Η ανακωχή ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς παρατάθηκε in extremis σήμερα για έβδομη μέρα, ώστε να επιτραπεί στους μεσολαβητές να συνεχίσουν τη διαπραγμάτευση για νέες απελευθερώσεις ομήρων, ανακοίνωσαν τα μέρη και το εμιράτο του Κατάρ, το οποίο διαδραματίζει ρόλο μεσολαβητή με την υποστήριξη της Αιγύπτου και των ΗΠΑ.
Μερικά λεπτά προτού εκπνεύσει η ισχύς της ανακωχής στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε μέσω X (του πρώην Twitter) πως «η επιχειρησιακή παύση θα συνεχιστεί υπό το φως των προσπαθειών των μεσολαβητών να συνεχιστεί η διαδικασία απελευθέρωσης των ομήρων» και θα συνεχίσει να υπόκειται «στους όρους του πλαισίου» που έχει συμφωνηθεί.
Προηγήθηκε η έκτη κατά σειρά ανταλλαγή ομήρων με παλαιστίνιους κρατούμενους τη νύχτα.
Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού είχε διαμηνύσει πως η ισραηλινή κυβέρνηση θα αποφάσιζε την επανέναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων «αμέσως» εάν δεν λάμβανε κατάλογο με τα ονόματα των ομήρων που θα απελευθερώσει σήμερα η Χαμάς πριν από τις 07:00.
«Πριν από λίγο, το Ισραήλ έλαβε κατάλογο (ονομάτων) γυναικών και παιδιών» που θα απελευθερωθούν «δυνάμει των όρων της συμφωνίας, και κατά συνέπεια η εκεχειρία θα συνεχιστεί», πρόσθεσε.
Η Χαμάς ανακοίνωσε με τη σειρά της ότι η ανακωχή θα συνεχιστεί για «έβδομη ημέρα». Κάτι που επιβεβαίωσε κατόπιν και το Κατάρ.
Η ανακωχή, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή την Παρασκευή 24η Νοεμβρίου, αρχικά για τέσσερις ημέρες, προτού παραταθεί για άλλες δύο και σήμερα για ακόμη μια μέρα, επέτρεψε την απελευθέρωση 70 ισραηλινών ομήρων και 210 παλαιστινίων κρατουμένων. Εξάλλου περίπου 30 αλλοδαποί, κυρίως εργαζόμενοι στον αγροτικό τομέα από την Ταϊλάνδη, αφέθηκαν ελεύθεροι εκτός του πλαισίου της συμφωνίας.
Παράλληλα, επέτρεψε να αυξηθεί κατά πολύ η ανθρωπιστική βοήθεια που διανεμήθηκε στη Λωρίδα της Γάζας, που πολιορκείται από τον ισραηλινό στρατό και έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές εξαιτίας των ακατάπαυστων βομβαρδισμών που υφίστατο για επτά εβδομάδες.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έφθασε μετά τα μεσάνυχτα στο Ισραήλ, όπου σήμερα θα έχει συνομιλίες κυρίως με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, που αναμένεται να πιέσει προκειμένου να υπάρξει νέα παράταση της ανακωχής, προτού επισκεφθεί την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
«Τις επόμενες ημέρες, θα επικεντρωθούμε στο να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να παραταθεί η παύση (σ.σ. των στρατιωτικών επιχειρήσεων) προκειμένου να μπορέσουμε να βγάλουμε περισσότερους ομήρους και να μπορέσει να εισέλθει περισσότερη βοήθεια», είπε χθες στο περιθώριο συνόδου των ΥΠΕΞ των κρατών μελών του NATO στις Βρυξέλλες.
Ακόμη 16 όμηροι ελεύθεροι
Προτού ανακοινωθεί η παράταση της ανακωχής, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς, και ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, ανακοίνωναν πως είναι έτοιμοι να ξαναρχίσουν τις μάχες.
Παράλληλα με τη διαπραγμάτευση που συνεχίζεται, έγινε η έκτη ανταλλαγή ομήρων της Χαμάς με παλαιστίνιους κρατούμενους κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Δέκα όμηροι, συμπεριλαμβανομένων πέντε με διπλή υπηκοότητα —Ολλανδίας (1), Γερμανίας (3) και ΗΠΑ (1)— καθώς και δυο Ρωσίδες και τέσσερις υπήκοοι Ταϊλάνδης παραδόθηκαν από τη Χαμάς στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ), που μεταφέρθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας στην Αίγυπτο και από εκεί στο Ισραήλ.
Σε αντάλλαγμα, τριάντα Παλαιστίνιοι (16 ανήλικοι και 14 γυναίκες) αποφυλακίστηκαν από διάφορα κέντρα κράτησης του Ισραήλ.
Ανάμεσα στους Παλαιστίνιους και στις Παλαιστίνιες που αποφυλακίστηκαν είναι και η Αχέντ Ταμίμι, η 22χρονη που μετατράπηκε σε σύμβολο του αγώνα εναντίον της ισραηλινής κατοχής.
Συνελήφθη την 6η Νοεμβρίου εξαιτίας ανάρτησής της στο Instagram με την οποία, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, καλούσε σε σφαγές Ισραηλινών κι αναφερόταν στον Χίτλερ.
Η μητέρα της, η Ναριμάν, ο σύζυγος της οποίας επίσης συνελήφθη, τόνισε από την πλευρά της πως η Αχέντ δεν έκανε καμιά τέτοια ανάρτηση, υπενθυμίζοντας πως οι λογαριασμοί της σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης έχουν μπλοκαριστεί από το Ισραήλ.
Επεισόδια μπροστά σε φυλακή
Οι αποφυλακισθέντες και οι αποφυλακισθείσες έτυχαν πανηγυρικής υποδοχής στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Όμως ξέσπασαν επεισόδια ανάμεσα σε Παλαιστίνιους και ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας έξω από την φυλακή του Οφέρ, κοντά στη Ραμάλα. Σύμφωνα με την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο, πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν, ο ένας σοβαρά, από αληθινές σφαίρες.
Ο πόλεμος ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, όταν μαχητές της Χαμάς εξαπέλυσαν έφοδο σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας. Η άνευ προηγουμένου επίθεση αυτή άφησε πίσω 1.200 νεκρούς, στην πλειονότητά τους άμαχους, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές. Κατά τη διάρκεια της πιο πολύνεκρης επίθεσης που υπέστη ποτέ το Ισραήλ από καταβολής εβραϊκού κράτους το 1948 εξάλλου απήχθησαν 240 άνθρωποι, που οδηγήθηκαν στον παλαιστινιακό θύλακο.
Η ισραηλινή ηγεσία ορκίστηκε να «εξαλείψει» το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα που πήρε την εξουσία το 2007 στη Λωρίδα της Γάζας. Άρχισε βομβαρδισμούς από αέρα, ξηρά και θάλασσα και, την 27η Οκτωβρίου, διέταξε να αρχίσει χερσαία επιχείρηση.
Με βάση τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, 14.854 άνθρωποι, ανάμεσά τους 6.150 παιδιά, σκοτώθηκαν στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας. Η πολιτική προστασία στη Γάζα κάνει λόγο για άλλους 7.000 αγνοούμενους, μεγάλο μέρος των οποίων θάφτηκε στα συντρίμμια. Ακόμη 36.000 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί.
Η ανακωχή επιτάχυνε την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας, που ως την Παρασκευή έφθανε με το σταγονόμετρο. Όμως «ο όγκος της βοήθειας που έχει φθάσει στους Παλαιστίνιους στη Γάζα παραμένει εντελώς ανεπαρκής» για να καλυφθούν οι ανάγκες, στηλίτευσε χθες Τετάρτη ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
«Θεωρούμε πως είναι ανάγκη να υπάρξει αληθινή ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», επέμεινε.
«Ο πληθυσμός της Γάζας ζει μνημειώδη ανθρωπιστική καταστροφή, μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου. Δεν πρέπει να αποστρέφουμε το βλέμμα», τόνισε ο κ. Γκουτέρες απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Η Λωρίδα της Γάζας, που υφίστατο ήδη αποκλεισμό του Ισραήλ —χερσαίο, ναυτικό και αεροπορικό—από το 2007, τέθηκε την 9η Οκτωβρίου υπό ολοκληρωτική πολιορκία από τον ισραηλινό στρατό.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το 1,7 εκατ. από τα 2,4 εκατ. των κατοίκων του παραθαλάσσιου παλαιστινιακού θυλάκου έχουν υποστεί βίαιο εκτοπισμό εξαιτίας του πολέμου, και οι μισές και πλέον κατοικίες έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.
«Να πεθάνω»
Χιλιάδες εκτοπισμένοι επωφελήθηκαν από την ανακωχή για να επιστρέψουν στα σπίτια τους στο βόρειο τμήμα της Γάζας, τον τομέα που έχει υποστεί τις μεγαλύτερες καταστροφές, αψηφώντας την απαγόρευση του ισραηλινού στρατού, που έχει θέσει υπό τον έλεγχό του κάποιες περιοχές.
«Αν ήξερα πως η ζωή στον νότο θα ήταν έτσι, δεν θα έφευγα, θα προτιμούσα να πεθάνω, διότι αυτό θα ήταν καλύτερο από αυτό που ζω», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ουάεντ Τάχα, που έφυγε έπειτα από δυο εβδομάδες πολέμου από «περιοχή που θεωρείτο πολύ επικίνδυνη».
«Μετά την άφιξή μου στη Χαν Γιούνις και στον καταυλισμό, πέρασα μια ολόκληρη μέρα σε κατάσταση σοκ, δεν μίλαγα, αφού είδα τις σκηνές. Βλέπαμε φωτογραφίες και στιγμιότυπα από τη Νάκμπα το 1948 στην τηλεόραση, αλλά (τώρα) τη βλέπω στ’ αλήθεια», πρόσθεσε.
Ο όρος «Νάκμπα» («Καταστροφή» στα αραβικά) αναφέρεται στην μαζική εκδίωξη Παλαιστινίων από το Ισραήλ, στον πρώτο ισραηλινοαραβικό πόλεμο.
«Η ζωή εδώ είναι πολύ σκληρή, άγρια κι ο κόσμος έχει γίνει διαβολικός», συνέχισε, αναφερόμενη σε «καθημερινούς τσακωμούς» εκτοπισμένων και στις «ασθένειες που εξαπλώνονται».