today-is-a-good-day
27.8 C
Athens

Χρέος μας να προετοιμαστούμε για το χειρότερο σενάριο – Γράφει ο Στέφανος Γκίκας 

Η πολεμική κατάσταση όπως διαμορφώνεται στη Μέση Ανατολή είναι εξαιρετικά δύσκολη και ανησυχητική.

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις, καταβάλλοντας εργώδεις προσπάθειες για να επικρατήσει η Διπλωματία, να σταματήσει η αιματοχυσία και να περιοριστεί η ανθρωπιστική καταστροφή.

Του Στέφανου Σωτ. Γκίκα *

Είναι όμως πολύ δύσκολο το Ισραήλ να κάνει πίσω. Η πρωτοφανής σε αγριότητα τρομοκρατική ενέργεια της Χαμάς που άφησε πίσω 1400 αμάχους νεκρούς και πήρε βιαίως πάνω από 200 ομήρους, επιβάλλει στο Ισραήλ να τιμωρήσει και να διαλύσει την τρομοκρατική οργάνωση. Αυτή ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει ένα πόλεμο ευρείας κλίμακας, μια τελική αναμέτρηση, που θα αλλάξει τα πάντα στην περιοχή.

Βεβαίως ζητούμενο σε κάθε πόλεμο είναι η εφαρμογή του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και εν προκειμένω οι πρόνοιες της Σύμβασης της Γενεύης IV για τους αμάχους η οποία όμως δεν φαίνεται να τηρείται, αν αποδειχθούν τα όσα μεταδίδονται για τους χιλιάδες νεκρούς αμάχους στη Γάζα. Εδώ η διεθνής κοινότητα πρέπει να διαδραματίσει ένα πιο ενεργό ρόλο για να αποφευχθεί η ανθρωπιστική καταστροφή.

Τώρα, μια ευρύτερη ανάφλεξη θα έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στη Διεθνή Κοινότητα, με πρώτη την αύξηση της τιμής της ενέργειας, του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, των πρώτων υλών, κλπ, με ότι αυτό συνεπάγεται για την παγκόσμια οικονομία.

Ευρύτερη ανάφλεξη θα σημαίνει εμπλοκή του Ιράν με τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης και τις παραστρατιωτικές οργανώσεις που ελέγχουν να ηγούνται των επιθέσεων και φυσικά με την Χεσμπολάχ του Λιβάνου η οποία υποστηρίζεται οικονομικά από το Ιράν και διατηρεί «αδελφικούς» δεσμούς με τη Χαμάς. Μια τέτοια εξέλιξη, θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην εμπλοκή και των ΗΠΑ, καθώς το Ισραήλ είναι ο πλέον πιστός και κρίσιμος σύμμαχος της Ουάσιγκτον στην περιοχή. Και τότε τα πράγματα γίνονται πολύ σοβαρά. Ακόμη σοβαρότερα αν Ρωσία και Κίνα που επίσης έχουν συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή, δεν επιλέξουν την ουδετερότητα…

Εξίσου επίφοβες είναι και οι τρομοκρατικές επιθέσεις σε Ευρωπαϊκές χώρες, με την εμφάνιση των «μοναχικών λύκων». Πολύ πιθανό οι τελευταίοι, να ανταποκριθούν στα συνεχή καλέσματα μίσους της Χαμάς και των άλλων τρομοκρατικών ισλαμιστικών οργανώσεων και να δημιουργήσουν καταστάσεις φόβου και ανασφάλειας στους ευρωπαίους πολίτες, βάζοντας πρώτα στο στόχαστρο αμερικανικά και ισραηλινά συμφέροντα.

Και βεβαίως, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι μια παρατεταμένη εμπόλεμη κατάσταση σε μια στενή λωρίδα γης που ζουν 2,3 εκατ. άνθρωποι, θα οδηγήσει μαθηματικά σε νέες μεταναστευτικές ροές, με τις γειτονικές χώρες να επωμίζονται το βάρος. Και η Ελλάδα είναι μια γειτονική χώρα και επιπλέον το ανατολικό σύνορο της ΕΕ…

Να επισημανθεί εδώ ότι η θέση της Ελλάδας είναι σαφής και ισορροπημένη. Παραμένοντας σταθερά προσηλωμένοι στη λύση των δύο κρατών, πιστεύουμε ότι το Ισραήλ έχει το αναφαίρετο δικαίωμα στην αυτοάμυνα, αλλά θα πρέπει ταυτόχρονα να εφαρμόζεται και το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο. Είναι συνεπώς επιβεβλημένο να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι και να υπάρξει έστω και ολιγόωρη κατάπαυση του πυρός προκειμένου να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στα Νοσοκομεία της Γάζας και όπου απαιτείται.

Από την άλλη η θέση της Τουρκίας, μετά την Ουκρανία, διαφοροποιείται εκ νέου από αυτήν του ΝΑΤΟ και της Δύσης. Η ανοιχτή στήριξη στην Χαμάς και η σκληρή γλώσσα απέναντι σε ΗΠΑ και Ισραήλ έρχεται να προξενήσει ακόμα βαθύτερο ρήγμα στις σχέσεις της Άγκυρας με την Δύση. Αυτό ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά και τις μεταξύ μας σχέσεις και την προσέγγιση που επιχειρείται.

Οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα είναι κρίσιμες. Σε κάθε περίπτωση, χρέος της χώρας μας είναι να προετοιμαστεί για το χειρότερο σενάριο. Και πράγματι οι αρμόδιες υπηρεσίες προετοιμάζονται και συντονίζονται για κάθε ενδεχόμενο, ενώ η Ελληνική Διπλωματία συνεχίζει να καταβάλλει προσπάθειες από κοινού με συμμάχους και εταίρους για να μην γενικευτεί η κρίση στη Μέση Ανατολή.

Είθε η Διπλωματία και η πολιτική λύση να επικρατήσει των Όπλων…

* Ο Στέφανος Γκίκας είναι Βουλευτής Κερκύρας (ΝΔ), Αντιπρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ