today-is-a-good-day
21.2 C
Athens

Τα ασφαλιστικά μέτρα στο ΣτΕ χάθηκαν, ο ΣΕΑ οπισθοχωρεί για το  κτήριο της Ερμού

Εχασε ο Συλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων τα ασφαλιστικά μέτρα από το Συμβούλιο της Επικρατείας και το υπουργείο Πολιτισμού καλεί τον σύλλογο να συμμορφωθεί με το έγγραφο που έχει λάβει και να αποχωρήσει από το κτήριο της οδού Ερμού 134- 136. Η απόφαση της επιτροπής αναστολών εκδόθηκε τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου.  «Η αυτόβουλη συμμόρφωση του ΣΕΑ προς την άμεσα εκτελεστή δικαστική κρίση, στην οποία ο ίδιος προσέφυγε, συνιστά ενέργεια υποχρεωτική εκ του Συντάγματος» σημειώνει το υπουργείο Πολιτισμού. Ο ΣΕΑ κάνει «όπισθεν ολοταχώς» και λέει πως θα φύγει από το κτήριο, αν του δοθεί άλλο. Σημειώνεται πως μέχρι τώρα, δεν δεχόταν συζήτηση επ’ αυτού, αλλά μετά την απόφαση της επιτροπής αναστολών, υποχρεώνεται να το ξανασκεφτεί.

Όπως είχε πει η υπουργός Λίνα Μενδώνη σε συνέντευξή της προς το ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ και τον Αρη Πορτοσάλτε, «από τον Αύγουστο στείλαμε μια απόφαση ότι θα πρέπει να αρθεί η παραχώρηση του κτηρίου που στεγάζονται, διότι δεν ακολουθούν τους όρους με τους οποίους παραχωρήθηκε. Κατέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζήτησαν ασφαλιστικά μέτρα για να ανασταλεί προσωρινά η απόφαση μας, και κανονική δικάσιμο για να γίνει η ακύρωση της υπουργικής απόφασης. Απ’ όσο γνωρίζω, το Συμβούλιο της Επικρατείας εξέτασε τα ασφαλιστικά μέτρα και δεν δικαίωσε το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων. Απλώς, ακολουθώντας με σεβασμό τις αποφάσεις του Δικαστηρίου, περιμένουμε να μας κοινοποιηθεί η απόφαση γραπτά για να δούμε τι ακριβώς περιλαμβάνει και να προχωρήσουμε τις διαδικασίες»

Η  υπουργός είχε σημειώσει πως το ακίνητο  «παραχωρήθηκε από την Μελίνα Μερκούρη στη δεκαετία του ’80, το 1982, και όπως λέει η απόφαση της Μελίνας, “προκειμένου να στεγάσει τα γραφεία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων”. Από εκεί και πέρα, ο Σύλλογος, ειδικά τα τελευταία χρόνια, χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο ακίνητο, όχι για τη στέγαση των γραφείων του ή και για κάποιες εκδηλώσεις τις οποίες ο ίδιος διοργανώνει. Το παραχωρεί προς τρίτους, χωρίς να ζητά καν έγκριση. Το συγκεκριμένο κτήριο έχει χαρακτηριστεί μνημείο. Δεν είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση στην οποία θα μπορούσε να είναι.

Αυτά τα οποία συζητάνε, ότι ο σύλλογος είχε ζητήσει διάφορα από το Υπουργείο Πολιτισμού από το 2018, και ότι το υπουργείο δεν έκανε τίποτα, είναι αστεία πράγματα. Ο σύλλογος τι είναι; Είναι υπάλληλοι του ίδιου υπουργείου. Αν ενδιαφέρονταν πραγματικά, είχαν τη δυνατότητα, με κάθε κυβέρνηση, να παρουσιάσουν τα προβλήματα του κτηρίου τους και να επισκευαστεί το κτήριο. Δεν είναι εκεί το θέμα. Αυτό το οποίο εμένα με ενδιαφέρει είναι από τη στιγμή που θα φύγουν από το κτίριο να μπει κατευθείαν η αρμόδια υπηρεσία, να λάβει τα σωστικά μέτρα για να μην έχει περαιτέρω φθορά το κτήριο, να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες και να αποκατασταθεί.»

Η υπουργός είχε αναφέρει πως σήμερα το απόγευμα έχει συνάντηση με το προεδρείο του συλλόγου «αλλά μέχρι σήμερα, και με το προηγούμενο προεδρείο που είχαν, δεν νομίζω ότι ασχολούνται και τόσο πολύ με τα κλαδικά αιτήματα των αρχαιολόγων. Περισσότερο τους ενδιαφέρει να γίνεται ένας πολιτικός ντόρος γύρω από διάφορα θέματα, παρά να ασχοληθούν με τα πραγματικά θέματα του κλάδου. Αυτό το οποίο λένε, ότι η ηγεσία του υπουργείου – εγώ προσωπικά – δεν έχω καλή σχέση με τους αρχαιολόγους, αφορά μια συγκεκριμένη κάστα. Με τους αρχαιολόγους της υπηρεσίας, τους ανθρώπους που εργάζονται στο Υπουργείο Πολιτισμού, η σχέση μας είναι εξαιρετική. Τους τιμώ για τη δουλειά που κάνουν και δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω ότι είναι οι άνθρωποι που οποιαδήποτε ώρα τους ζητήσεις στο τηλέφωνο, για ένα θέμα που τους αφορά, είναι πάντοτε παρόντες.»

Ο ΣΕΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως η επιτροπή αναστολών του ΣτΕ «δεν έκρινε επί της ουσίας της υπόθεσης (δηλαδή επί της νομιμότητας και του κύρους της πράξης της Υπουργού περί ανάκλησης της παραχώρησης της χρήσης του κτηρίου της ιστορικής μας έδρας), αλλά επί του αιτήματος προσωρινής δικαστικής προστασίας που υπέβαλε ο Σύλλογός μας.»  Επίσης ότι έχει αιτηθεί προς το υπουργείο Πολιτισμού από 15ης Οκτωβρίου την προσωρινή -μέχρι την έκδοση απόφασης επί της αίτησης ακύρωσης της πράξης της Υπουργού- παραχώρηση εναλλακτικού χώρου στέγασης της δράσης και του κινητού του εξοπλισμού.

Θα μπορούσε κανείς να παρατηρήσει πως το αίτημα κατατέθηκε αργά, και αφού είχε εκπνεύσει η διορία που είχε δοθεί από το υπουργείο. Αλλωστε, όπως παραδέχονται και οι ίδιοι,

Ωστόσο, όπως παραδέχονται οι  ίδιοι «παρά ταύτα, το Υπουργείο (αναγνωρίζοντας εμμέσως το ανεπανόρθωτο της βλάβης που θα υποστεί ο Σύλλογός μας από την άμεση έξωση που μας επιβάλλει), με το έγγραφο απόψεών του προς την Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ, ενημέρωσε ότι υπάρχει διαθέσιμο εναλλακτικό κτήριο προσωρινής στέγασης του κινητού μας εξοπλισμού, το οποίο προτίθεται να μας παραχωρήσει.»

Εξ όσων διαφαίνονται, το υπουργείο δεν αναγνωρίζει καμία έμμεση βλάβη, αλλά καθένας είναι ελεύθερος να νομίζει ό,τι θέλει. Ο ΣΕΑ υποχωρώντας βεβαίως από τις δηλώσεις που κάνουν στελέχη του περί του ότι θα παραμείνουν οπωσδήποτε στο κτήριο της Ερμού, σημειώνει: «Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων δεν χρειάζεται υποδείξεις περί των “συνταγματικών του υποχρεώσεων”. Η απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ είναι αυτονόητα σεβαστή από όλους. Για το λόγο αυτό […] αναμένουμε από το Υπουργείο Πολιτισμού την άμεση υλοποίηση της δέσμευσής του περί προσωρινής -μέχρι την έκδοση απόφασης επί της αίτησης ακύρωσης- παραχώρησης εναλλακτικού και κατάλληλου χώρου, προκειμένου να οργανώσουμε την προσωρινή μετεγκατάσταση του Συλλόγου μας σε αυτόν και να παραδώσουμε τη χρήση του κτηρίου της οδού Ερμού 134-136, εντός της προθεσμίας που έθεσε, με την από 27.10.2023 επιστολή της, η Υπουργός (ήτοι την 3η Νοεμβρίου 2023).»

Αναμένουμε και την συνάντηση για να δούμε τι θα γίνει τελικά.

Αγγελική Κώττη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ