today-is-a-good-day
17.4 C
Athens

Παρέμβαση της Wall Street στη μάχη για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων! Γράφει o Δημήτρης Απόκης

Όταν δυο γίγαντες της Wall Street, αποφασίζουν να πάρουν δημόσια θέση υπέρ μιας υποψηφιότητας για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, δεν μπορείς να το πεις και τυχαίο. Είναι κάτι που σπάνια γίνεται και αυτή τη φορά, προκαλώντας αίσθηση, ο πρόεδρος της JP Morgan, Τζέϊμι Ντίμον, αλλά και η Πολιτική Επιτροπή, “Αμερικανοί για την Ευημερία”, του δισεκατομμυριούχου, Τσάρλς Κότς, προχώρησαν στην ασυνήθιστη κίνηση, να στηρίξουν δημόσια τη Νίκκι Χέϊλι, κόντρα στον Ντόναλντ Τράμπ, για το χρίσμα. 

Του Δημήτρη Γ. Απόκη*

Ο Τζέϊμι Ντίμον, δήλωσε ότι η υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία, Νίκι Χέιλι,  θα μπορούσε να είναι μια καλή εναλλακτική λύση στον Ντόναλντ Τράμπ, καλώντας μάλιστα και ψηφοφόρους των Δημοκρατικών να την στηρίξουν για το χρίσμα.

“Ακόμα κι αν είστε πολύ φιλελεύθερος Δημοκρατικός, σας καλώ, βοηθήστε και τη Νίκι Χέιλι”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase &; Co., στο New York Times DealBook Summit. “Κάντε μια επιλογή στην πλευρά των Ρεπουμπλικάνων που μπορεί να είναι καλύτερη από τον Τράμπ”.

Την ίδια στιγμή, η Πολιτική Επιτροπή του, Τσάρλς Κότς, δηλώνοντας την υποστήριξή της για την κ. Χέϊλι, ανέφερε ότι, “προσφέρει στην Αμερική την ευκαιρία να γυρίσει σελίδα στην τρέχουσα πολιτική εποχή, να κερδίσει τις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων και να νικήσει τον Τζο Μπάϊντεν τον επόμενο Νοέμβριο”.

Η Πολιτική Επιτροπή του κ. Κότς, ανακοίνωσε τα σχέδια της σε υπόμνημα την Τρίτη, λέγοντας, “Οι εσωτερικές μας δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν αυτό που οι ακτιβιστές μας ακούν και βλέπουν από τους ψηφοφόρους στις πρώτες προκριματικές πολιτείες: η Νίκι Χέιλι είναι στην καλύτερη θέση για να νικήσει τον Ντόναλντ Τράμπ στις προκριματικές εκλογές», ανέφερε το σημείωμα”.

Η Πολιτική Επιτροπή, επικαλέστηκε την οργανωτική της ικανότητα και τα δεδομένα, τα οποία είναι πιθανό να δώσουν στη Χέιλι μια ισχυρή ώθηση στην Πολιτεία της Αϊόβα, όπου σε λιγότερο από δύο μήνες θα διεξαχθούν οι πρώτες προκριματικές εκλογές για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων. 

Η Πολιτική Επιτροπή δεν μένει μόνο στη δήλωση στήριξης, αλλά ανακοίνωσε, ότι θα ξεκινήσει μια διαφημιστική εκστρατεία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων αυτή την εβδομάδα σε όλες τις πολιτείες πρόωρης ψηφοφορίας και σε αρκετές πολιτείες της Σούπερ Τρίτης, που είναι καθοριστικές για τη μάχη του χρίσματος.

Η υποστήριξη της Πολιτικής Επιτροπής του κ. Κότς, έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί πρόκειται για μια εκδήλωση υποστήριξης, για πρώτη φορά μετά το 2012, όταν δαπάνησε 33,5 εκατομμύρια δολάρια αντιτιθέμενος στην επανεκλογή του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Οι Αμερικανοί για την Ευημερία ξόδεψαν 13,3 εκατομμύρια δολάρια εναντίον υποψηφίων των Δημοκρατικών για τη Γερουσία το 2016. Το σούπερ PAC, το οποίο έγινε το κύριο όχημα για τον άμεσο επηρεασμό των εκλογών μετά την ίδρυσή του, τον Ιούλιο του 2018, δαπάνησε 47 εκατομμύρια δολάρια σε αγώνες για το Κογκρέσο το 2020, αλλά τίποτα για να βοηθήσει την προσπάθεια επανεκλογής του Τράμπ.

Σε πρόσφατο άρθρο μου, επισημαίνοντας το ρεύμα το οποίο έχει το τελευταίο διάστημα η κ. Χέιλι, ανέφερα ότι υπάρχει μια ανησυχία σε σοβαρούς κύκλους στην Αμερική, για την έντονη πλέον πιθανότητα οι προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2024, να διεξαχθούν ανάμεσα σε δυο προβληματικούς υποψήφιους τον νυν Πρόεδρο, Τζό Μπάϊντεν και τον πρώην Πρόεδρο, Ντόναλντ Τράμπ.  

Το εάν οι δημόσιες αυτές παρεμβάσεις θα βοηθήσουν την κ. Χέϊλι να υπερκεράσει το τεράστιο προβάδισμα που έχει στις δημοσκοπήσεις για το χρίσμα, ο Ντόναλντ Τράμ, είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό. Παρόλα αυτά ότι δυο γίγαντες της Wall Street, όπως ο Τζέϊμι Ντίμον και ο Τσάρλς Κότς, αποφασίζουν να ταχθούν δημόσια υπέρ της Νίκκι Χέϊλι, είναι ένα γεγονός που δείχνει τη βαθιά ανησυχία του συστήματος για το μέλλον της Αμερικής και σίγουρα παράγοντας με μεγάλη επιρροή στη μάχη για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων. 

*Ο Δημήτρης Γ. Απόκης, είναι Διεθνολόγος, με ειδίκευση στην Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική, Γεωπολιτική και Διεθνή Οικονομία. Απόφοιτος των πανεπιστημίων The American University, School of International Service, και The Johns Hopkins University, The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies της Ουάσιγκτον. Είναι μέλος του The International Institute for Strategic Studies, του Λονδίνου. Ως Δημοσιογράφος, υπήρξε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, στο Στέητ Ντιπάρτμεντ και στο Αμερικανικό Πεντάγωνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ