today-is-a-good-day
19.2 C
Athens

Ολ.Σολτς: Εξαιρετικό κεφάλαιο επιτυχούς αλληλεγγύης η πορεία της ελληνικής οικονομίας

Για ένα «εξαιρετικό κεφάλαιο επιτυχούς αλληλεγγύης» και μια «νέα εποχή» έκανε λόγο ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις σχέσεις καλής γειτονίας της Ελλάδας με την Τουρκία το τελευταίο διάστημα. Αναφερόμενος στη μετανάστευση, ζήτησε γρήγορες λύσεις για τον περιορισμό της δευτερογενούς μετανάστευσης, ενώ επανέλαβε την προσήλωση του Βερολίνου στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλή πορεία σε ό,τι αφορά την οικονομία της. Βλέπουμε πώς είναι οι οικονομικοί δείκτες την τελευταία περίοδο. Και οι αγορές εκτιμούν ιδιαίτερα τον τρόπο που αντιμετώπισε η Ελλάδα το πρόβλημα του χρέους και βελτίωσαν αισθητά την αξιολόγηση της Ελλάδας. Πρόκειται πράγματι για μια νέα εποχή. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό κεφάλαιο επιτυχούς αλληλεγγύης, πάνω στην οποία μπορούμε να στηριχτούμε και στο μέλλον», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και το ενδεχόμενο να αναλάβει ο ίδιος διαμεσολαβητικό ρόλο, ο κ. Σολτς δήλωσε: «Χαιρόμαστε για τις σχέσεις καλής γειτονίας. Πρόκειται για δύο μέλη του ΝΑΤΟ – αι η Ελλάδα μέλος και της ΕΕ- και τα τελευταία χρόνια προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι «στο τέλος είναι οι δύο χώρες που πρέπει να το πετύχουν». Σημείωσε ακόμη ότι παρακολουθεί «με μεγάλο ενδιαφέρον τη βελτίωση των σχέσεων μετά από τον σχηματισμό της νέας ελληνικής κυβέρνησης» και κατέληξε: «Προσβλέπω με αισιοδοξία στις συζητήσεις που έχουν προγραμματιστεί το προσεχές διάστημα μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής κυβέρνησης. Πρόκειται για κάτι για το οποίο εργαζόμαστε όλοι».

Ο Όλαφ Σολτς ανέφερε ακόμη ότι διεξήχθη πολύ εντατική συζήτηση «για όλες τις πτυχές της δευτερογενούς μετανάστευσης» προς τη Γερμανία. «Πρόκειται πολλές φορές για πολύ πρακτικά ζητήματα, τα οποία είναι κάθε φορά πολύ διαφορετικά, εάν λάβουμε υπόψη τις διάφορες χώρες προέλευσης. Σταθερή μας πρόθεση είναι να μην συζητήσουμε πλέον για πολύ, αλλά να βρούμε γρήγορα πρακτικές λύσεις, οι οποίες θα αλλάξουν τα δεδομένα τής δευτερογενούς μετανάστευσης, θα την περιορίσουν και θα λύσουν τα προβλήματα του παρελθόντος. Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε. Είχαμε πολύ εντατικές και πολύ καλές συνομιλίες», δήλωσε ο καγκελάριος.

Ερωτώμενος σχετικά με το θέμα των κεφαλαίων της ενταξιακής διαπραγμάτευσης της Αλβανίας με την ΕΕ, δήλωσε πεπεισμένος ότι «20 χρόνια από την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης, τώρα πρέπει και να κάνουμε (τη διεύρυνση)». «Σε αυτό συμφωνούμε. Στο παρελθόν σε διάφορες από αυτές τις χώρες προσπάθησα ώστε να μην υπάρξει διμεροποίηση η οποία θα συνέβαλλε στο να μην επιτευχθεί ο στόχος και εργαζόμαστε προκειμένου αυτό να είναι στο μέλλον εφικτό. Η Αλβανία είναι ένα θέμα, υπάρχει και το θέμα των σχέσεων της Βόρειας Μακεδονίας με τη Βουλγαρία, όπου ελπίζουμε ότι καταφέραμε πρόοδο. Εργαζόμαστε πολύ σκληρά ώστε να λύσουμε την πραγματικά δύσκολη κατάσταση μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου και ασχολούμαστε με κάθε ένα θέμα από την πλευρά τής διαδικασίας ένταξης, διότι θέλουμε αυτές οι χώρες να τα καταφέρουν», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ