today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Ανοίγει το βιβλίο προσφορών για το 20% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας – Έσοδα 1 δισ. € για το Δημόσιο 

Στην…κανονικότητα επιστρέφει ο χρηματοπιστωτικός κλάδος μετά τη δημοσιονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, με το ελληνικό δημόσιο να προχωρά ολοταχώς στην υλοποίηση του σχεδίου πώλησης των μετοχών που κατέχει στις τράπεζες. Μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας για την απόκτηση του 9% που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Alpha Bank από τον ιταλικό κολοσσό Unicredit έναντι 293,5 εκατ. ευρώ, σήμερα ανοίγει το βιβλίο προσφορών για τη διάθεση τουλάχιστον του 20% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας.

Γράφει η Γωγώ Κατσέλη 

Όπως ανακοίνωσε χθες το ΤΧΣ, η τιμή διάθεσης των 182.943.031 μετοχών θα κυμανθεί από 5 έως 5,44 ευρώ ανά μετοχή, ενώ σε περίπτωση που διαπιστωθεί μεγάλη ζήτηση, το Ταμείο έχει τη δυνατότητα να διαθέσει επιπλέον έως 18.294.303 μετοχές, ήτοι το 1,99%. Έτσι, τα ποσά που θα αντλήσει το ελληνικό Δημόσιο από την πώληση των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας ξεκινούν από τα 914,7 εκατ. ευρώ (για το 20%) και μπορούν να αγγίξουν ακόμα και τα 1,09 δισ. ευρώ (για το 22%).

Οι μετοχές που κατέχει το ΤΧΣ θα διατεθούν ως εξής:

– 155.501.576 μετοχές, δηλαδή το 17%, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης σε ειδικούς επενδυτές

– 27.441.455 μετοχές ή 3% στην Ελλάδα, σε ιδιώτες και ειδικούς επενδυτές.

Σε περίπτωση που ολοκληρωθεί επιτυχώς η διάθεση των μετοχών, το ποσοστό του Ταμείου στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής θα μειωθεί στο 18,39% από 40,39% που κατέχει σήμερα, ενώ σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι τόσο ζωηρό που δεν αποκλείεται η διάθεση των μετοχών να καλυφθεί ακόμα και εντός της πρώτης μέρας.

Η προθεσμία για τη συμμετοχή των επενδυτών στη διαδικασία, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, αναμένεται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου, ενώ η ημερομηνία διακανονισμού των προσφερόμενων μετοχών, μετά την ολοκλήρωση της προσφοράς, θα προσδιοριστεί στις 21 Νοεμβρίου 2023.

100% ιδιωτική η Alpha Βank 

Σε ό,τι αφορά στην Alpha Βank, η εξαγορά του ποσοστού του ΤΧΣ από τη UniCredit είναι η πρώτη επένδυση που γίνεται σε σε ελληνική τράπεζα μετά από 17 χρόνια, γεγονός που επιβεβαιώνει τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Alpha Βank μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας «η εξέλιξη αυτή αποτελεί έναν ιστορικό σταθμό στη μακρά πορεία της τράπεζάς μας. Η Alpha Βank, η ιστορικά ιδιωτική τράπεζα της Ελλάδας και αυτή με τη μεγαλύτερη μετοχική βάση, καθίσταται και πάλι 100% ιδιωτική, και μάλιστα με την είσοδο ενός στρατηγικού επενδυτή πρώτης γραμμής» προσθέτοντας ότι δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες περαιτέρω ανάπτυξης για την τράπεζα και αναμένεται να αποφέρει πολλαπλά οφέλη στο τραπεζικό σύστημα και στην οικονομία της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία, επίσης, τη συγχώνευση των θυγατρικών των δύο τραπεζών στη Ρουμανία, από την οποία θα προκύψει η 3η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, κατέχοντας το 12% της αγοράς, καθώς και τη δημιουργία κοινοπραξίας για την από κοινού διάθεση προϊόντων, όπως συνταξιοδοτικά, αποταμιευτικά και ασφάλειες ζωής.

Πάντως, οι συμφωνίες στον τραπεζικό κλάδο μέσω της αποεπένδυσης του Δημοσίου είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς προσελκύουν στρατηγικούς επενδυτές, διευρύνουν το προϊοντικό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών και μπαίνουν νέα προϊόντα στην αγορά, ενώ ενισχύουν τον ανταγωνισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ