today-is-a-good-day
36.4 C
Athens

Σ. Φάμελλος: Η ρωγμή στο καθεστώς Μητσοτάκη μπορεί να γίνει ανατροπή

«Εχθές ηττήθηκαν η αλαζονεία και η υπεροψία της Νέας Δημοκρατίας. Ήταν η πρώτη αμφισβήτηση του καθεστώτος που προσπαθεί να εγκαθιδρύσει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, μια αμφισβήτηση που οδήγησε την πρώτη ρωγμή να γίνει ανατροπή σε πολλούς μεγάλους δήμους και σε πολλές περιφέρειες», δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» Θεσσαλονίκης.

«Το ότι ο κ. Μητσοτάκης στις εκλογές εχθές έχασε πέντε από τις έξι περιφέρειες που διεκδικούσε αποτελεί ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός, όσο και αν κυβερνητικά στελέχη προσπαθούσαν να απομειώσουν τη σημασία του για να κρύψουν την ήττα. Εμείς φυσικά δεν πανηγυρίζουμε αλλά βγάζουμε σημαντικά πολιτικά συμπεράσματα από τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών», είπε.

«Χρειάζεται δε να αναλύσουμε τα αποτελέσματα και για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», πρόσθεσε, «χωρίς καμία διάθεση ανάγνωσης βάσει κομματικού οφέλους».

Υπογράμμισε ότι τα μηνύματα της χθεσινής κάλπης είναι ξεκάθαρα πολιτικά: «Φάνηκε ότι όπου οι πολίτες θεωρούν ότι υπάρχει διέξοδος, δηλαδή ολοκληρωμένη προοδευτική πολιτική πρόταση σε επίπεδο προσώπων και πολιτικών οι ρωγμές γίνονται ανατροπές. Αυτό δημιουργεί και μία μεγάλη υποχρέωση σε εμάς, στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ανατροπής της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν μπορεί να υπερηφανεύεται φυσικά για το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών».

Ο Σ. Φάμελλος επισήμανε επίσης πως η αλαζονεία, η υπεροψία και η ανεπάρκεια των αυτοδιοικητικών αρχών που στηρίζονταν από την κυβέρνηση ηττήθηκαν σε αυτές τις εκλογές: «το αποτέλεσμα της Αθήνας είναι ενδεικτικό. Ο κ. Μπακογιάννης ανατράπηκε παρότι είχε μαζί του όλο το σύστημα εξουσίας και οικογενειοκρατίας. Ενδεικτικό της ανατροπής είναι και το αποτέλεσμα στη Θεσσαλία με τον κ. Αγοραστό, τον εκλεκτό της κυβέρνησης που είχε λάβει 41% στον πρώτο γύρο και εχθές έλαβε 40,2%. Προφανώς έπαιξε ρόλο και η αποχή αλλά, μόλις φάνηκε ότι μπορεί να ανατραπεί το αποτέλεσμα, οι πολίτες έκαναν την ανατροπή. Αιτία της ήττας του βέβαια ήταν το ανεπαρκές έργο καθώς και οι ευθύνες του για την καταστροφή στη Θεσσαλία. Οι πολίτες τέλος δεν τρόμαξαν αλλά έδωσαν μία ηχηρή απάντηση στους κυβερνητικούς εκβιασμούς της προηγούμενης εβδομάδας που συνέδεσαν την κατανομή κονδυλίων με την επανεκλογή του κ. Αγοραστού».

Στάθηκε στη συνέχεια στα αποτελέσματα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης:

«Στη Θεσσαλονίκη ο κ. Ζέρβας πήρε 27% στον πρώτο γύρο, ποσοστό που έδειξε ότι οι πολίτες δεν είναι ευχαριστημένοι από τη θητεία του ενώ, ο κ, Αγγελούδης πήρε 67% στο δεύτερο γύρο από το 25% στον πρώτο. Το ίδιο συνέβη και Δήμο Θερμαϊκού όπου ο απερχόμενος δήμαρχος, κ. Τσαμασλής, είχε 37,41% στον πρώτο γύρο και στο δεύτερο έλαβε 36,64%. Η δε ανάγκη αλλαγής των διοικήσεων στους δήμους Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς και Θερμαϊκού που εξέφρασα την προηγούμενη εβδομάδα από το ίδιο μικρόφωνο μετατράπηκε σε μία λυσσώδη προσπάθεια από διάφορα έντυπα και με διάφορες καμπάνιες να παρουσιαστεί ότι ο κ. Τζέκος έχει το χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κάτι που δεν είναι αληθές».

Ό Σ.Φάμελλος σημείωσε ακόμη: «Πρώτον, πρέπει να βάλουμε όμως και τα δυνατά μας για να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτάσεις στην αυτοδιοίκηση και δεύτερον, πρέπει να στηρίξουμε όπου υπάρχουν προοδευτικές πολιτικές. Δεν μπορεί να μην έχουμε αυτοδιοικητική πρόταση, παρέμβαση και παρουσία. Δεν γίνεται, είναι απαράδεκτο να μην υπάρχουν παντού προοδευτικές και αριστερές δημοτικές παρατάξεις».

Σχετικά τέλος με το χθεσινό εμπάργκο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον Σκάι ξεκαθάρισε ότι ήταν αποτέλεσμα του ομοφοβικού σχολίου του Γιώργου Αυτιά, δημοσιογράφου του Σκάι για τον Στέφανο Κασσελάκη: «Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης οφείλει να πάρει θέση για αυτό το θέμα. Όλα τα κόμματα θα πρέπει να πάρουν θέση απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές. Θα πρέπει να τοποθετηθούν επίσης η κυβέρνηση αλλά και ο ίδιος ο τηλεοπτικός σταθμός. Αυτός ο κατήφορος πρέπει να σταματήσει».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ