today-is-a-good-day
17.7 C
Athens

Η Μεσογειακή διατροφή είχε πρόγονο την βυζαντινή – τι έτρωγαν στον Μυστρά

Τι έτρωγαν και τι έπιναν στον Μυστρά; Πώς παρασκεύαζαν τα φαγητά τους, με τι υλικά, σε τι σκεύη και πώς τα σέρβιραν; Μια ενδιαφέρουσα επιστημονική διημερίδα, που θα λάβει χώραν αύριο Παρασκευή και το Σάββατο στον Μυστρά, θα δώσει απαντήσεις σε πολλά από τα ερωτήματα και θα φωτίσει πτυχές της ζωής των ύστερων βυζαντινών και των μεταβυζαντινών χρόνων στην Καστροπολιτεία.

Τίτλος της διοργάνωσης, «… και το τραπέζιν έστησαν με την εξόπλισίν του… Συμπόσια και αστική διατροφή στον Παλαιολόγειο Μυστρά». Θα πραγματοποιηθεί στο Mystras Grand Palace Resort and Spa, στον Μυστρά από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας. Θα συμμετάσχουν επιφανείς ιστορικοί, φιλόλογοι, αρχαιολόγοι, ιστορικοί τέχνης, αρχιτέκτονες. «Προσωπικότητες από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, από Πανεπιστήμια και ανεξάρτητοι ερευνητές» όπως λέει η διευθύντρια της εφορείας Ευαγγελία Πάντου στο  Thepresident.gr.

Ο Μυστράς έχει, σύμφωνα με την κα Πάντου, υψηλό επίπεδο κατά την περίοδο των Παλαιολόγων. Δεν είναι ένα επαρχιακό πόλισμα, είχε τέχνες, Γράμματα, είχε υψηλό επίπεδο ζωής, άρα και καθημερινότητας. «Σκοπός μας είναι να διερευνήσουμε τα διατροφικά ήθη, πώς μαγείρευαν, ποια τρόφιμα αξιοποιούσαν. Τείνουμε να καταλήξουμε ύστερα από μελέτες πως η λεγόμενη σήμερα Μεσογειακή Διατροφή βασίζεται στη Βυζαντινή Διατροφή. Εχει επομένως σημασία, εφόσον η διατροφή είναι πάντοτε αναπόσπαστα συνδεδεμένη με τον τρόπο που ζούμε, να μελετήσουμε την πανίδα, τη χλωρίδα, τους υλικούς όρους διαβίωσης στα αστικά σπίτια, αλλά και στα μοναστήρια και στα πιο φτωχικά. Να δούμε πόσο υψηλής ποιότητας ήταν τα σκεύη των Βυζαντινών. Και πώς έτρωγαν, κατά τη μεταβυζαντινή εποχή, οπότε ζουν στον Μυστρά Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι και Εβραίοι. Όλα τα κατάλοιπα, τα αξιοποιούμε και τα παρουσιάζουμε». 

Σύμφωνα με την κα Πάντου, δεδομένης της σημασίας του Μυστρά, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας έψαχνε πολλά χρόνια να βρει προγράμματα από τα ευρωπαϊκά, ώστε να κάνει έρευνες. Με την υποστήριξη της περιφέρειας, υπέβαλαν πρόταση σε πρόγραμμα του τομέα αγροτικής ανάπτυξης 2014- 2020. Έτσι, κατάφεραν να έχουν μελέτες από την αφρόκρεμα των επιστημόνων του Βυζαντίου. Σε αυτές τις έρευνες που ανέτρεξαν σε γραπτές πηγές αλλά και σε ανασκαφικά δεδομένα, στηρίζεται και η διημερίδα.

Οι ομιλίες οργανώθηκαν σε τέσσερις θεματικούς άξονες με τίτλους: Πρόσκληση στο τραπέζι του Μυστρά, Αρχαιολογικά θέματα- ιστορία τέχνης, Αρχιτεκτονικά θέματα και εστίαση και τα διατροφικά ήθη στον Μυστρά και στον Μορέα. Απτονται δε, ποικίλων εκφάνσεων του καθημερινού βίου αναφορικά με τη διατροφή.

Η έκδοση των πρακτικών, που θα γίνει του χρόνου, θα επιτρέψει στην επιστημονική κοινότητα να αποκτήσει ακόμα ένα θεωρητικό όπλο. Η κα Πάντου αναφέρει πως η αποθησαυρισμένη επιστημονική γνώση είναι πάντοτε πολύ χρήσιμη.

Το επόμενο πρόγραμμα θα είναι μια μουσική εκδήλωση σε παγκόσμια πρώτη, με εκδήλωση στον τομέα της μουσικής. 

Για όποιον θέλει να παρακολουθήσει τις εισιγήσεις: 

1η ημέρα συνεδρίου Παρασκευή, έναρξη στις 17:30

Zoom Meeting https://us06web.zoom.us/j/87199432093?pwd=DXdRlOmVvyIFGIMTWVyFWohbtIeOeL.1 Meeting ID: 871 9943 2093 Passcode: 635356 Topic: 

2η ημέρα συνεδρίου Σάββατο, έναρξη στις 08:30 

Zoom Meeting https://us06web.zoom.us/j/84356118904?pwd=TewtQhr12Aq0NVQaOoIbFYjqbq7Rad.1 Meeting ID: 843 5611 8904 Passcode: 539766

Αγγελική Κώττη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ