today-is-a-good-day
19.2 C
Athens

Σταϊνμάιερ: Οι δημοκράτες εξεγέρθηκαν, δεν θέλουν δεξιό εξτρεμισμό στη Γερμανία

«Οι δημοκράτες στη χώρα μας εξεγέρθηκαν και είπαν: Δεν θέλουμε να έχουμε δεξιό εξτρεμισμό στη χώρα μας, δεν θέλουμε να τον ανεχτούμε», δήλωσε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και τόνισε ότι η σημερινή κατάσταση θα πρέπει να βάλει σε σκέψεις κάποιους στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση.

Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD από την Ταϊλάνδη, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο κ. Σταϊνμάιερ ανέφερε ότι στο εξωτερικό υπάρχει εκνευρισμός και έκπληξη με τις ακροδεξιές συζητήσεις περί απέλασης μεταναστών και, ακριβώς για αυτό, το αντι-μήνυμα που στέλνει η κοινωνία (ενν. με τις πρόσφατες διαδηλώσεις κατά της ακροδεξιάς) είναι ακόμη πιο αξιόπιστο και σημαντικό: «Οι δημοκράτες στη χώρα μας εξεγέρθηκαν και είπαν από κοινού: Δεν θέλουμε να έχουμε δεξιό εξτρεμισμό στη χώρα μας, δεν θέλουμε να τον ανεχτούμε», δήλωσε.

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος σημείωσε ακόμη ότι μια κυβέρνηση δεν μπορεί ποτέ να απαλλαγεί από εντάσεις όπως αυτές που είναι ορατές αυτή την περίοδο στη Γερμανία. «Το κάλεσμα, στο μέλλον να συνεργαζόμαστε πιο αθόρυβα και χωρίς να δημοσιοποιούνται οι διαφωνίες, προέρχεται ακόμη και από τα μέλη της ίδιας της κυβέρνησης, αλλά και από όλους όσοι θέλουν να ζήσουν ειρηνικά και ελεύθερα σε αυτή τη χώρα», υπογράμμισε και έκανε λόγο για «κλήση αφύπνισης», προκειμένου να αναζητηθούν ευκαιρίες συνεργασίας μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης«Υπάρχουν τομείς στους οποίους έχουν κοινά συμφέροντα, είμαι σίγουρος για αυτό. Πάντα υπήρχαν αμφιλεγόμενα ζητήματα, αλλά η σημερινή κατάσταση θα έπρεπε να βάλει σε σκέψεις κάποιους στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση», πρόσθεσε.

Ερωτώμενος εάν ο ίδιος, ως αρχηγός του κράτους, αισθάνεται ενοχές, ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δήλωσε ότι δεν αρκεί μόνο η παραδοχή της ενοχής και πρόσθεσε ότι η δημοκρατία εξαρτάται από την αφοσίωση των πολιτών της. «Είναι σημαντικό να συνηθίσουμε και πάλι σε έναν διαφορετικό τόνο. Να συμπεριφερόμαστε ο ένας στον άλλον με μεγαλύτερο σεβασμό και να συμπεριφερόμαστε επίσης με μεγαλύτερο σεβασμό προς τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας μας», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ