today-is-a-good-day
15.7 C
Athens

Αντώνης Σαμαράς: Ο Ελληνισμός της Κύπρου είναι ο άλλος μας εαυτός – Γράφει ο Δημήτρης Απόκης

Μνημονεύοντας τον μεγάλο Έλληνα πατριώτη, Ίωνα Δραγούμη, σε χαιρετισμό που απηύθυνε στην παρουσίαση του τρίτομου έργου, του Γιάννου Χαραλαμπίδη, με τίτλο, 50 χρόνια κατοχής, «Εμφύλιος, Πόλεμος: ΕΟΚΑ Β’, παρακράτος και χούντα, ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, για μια ακόμη φορά μίλησε εθνικά, κτυπώντας καμπανάκι ανησυχίας, για τις εξελίξεις γύρω από τα εθνικά μας θέματα, και ειδικά το κορυφαίο εθνικό θέμα, της εισβολής και κατοχής του 40% της Κύπρου από την Τουρκία. Όπως τόνισε, ο αγώνας της Κύπρου, δεν εγκαταλείπεται, δεν λησμονιέται, δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση!”

Του Δημήτρη Γ. Απόκη*

Εκφράζοντας την ανησυχία του έθνους, του ελληνισμού ευρύτερα ο πρώην πρωθυπουργός, επικαλούμενος τον Ίωνα Δραγούμη, που είχε πει ότι, “Εάν σώσουμε,  είπε, την Μακεδονία μας σώζουμε την Ελλάδα”. Το ίδιο ισχύει και για την Κύπρο μας”, μίλησε για περίεργα πράγματα που λαμβάνουν χώρα εσχάτως στην πατρίδα μας, και την ύπαρξη επαγγελματιών κατευναστών στην Αθήνα, που προωθούν το εθνικά επικίνδυνο επιχείρημα, ότι τα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν επιλύονται λόγω της ύπαρξης του Κυπριακού.

Εκφράζοντας για πολλοστή φορά την ψυχή και το συναίσθημα του Ελληνισμού, ο πρώην πρωθυπουργός, κατήγγειλε τη εθνικά επικίνδυνη λογική, που λέει ότι πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς την Κύπρο, και τονίζοντας το αυτονόητη αλήθεια και την  επιβαλλόμενη εθνική στρατηγική, ξεκαθάρισε ότι, “τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό έχουν τον ίδιο λόγο που δεν επιλύονται και αυτός είναι η τουρκική επιθετική  κι επεκτατική πολιτική, της Τουρκίας, που αξιώνει τη διχοτόμηση του Αιγαίου και της Κύπρου.

Για μια ακόμη φορά ο πρώην πρωθυπουργός με τη σαφήνεια και την παρρησία που τον διακρίνει, κατέγραψε τη αυτονόητη εθνική στρατηγική για την Ελλάδα και συνολικά τον ελληνισμό, ότι “καμιά λύση στα ελληνοτουρκικά δεν μπορεί να εξευρεθεί χωρίς, πρώτα, τη δημοκρατική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού επί τη βάσει των αρχών και αξιών της ΕΕ και του Διεθνούς Δικαίου!” 

Εκφράζοντας, αυτό που χαρακτηριστικά λείπει από την υφιστάμενη εξωτερική πολιτική της πατρίδας μας, την κοινή λογική, ο πρώην πρωθυπουργός έθεσε το αμείλικτο ερώτημα που βρίσκεται στα χείλη του κάθε λογικά σκεπτόμενου Έλληνα, “γιατί η Ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει, ως οφείλει, σε διεθνείς πρωτοβουλίες για την υπενθύμιση της τραυματικής αυτής επετείου; Ολόκληρη η φετινή χρονιά των 50 ετών από την Τουρκική εισβολή θα έπρεπε να είναι αφιερωμένη στην προβολή της Κυπριακής τραγωδίας. Εννοώ στην διεθνοποίηση της”.

Ο πρώην πρωθυπουργός, δεν μάσησε, όπως άλλωστε συνηθίζει, τα λόγια του, αναφορικά με τα όσα ανήκουστα συνέβησαν πρόσφατα με το ψήφισμα για το Κόσοβο, τα οποία, όπως είπε, “δεν εκφράζουν την Ελλάδα και τον Ελληνισμό!”

Μιλώντας, εθνικά και όχι κομματικά και πολιτικά, ξεκαθάρισε ότι, είναι πιο σημαντικό να ασχοληθούμε, 50 χρόνια της μαύρης επετείου της εισβολής και κατοχής του μισού σχεδόν εδάφους της Κύπρου, από την Τουρκία, “αντί να εμπλέκουμε τον Ελληνισμό σε μονοπάτια επικίνδυνα, όπως με το ψήφισμα για το Κόσοβο…”

Σε μια στιγμή που το διεθνές σύστημα συνταράσσεται από γεωπολιτικές και γεωοικονομικές κρίσεις, η Δύση βρίσκεται σε παρακμή, και οι κίνδυνοι περικυκλώνουν την πατρίδα μας, ο Αντώνης Σαμαράς, εκφράζει με θάρρος και ανιδιοτέλεια, τις ανησυχίες και την αγωνία του Ελληνισμού, ο οποίος αντιμετωπίζει υπαρξιακή απειλή. Το κάνει σταθερά και με επιμονή κόντρα στη λογική του επικίνδυνου κατευνασμού και του άκρατου δικαιωματισμού που ισοπεδώνει την ιστορία, τα ήθη, τις παραδόσεις και τις αξίες του Ελληνισμού.

*Ο Δημήτρης Γ. Απόκης, είναι Διεθνολόγος, με ειδίκευση στην Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική, Γεωπολιτική και Διεθνή Οικονομία. Απόφοιτος των πανεπιστημίων The American University, School of International Service, και The Johns Hopkins University, The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies της Ουάσιγκτον. Είναι μέλος του The International Institute for Strategic Studies, του Λονδίνου. Ως Δημοσιογράφος, υπήρξε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, στο Στέητ Ντιπάρτμεντ και στο Αμερικανικό Πεντάγωνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ