today-is-a-good-day
16.7 C
Athens

Ο ΥΠΕΞ της Κίνας στις ΗΠΑ για να προετοιμάσει πιθανή επίσκεψη του προέδρου Σι

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν θα υποδεχθεί τον κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι στα τέλη της εβδομάδας στην Ουάσιγκτον, ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ενόψει πιθανής επίσκεψης του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ ως το τέλος της χρονιάς.

Η επίσκεψη του Ουάνγκ Γι στην αμερικανική πρωτεύουσα, που προβλέπεται να διαρκέσει από την Πέμπτη ως το Σάββατο, καταγράφεται έπειτα από σειρά επαφών υψηλού επιπέδου τους τελευταίους μήνες ανάμεσα στους Αμερικανούς και τους Κινέζους, για να «διαχειριστούν με υπεύθυνο τρόπο» τις εντάσεις σε πολλά μέτωπα ανάμεσα στις δυο μεγάλες δυνάμεις.

Η σινορωσική προσέγγιση, ο πόλεμος στην Ουκρανία, και, πάνω απ’ όλα, αυτός ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς αναμένεται να κυριαρχήσουν στις συνομιλίες, την ώρα που η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης και εξάπλωσης της ένοπλης σύρραξης.

Η Κίνα επέκρινε έντονα στο ζήτημα αυτό την απόφαση των ΗΠΑ να εμποδίσουν την περασμένη εβδομάδα την έγκριση σχεδίου απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καλούσε να κηρυχθεί «ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χαμάς.

Για την Ουάσιγκτον, η συνάντηση του Άντονι Μπλίνκεν και του Ουάνγκ Γι θα δώσει την ευκαιρία να πιεστεί το Πεκίνο να υιοθετήσει «πιο εποικοδομητική προσέγγιση» όσον αφορά τους δυο πολέμους και για άλλα ζητήματα, ανέφερε ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Επιρροή

Τα θέματα για τα οποία οι διμερείς τριβές συνεχίζονται είναι πολλά. Από την Ταϊβάν, που η Κίνα θεωρεί επαρχία της, ως τις κινεζικές δραστηριότητες στη Νότια Σινική Θάλασσα, όπως έδειξαν οι πρόσφατες συγκρούσεις κινεζικών και φιλιππινέζικων πλοίων, που καταδικάστηκαν σε υψηλούς τόνους τόσο από τη Μανίλα όσο και από την Ουάσιγκτον.

Η Κίνα εξάλλου έχει συσφίξει τις σχέσεις της με τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ προσπαθεί να επεκτείνει την επιρροή της σε διεθνές επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής.

Η αμερικανική κυβέρνηση εννοεί «να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας με σκοπό να διατηρήσουμε ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας» με το Πεκίνο και να «διαχειριστούμε τον ανταγωνισμό μας με υπεύθυνο τρόπο», είπε δεύτερος αμερικανός αξιωματούχος.

Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για το πρόγραμμα του Ουάνγκ Γι, ούτε αν θα γίνει δεκτός από τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Πεκίνο τον Ιούνιο ο αμερικανός ομόλογός του Μπλίνκεν είχε γίνει δεκτός από τον κινέζο πρόεδρο.

Η επίσκεψη μπορεί σε κάθε περίπτωση να συμβάλει στην προετοιμασία που πιθανόν να κάνει μέσα στη χρονιά ο Σι Τζινπίνγκ στις ΗΠΑ. Εκτιμάται πως μπορεί να ταξιδέψει στη χώρα αυτή με την ευκαιρία της συνόδου της APEC (Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού) στο Σαν Φρανσίσκο στα μέσα Νοεμβρίου.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει εκφράσει επανειλημμένα την «ελπίδα» του ότι θα δει τον κινέζο ομόλογό του πριν από το τέλος του χρόνου. Η πιο πρόσφατη συνάντηση των δυο ηγετών πρόσωπο με πρόσωπο έγινε κατά τη σύνοδο της G20 στο Μπαλί τον Νοέμβριο του 2022.

Περικύκλωση

Οι σχέσεις Πεκίνου/Ουάσιγκτον έχουν σημαδευτεί τα τελευταία χρόνια από εντάσεις, πιο πρόσφατα με αφορμή την ιστορία του κινεζικού αερόστατου που πέταγε σε μεγάλο ύψος πάνω από τις ΗΠΑ και η αμερικανική κυβέρνηση έστειλε υπερσύγχρονο καταδιωκτικό F-22 να το καταρρίψει.

Ενώ τον Ιούνιο, ο Τζο Μπάιντεν προκάλεσε οργή στο Πεκίνο κατατάσσοντας τον Σι Τζινπίνγκ στην κατηγορία των «δικτατόρων».

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν την ενίσχυση των συμμαχιών τους στην Ασία, που το Πεκίνο δεν βλέπει παρά ως αμερικανική προσπάθεια να δημιουργηθούν «αναχώματα» και να υπάρξει «περικύκλωση» της Κίνας.

Τους τελευταίους μήνες, οι ΗΠΑ υποδέχθηκαν τον πρωθυπουργό της Ινδίας, τον Ναρέντρα Μόντι, διεξήγαγαν τριμερή σύνοδο στο Καμπ Ντέιβιντ με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας και τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, ενώ ενίσχυσαν τις στρατιωτικές συμμαχίες τους με τις Φιλιππίνες και με νησιά του Ειρηνικού.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν έκανε εξάλλου πρόσφατα ιστορική επίσκεψη στο Βιετνάμ και θα υποδεχθεί αύριο Τετάρτη στον Λευκό Οίκο τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζι.

Ο ογδοντάρης Δημοκρατικός, ο οποίος χαρακτηρίζει την Αμερική «φάρο» του κόσμου, ιδίως των προσδοκιών εκδημοκρατισμού, ζήτησε εξάλλου από το Κογκρέσο να εγκρίνει επιπλέον χρηματοδότηση 7,4 δισεκ. δολαρίων για να αντιμετωπιστεί η Κίνα σε στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ