today-is-a-good-day
20.2 C
Athens

Επίδειξη μόδας μπροστά από τα γλυπτά του Παρθενώνα!

Μετά τις δεξιώσεις στις αίθουσες των γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο, κατά τις οποίες οι καλεσμένοι ακουμπούσαν τα ποτήρια με το κρασί τους στα δημιουργήματα του Φειδία και των μαθητών του, νέα προσβολή σημειώθηκε από το Μουσείο προς τα αριστουργήματα του Παρθενώνα. Εγινε μια επίδειξη μόδας! Ακριβώς μπροστά από τα γλυπτά, με ρούχα ενός Καναδού σχεδιαστή τουρκικής καταγωγής!

Προφανώς επειδή γνώριζαν ότι πρόκειται για ανοσιούργημα, οι διοργανωτές ανέφεραν πως οι δημιουργίες του σχεδιαστή είναι αφιερωμένες στη Μαρία Κάλλας, της οποίας την γκαρνταρόμπα υποτίθεται πως παριστούν. Στην πραγματικότητα επρόκειτο για κακές δημιουργίες, κάτι που επιτείνει την προσβολή απέναντι στα αρχαιοελληνικά έργα.

«Με τη διοργάνωση επίδειξης μόδας στις αίθουσες όπου εκτίθενται τα Γλυπτά του Παρθενώνα, το Βρετανικό Μουσείο, για μια ακόμη φορά, αποδεικνύει τον μηδενικό σεβασμό του προς τα αριστουργήματα του Φειδία» δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. «Οι ιθύνοντες του Βρετανικού Μουσείου ευτελίζουν και προσβάλλουν όχι μόνο το μνημείο αλλά και τις οικουμενικές αξίες που αυτό εκπέμπει. Οι συνθήκες έκθεσης και φύλαξης των γλυπτών, στη Duveen Gallery, συνεχώς επιδεινώνονται. Είναι η ώρα τα κλεμμένα και κακοποιημένα γλυπτά αριστουργήματα να αστράψουν στο αττικό φως».

Σε σκηνικό υποβιβάστηκαν λοιπόν τα κλεμμένα από τον Ελγιν καλλιτεχνήματά μας. Η κίνηση του Βρετανικού Μουσείου να παραχωρήσει την αίθουσα στον Ερντέμ Μοραλιόγλου, ήταν και προσβλητική και αψυχολόγητη. Εν πρώτοις, διότι οι αίθουσες των γλυπτών δεν ανήκουν στις παραχωρούμενες και δόθηκαν κατ’ εξαίρεσιν ύστερα από αίτημα του μόδιστρου, ο οποίος είχε ξανακάνει επίδειξη στο περιστύλιο του Μουσείου.

Ακριβώς σε καιρούς που η συζήτηση για την επιστροφή τους στην Ελλάδα βρίσκονται σε «θερμό» σημείο, είναι απαράδεκτο και αδιανόητο το Βρετανικό Μουσείο να προβαίνει σε τέτοιες ανάρμοστες παραχωρήσεις. Κάτι που σημαίνει ίσως πως μάς στέλνει ένα μήνυμα, τονίζοντας με τον τρόπο του πως τα γλυπτά τού ανήκουν και θα κάνει ό,τι θέλει σε αυτά. Διότι δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι οι επίτροποι και ο διευθυντής του θεώρησαν πως θα μας… κολακέψουν με αυτή την απρεπή και κακής ποιότητας επίδειξη μόδας.

Αγγελική Κώττη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ