today-is-a-good-day
31.7 C
Athens

ΣΥΡΙΖΑ τέλος – Γράφει ο Κυριάκος Μπερμπερίδης

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη de facto διασπαστεί. Και για την ακρίβεια έχει τριχοτομηθεί.

Παπάς και Πολάκης κάνουν αυτή τη στιγμή κουμάντο στο κόμμα, ηγούμενοι της ομάδας των λεγόμενων νέων “προεδρικών”, όπου βεβαίως ο πρόεδρος – ο φαιδρός Κασσελάκης – φαντάζει κάτι σαν παρένθετο πρόσωπο, κάτι σαν αυτοφωράκιας με όρους υποκόσμου.

Του Κυριάκου Μπερμπερίδη *

Υπάρχει και η αριστερή πτέρυγα των ηττημένων, με επικεφαλής την Αχτσιόγλου και τον Ευκλείδη, που ελέγχουν μια καθόλου ευκαταφρόνητη μειοψηφία με 16 βουλευτές, τη μισή περίπου πολιτική γραμματεία και το 30% της κεντρικής επιτροπής.

Και τέλος υπάρχουν και οι λεγόμενοι πασοκογενείς, που βρίσκονται στη χειρότερη μοίρα καθώς κανείς τους σχεδόν δεν έχει εκλεγεί βουλευτής, δεν έχουν πού την κεφαλή κλίναι ενώ θεωρούνται αποσυνάγωγοι και στο ΠΑΣΟΚ το οποίο, επισήμως τουλάχιστον, τους έχει κλείσει την πόρτα.

Μία τέταρτη άτυπη ομάδα είναι αυτή των επιτήδειων ουδέτερων. Είναι αυτοί που δεν συντάσσονται μεν με τη νέα ηγεσία, ούτε όμως και με την εσωκομματική αντιπολίτευση, περιμένοντας να δουν πού θα κάτσει η μπίλια και αναλόγως να αποφασίσουν. Παλιά τακτική και δοκιμασμένη.

Κομβικό σημείο, το συνέδριο του Φεβρουαρίου όπου η διάσπαση θα συμβεί de jure και θα είναι η επικύρωση της ληξιαρχικής πράξης θανάτου του Σύριζα.

Οι ευρωεκλογές σε 8 μήνες από τώρα με απλή αναλογική, ευνοούν άλλωστε παραδοσιακά νέους σχηματισμούς και μικρά κόμματα και με την έννοια αυτή συνιστούν εξ ορισμού μέγιστο πολιτικό πειρασμό.

Παπάς και Πολάκης θα κρατήσουν το 60% του σημερινού Σύριζα, θα του αλλάξουν πιθανότατα το όνομα, όπως συνήθως κάνουν οι πτωχευμένες ποδοσφαιρικές ομάδες που αλλάζουν ΑΦΜ και οι υπόλοιποι θα τραβήξουν το δρόμο τους, με τον Ανδρουλάκη ελάχιστα να επωφελείται από τη νέα πολιτική εξίσωση.

Και κάπως έτσι ο Κυριάκος θα παραμείνει πολιτικά επικυρίαρχος και για τα επόμενα χρόνια.

* Ο Κυριάκος Μπερμπερίδης είναι μέλος της Γραμματείας Προγράμματος και των Τομέων Υγείας &  Πολιτικής Υποστήριξης της Νέας Δημοκρατίας.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ