today-is-a-good-day
18.1 C
Athens

Σε άλλο ακίνητο μεταφέρονται προσωρινά οι αρχαιολόγοι

Μεταφορά του αρχείου και της βιβλιοθήκης του, ετοιμάζει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αυτές τις ημέρες. Η μεταφορά θα γίνει στο ακίνητο που έχει παραχωρηθεί προσωρινά στον Σύλλογο, στη γωνία Πανός 19 και Θρασυβούλου, στην Πλάκα. Είναι ένα από τα δύο ακίνητα που η τότε υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά σκόπευε να παραχωρήσει στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, το οποίο ήθελε να επανασυστήσει.

Το ακίνητο παραχωρήθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού ύστερα από την απόφαση της επιτροπής αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, το ΣτΕ δεν έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής της υπουργικής απόφασης με την οποία αίρεται η παραχώρηση του κτηρίου στην Ερμού 134- 136. Για το θέμα αυτό το ΣτΕ θα συζητήσει στη δίκη που θα γίνει στις 20 Μαρτίου.

Επομένως, η αποχώρηση από το κτήριο της οδού Ερμού ήταν μονόδρομος. Ο ΣΕΑ ζήτησε από το υπουργείο την παραχώρηση κτηρίου προκειμένου να στεγάσει τις βιβλιοθήκες και το αρχείο του.  Όπως αναφέρεται στην απόφαση παραχώρησης, «είναι προσωρινή και ισχύει μέχρι και την τρίτη (3η ) ημερολογιακή ημέρα από την έκδοση απόφασης επί της με αρ. Κατ. Ε2127/2023 αίτησης ακύρωσης του ΣΕΑ κατά της υπ’ αρ. 388268/11.08.2023 απόφασης της Υπουργού Πολιτισμού. Μετά την παρέλευση της ημέρας αυτής, ο ΣΕΑ οφείλει να αποδώσει το προσωρινά παραχωρούμενο κτίριο στον ιδιοκτήτη του, Υπουργείο Πολιτισμού»

Αναφέρεται επίσης πως η παραχώρηση  «σκοπεί στην εξυπηρέτηση της απόδοσης από το ΣΕΑ προς το Υπουργείο Πολιτισμού, του ακινήτου της οδού Ερμού 134-136 και δεν επιτρέπεται από τον προς ον η παραχώρηση της χρήσης να προβεί σε οποιαδήποτε άλλη χρήση πέραν της αποθήκευσης της παρ. 1, να εκμισθώνει ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο να διαθέτει ή να παραχωρεί το ακίνητο προς οποιονδήποτε τρίτο και για οποιοδήποτε σκοπό. Τέτοιες άμεσες ή έμμεσες ενέργειες συνεπάγονται τουλάχιστον την άμεση και αυτοδίκαιη ανάκληση της παραχώρησης. Δεν επιτρέπεται η λειτουργία εμπορικής επιχείρησης (εμμέσως ή αμέσως) ή εμπορικής χρήσης των ακινήτων και η επιβολή αντιτίμου είσπραξης για οποιοδήποτε πολιτιστική δραστηριότητα.»

Ο ΣΕΑ σύμφωνα με πληροφορίες, χθες Κυριακή οργάνωσε την προετοιμασία της μεταφοράς.

Αγγελική Κώττη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ