Άλλος τάφος είχε ένα επίσης ωραίο ξίφος και περόνη, η οποία στήριζε στο σώμα του πολεμιστή την χλαμύδα, αλλά δεν υπάρχει κράνος.

Όπως εξήγησε η διαπρεπής αρχαιολόγος, στη Μακεδονία συχνά δεν υπάρχουν σκελετικά κατάλοιπα. Αυτό οφείλεται στο έδαφος.

Στις ταφές έχουν βρεθεί και έχουν συντηρηθεί εντυπωσιακά ανατολικά-ιωνικά ειδώλια και αγγεία, τα οποία, «θα πλουτίσουν το μουσείο μας», αλλά και διάφορα πήλινα ζώα.

Στο πλαίσιο του ίδιου έργου, έγινε μικρής έκτασης ανασκαφή και στην περιοχή της αρχαίας πόλης των Αιγών. Η κα Κοτταρίδη είπε πως εντοπίσθηκε τμήμα του Φιλίππειου τείχους, όπως και τμήμα του τείχους που είχε ανεγείρει ο Περδίκκας. Το τείχος του Φιλίππου, το οποίο χρονολογείται στον 4ο αι. π.Χ. είχε διπλάσιο φάρδος από το τείχος του Περδίκκα, που χρονολογείται στον 5ο αι. π.Χ. από ένα νόμισμα. Το πρώτο ήταν δύο μέτρα, ενώ το δεύτερο ένα. 

Σε άλλη εισήγησή της η κ. Κοτταρίδη, έκανε τον απολογισμό της ΕΦΑ Ημαθίας για το 2023 από τα Οθωμανική Μνημεία της Βέροιας μέχρι το ανάκτορο των Αιγών, για το οποίο στη σύντομη παρουσίασή του, ανέφερε πως σημείωσε αύξηση 116% των επισκεπτών τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023 και κάλεσε τους παριστάμενους αρχαιολόγους να το επισκεφτούν και να το θαυμάσουν από κοντά.

Αγγελική Κώττη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ