today-is-a-good-day
19.3 C
Athens

Υπουργικό: Το «μπόνους» στους δημοσίους υπαλλήλους και το φιλόδοξο πλάνο για μια Ελλάδα για όλους

Με θετική ατζέντα για όλους και μεταρρυθμίσεις, που έχει ανάγκη η χώρα προχωρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο επεσήμανε την ανάγκη για μεγαλύτερη προσπάθεια εξήγησης του έργου της κυβέρνησης και αντιμετώπιση της Αντιπολίτευσης, που συνεχίζει να μοιράζει αφειδώς χρήματα από το λεφτόδεντρο, προς αλίευση ψήφων, ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Του Κώστα Πασίση

Η μεγάλη είδηση του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν το πριμ παραγωγικότητας για τους δημοσίους υπαλλήλους, που έρχεται να συμπληρώσει το στρατηγικό κυβερνητικό αφήγημα για αύξηση των εισοδημάτων, προκειμένου να συγκλίνουμε με το μέσο ευρωπαϊκό μισθό.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε «για τα νέα κίνητρα στο Δημόσιο, τα οποία θα εισηγήθηκε η Υπουργός Εσωτερικών. Και όπως είπε αναφέρεται συγκεκριμένα στο ειδικό μπόνους παραγωγικότητας, το οποίο θα μπορούν να λαμβάνουν υπάλληλοι αλλά και τμήματα τα οποία επιτυγχάνουν συγκεκριμένους στόχους».

Το πριμ παραγωγικότητας αποτελεί κίνητρο για τους δημοσίους υπαλλήλους να πετύχουν ή και να ξεπεράσουν τους στόχους που έχουν τεθεί, καθώς θα μπορούν να λάβουν ένα επιπλέον μπόνους έως και 15% στις αποδοχές τους.

Στοχεύει επίσης στη βελτίωση της απόδοσης και αποτελεσματικότητας των δημοσίων υπηρεσιών, ενισχύοντας την παραγωγικότητα των υπαλλήλων.
Το πριμ παραγωγικότητας έρχεται σχεδόν ως «αντίβαρο» στην περιβόητη αξιολόγηση, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε μερίδα εργαζομένων, που αντιμετωπίζουν γενικά τις αλλαγές με καχυποψία.

Ίσως γιατί κάποιοι καλούνται να μάθουν και να εκπαιδευθούν σε νέες δεξιότητες και ξεβολεύονται…

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Απριλίου ο νέος κατώτατος μισθός για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους έχει διαμορφωθεί στα 830 ευρώ, γράφοντας μια αύξηση της τάξεως των 50 ευρώ.

Μεγάλης αξίας και με υψηλό θετικό αντίκτυπο για την κοινωνία είναι ο νέος δικαστικός χάρτης της χώρας, που όπως είπε ο Πρωθυπουργός καθυστέρησε 110 χρόνια!

Υπό την προϋπόθεση ότι όλα θα εξελιχθούν σύμφωνα με το σχεδιασμό και χωρίς παρατράγουδα, επί του πεδίου θα υπάρξει μείωση του χρόνου απονομής της δικαιοσύνης. Στόχος είναι ο χρόνος να μειωθεί έως 30% μέχρι το 2027.

Ταχύτερη επίλυση των δικαστικών διαφορών και υποθέσεων, με οικονομικό όφελος ειδικά σε υποθέσεις με οικονομικό αντίκτυπο (π.χ. φορολογικές, εμπορικές κλπ).

Μείωση των αναβολών στις υποθέσεις και πιο γρήγορη διεκπεραίωσή τους.

Μεγαλύτερη λογοδοσία από τους δικαστές, καθώς θα αναλαμβάνουν συγκεκριμένες υποθέσεις.

Επι της ουσίας πρόκειται για μια μεγάλη καινοτόμο μεταρρύθμιση, που θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της χώρας.

Έντονο κοινωνικό αποτύπωμα αφήνει και το νέο μεγαλεπήβολο εγχείρημα με τον τίτλο «Μια Ελλάδα για όλους», με κύρια αναφορά τα άτομα με ειδικές ανάγκες, που διεκδικούν ακόμη τα αυτονόητα στη χώρα μας, εν έτει 2024…

Το εν λόγω σχέδιο περιλαμβάνει 170 δράσεις για ανθρώπους με αναπηρία με σκοπό την πλήρη ενσωμάτωση τους στην κοινωνία.

Στο πολιτικό πεδίο, ο Πρωθυπουργός έστειλε εξίσου συγκεκριμένα μηνύματα με αποδέκτες τη κυβέρνηση του, αλλά και την Αντιπολίτευση.

Κατ αρχήν ζήτησε από τους υπουργούς περισσότερη δουλειά μέχρι τις κάλπες της 9ης Ιουνίου προκειμένου να εξηγηθούν επαρκώς τα επιτεύγματα της κυβέρνησης.

Επίσης επέστησε την προσοχή τους, ώστε να απαντώνται αμεσα τα ψέματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που θολώνουν την πορεία της χώρας.

Αφορμή για τη συγκεκριμένη επισήμανση είναι το προεκλογικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ και του Στέφανου Κασσελάκη ο οποίος έταξε, ως άλλως Αλέξης Τσίπρας την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο τομέα, χωρίς να πει πόσο κοστίζει τον εν λόγω μέτρο για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τέλος, εξήγησε ότι στις ευρωεκλογές θα κριθεί το πόσο σταθερό θα είναι το πολιτικό σκηνικό και η θέση της χώρας στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ