today-is-a-good-day
18.2 C
Athens

Δ. Αυγέρη: «Έκλεισε ο κύκλος της ήττας – Πρώτη μεγάλη νίκη για τις προοδευτικές δυνάμεις»

Για την πρώτη μεγάλη ρωγμή στην κυριαρχία Μητσοτάκη και την απαρχή της ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μαζί με τις προοδευτικές δυνάμεις στην κοινωνία, έκανε λόγο η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δώρα Αυγέρη, μιλώντας στο «MEGA».

«Χθες έγινε η πρώτη μεγάλη ρωγμή στη μονοκρατορία του κ. Μητσοτάκη, στην αλαζονεία της ΝΔ έτσι όπως εκφράστηκε το βράδυ του πρώτου γύρου. Θυμόμαστε το βράδυ της πρώτης Κυριακής τον κ. Μητσοτάκη να βγαίνει και να μιλά για ένα σχεδόν τελειωμένο αποτέλεσμα και για τη δεύτερη Κυριακή», σημείωσε η Δώρα Αυγέρη.

«Είχε σπεύσει μάλιστα η κυβέρνηση να μειώσει τον πήχη, αλλάζοντας το ποσοστό για να κερδίσει κανείς από το 50%+1 που ίσχυε πριν, στο 43%+1. Ακόμα και με αυτό το νόμο τα στελέχη της ΝΔ δεν κατάφεραν να κερδίσουν τις διοικήσεις σε σημαντικούς Δήμους και σε Περιφέρειες», πρόσθεσε.

«Θεωρούμε επίσης ότι ήταν μεγάλη ρωγμή αυτό που έγινε χθες, επειδή την εβδομάδα που διανύσαμε τα κυβερνητικά στελέχη επιδόθηκαν σε ωμές παρεμβάσεις απέναντι στην ελεύθερη βούληση των πολιτών, προκειμένου να πάρουν το αποτέλεσμα που ήθελαν. Προσπάθησαν να συνδέσουν το εκλογικό αποτέλεσμα με το αν ο Δήμος ή η Περιφέρεια θα έχει πρόσβαση την επόμενη μέρα στα κοινοτικά κονδύλια, σε μέτρα στήριξης για τους πληγέντες -ειδικά για τη Θεσσαλία- ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έφτασε σε πολύ επικίνδυνο σημείο, εμπλέκοντας ζητήματα εξωτερικής πολιτικής», υπογράμμισε η Δώρα Αυγέρη. «Οι πολίτες όμως έστειλαν σαφές μήνυμα ότι δεν δέχονται τη χειραγώγηση της ψήφου τους και ότι πρέπει να τελειώνουμε με την κηδεμονευόμενη αυτοδιοίκηση», επισήμανε.

«Χθες το βράδυ, επομένως, συντελέστηκε μία μεγάλη ρωγμή στο προφίλ του κ. Μητσοτάκη αλλά εστάλη και ένα μήνυμα για το τέλος της οικογενειοκρατίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Αθήνα, υπέρ της ακηδεμόνευτης αυτοδιοίκησης», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν ξεκάθαρη ήδη από το βράδυ της πρώτης Κυριακής με το μήνυμα που έστειλε ο Στέφανος Κασσελάκης, προτρέποντας σε στήριξη όλων των προοδευτικών υποψηφίων και των προοδευτικών σχημάτων που πέρασαν στο δεύτερο γύρο», τόνισε.

Ερωτηθείσα για το αν το χθεσινό αποτέλεσμα πρέπει να θεωρείται επαναφορά του ΠΑΣΟΚ, η Δώρα Αυγέρη είπε χαρακτηριστικά: «μην περάσουμε από τη γαλάζια αλαζονεία στην πράσινη αλαζονεία». «Μην ξεχνάμε, για παράδειγμα, πώς ήταν το ποσοστό του κ. Δούκα την προηγούμενη Κυριακή, οριακά πάνω από τον Κώστα Ζαχαριάδη, και πώς έγινε η μεγάλη ανατροπή, με τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε η στάση του ίδιου του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Αθήνα και η στάση του κόμματος συνολικά», σχολίασε η Δώρα Αυγέρη.

«Οι προοδευτικές δυνάμεις συνενώθηκαν και έδειξαν ότι μπορούν να αποτελέσουν, εκτός από κοινωνική, και πολιτική πλειοψηφία. Για την ανάγκη αυτή μίλησε ο Στέφανος Κασσελάκης, ο πρώτος που έκανε αυτοκριτική μετά τον πρώτο γύρο, παρά το ότι δεν χρεώνεται το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής. Είπε, δηλαδή, ότι αν δεν υπάρχει η κοινωνική γείωση, αν δεν υπάρχει παρουσία στις τοπικές κοινωνίες, δεν θα μπορέσει να υπάρξει ανασυγκρότηση και του ΣΥΡΙΖΑ και του προοδευτικού χώρου συνολικά», δήλωσε η Δώρα Αυγέρη.

«Η αυτόνομη κυβερνώσα αριστερά παραμένει ο στόχος μας, όπως ακριβώς το εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», πρόσθεσε.

«Μετά τα χθεσινά αποτελέσματα κλείνει ο κύκλος της ήττας, αρχίζει η διαδικασία ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ και της προετοιμασίας για να έρθουν νίκες το επόμενο διάστημα, με κόμβο βέβαια τις ευρωεκλογές», υπογράμμισε.

«Αυτό που συνέβη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ήταν χαρακτηριστικό. Ο κ. Κασσελάκης επισκέφτηκε τρεις φορές την περιοχή και τους πληγέντες από τη μεγάλη καταστροφή, αναδεικνύοντας την Θεσσαλία ως μια εμβληματική περίπτωση για το πώς οι βραχίονες του “επιτελικού” δεξιού κράτους κάνουν δουλειές για λογαριασμό τους, αφήνοντας απροστάτευτες τις τοπικές κοινωνίες. Η επιμονή του Στέφανου Κασσελάκη να αναδειχθεί αυτό, είναι κάτι που πρέπει να πιστωθεί στο νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά τη νίκη του κ. Κουρέτα και των προοδευτικών δυνάμεων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας», κατέληξε η Δώρα Αυγέρη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ